Strona 1

T4: ZSZ Cukiernik

Pytanie 1
Ciasto kruche w czasie wałkowania ściąga się i kurczy, a wyroby po upieczeniu są twarde. Przyczyną powstania tej wady jest
zbyt duży dodatek tłuszczu do ciasta
dodanie do ciasta żółtek zamiast białka
zbyt długi proces miesienia ciasta
dodanie do ciasta mąki o słabym glutenie
Pytanie 2
Którą temperaturę należy zapewnić podczas transportu jaj i mleka?
4°C
-4°C
25°C
14°C
Pytanie 3
Do sporządzania ciasta zbijanego w ubijarce należy użyć mieszadła w kształcie
haka
rózgi
łopaty
ramy
Pytanie 4
Którego urządzenia należy użyć do wypieku wafli?
patelni
formierki
dzielarki
żelazka
Pytanie 5
Przedstawioną na rysunku przyprawą jest
gałka muszkatołowa
kmin rzymski
anyż
imbir
Pytanie 6
Masę makową należy przechowywać nie dłużej niż 1 dobę w temperaturze
6°C
18°C
25°C
0°C
Pytanie 7
W których warunkach należy przechowywać w magazynie mleko i cukier?
C
B
A
D
Pytanie 8
Najkrótszy okres przydatności do spożycia ma krem
szwedzki
bita śmietana
russel beżowy
półtłusty
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp