Test w formie fiszek Test egzaminacyjny potwierdzający kwalifikacje zawodowe "Produkcja wyrobów cukierniczych". Arkusz testowy WRZESIEŃ 2014, Kwalifikacja T4
Ilość pytań: 40
Rozwiązywany: 17461 razy
Ile kartonów potrzeba do zapakowania 100 kg herbatników, jeżeli opakowania herbatników o wadze 100 g pakuje się w kartony po 50 sztuk?
5 kartonów
20 kartonów
10 kartonów
15 kartonów
20 kartonów
Które cechy charakteryzują mąkę żytnią przeznaczoną do produkcji?
D
B
C
A
C
Przedstawione na rysunku urządzenie służy do
podgrzewania karmelu
temperowania czekolady
podgrzewania czekolady
nanoszenia barwników
podgrzewania karmelu
Sernik żelatynowy należy przechowywać w zakresie temperatur
16°C do 22°C
-5°C do -2°C
-10°C do -6°C
4°C do 6°C
4°C do 6°C
Wynik ważenia na wadze przedstawionej na rysunku wynosi
1000 g
10 g
1 g
100 g
10 g
Jajo świeże po wybiciu na talerz ma żółtko
wypukłe i białko mętne
powiększone i białko rozrzedzone
wypukłe i białko przejrzyste
spłaszczone i białko zamglone
wypukłe i białko przejrzyste
Do dekoracji powierzchni masy serowej w serniku krakowskim należy wykorzystać
suszone owoce
ciasto kruche
ciasto parzone
świeże owoce
ciasto kruche
Do wyprodukowania 1000 kg sezamków potrzeba 280 kg cukru. Na ile dni produkcji wystarczy 840 kg cukru, jeżeli dzienna produkcja sezamków wynosi 1,5 tony?
2 dni
3 dni
1 dzień
4 dni
2 dni
Która mąka pszenna zawiera najmniejszą ilość popiołu?
Typ 450
Typ 1850
Typ 750
Typ 1400
Typ 450
Który gluten powoli chłonie wodę, jest zwięzły i mało rozciągliwy?
normalny
mocny
nieelastyczny
średni
mocny
Do grupy wyrobów z ciasta kruchego należy zaliczyć:
tarty, szarlotki, herbatniki
eklery, herbatniki, kokietki
ptysie, jabłeczniki, pączki
briosze, jabłeczniki, języki
tarty, szarlotki, herbatniki
Sorbety owocowe należy przechowywać
w szafie mroźniczej
w regale chłodniczym
w tunelu mroźniczym
w witrynie chłodniczej
w szafie mroźniczej
Połysk i kruchość elementu dekoracyjnego z czekolady uzyskuje się w procesie
tablerowania
temperowania
przeciągania
mieszania
temperowania
Sporządzanie rozczynu jest charakterystyczne dla techniki wykonania ciasta drożdżowego
metodą
jednofazową
jednoetapową
dwufazową
bezpośrednią
dwufazową
Badania laboratoryjne kału na nosicielstwo powinna wykonać osoba po przebyciu zakażenia
bakteriami z rodzaju Salmonella
drożdżami z rodzaju Saccharomyces
bakteriami z rodzaju Lactobacillus
pleśniami z rodzaju Aspergillus
bakteriami z rodzaju Salmonella
Ile kilogramów masy serowej można wyprodukować z 14 kg białego sera, jeżeli z 0,7 kg białego sera otrzymuje się 1 kg masy serowej?
14 kg
20 kg
30 kg
10 kg
20 kg
Na rysunku przedstawiono ciasto z układem kompozycji
swobodnej
abstrakcyjnej
dynamicznej
pasmowej
pasmowej
Wskaż wyróżnik jakościowy dla tekstury produktu
klarowność
barwa
połysk
elastyczność
elastyczność
Do wyprodukowania ciemnej czekolady, oprócz tłuszczu kakaowego i cukru, należy użyć
śmietanki 30%
mleka UHT
miazgi kakaowej
mleka w proszku
miazgi kakaowej
Ułóż według kolejności czynności, które należy wykonać, przygotowując rodzynki do produkcji sernika