Strona 1

T4: ZSZ Cukiernik

Pytanie 1
Ciasto kruche w czasie wałkowania ściąga się i kurczy, a wyroby po upieczeniu są twarde. Przyczyną powstania tej wady jest
zbyt długi proces miesienia ciasta
zbyt duży dodatek tłuszczu do ciasta
dodanie do ciasta mąki o słabym glutenie
dodanie do ciasta żółtek zamiast białka
Pytanie 2
Którą temperaturę należy zapewnić podczas transportu jaj i mleka?
-4°C
25°C
4°C
14°C
Pytanie 3
Do sporządzania ciasta zbijanego w ubijarce należy użyć mieszadła w kształcie
haka
rózgi
ramy
łopaty
Pytanie 4
Którego urządzenia należy użyć do wypieku wafli?
formierki
dzielarki
żelazka
patelni
Pytanie 5
Przedstawioną na rysunku przyprawą jest
imbir
kmin rzymski
gałka muszkatołowa
anyż
Pytanie 6
Masę makową należy przechowywać nie dłużej niż 1 dobę w temperaturze
6°C
25°C
18°C
0°C
Pytanie 7
W których warunkach należy przechowywać w magazynie mleko i cukier?
A
B
D
C
Pytanie 8
Najkrótszy okres przydatności do spożycia ma krem
szwedzki
półtłusty
bita śmietana
russel beżowy

Powiązane tematy

#t4 #cukiernik #zszcukiernik