Fiszki

T4: ZSZ Cukiernik

Test w formie fiszek Test egzaminacyjny potwierdzający kwalifikacje zawodowe "Produkcja wyrobów cukierniczych". Arkusz testowy WRZESIEŃ 2014, Kwalifikacja T4
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 12810 razy
Ile kartonów potrzeba do zapakowania 100 kg herbatników, jeżeli opakowania herbatników o wadze 100 g pakuje się w kartony po 50 sztuk?
15 kartonów
20 kartonów
5 kartonów
10 kartonów
20 kartonów
Które cechy charakteryzują mąkę żytnią przeznaczoną do produkcji?
D
A
B
C
C
Przedstawione na rysunku urządzenie służy do
temperowania czekolady
podgrzewania karmelu
podgrzewania czekolady
nanoszenia barwników
podgrzewania karmelu
Sernik żelatynowy należy przechowywać w zakresie temperatur
16°C do 22°C
-5°C do -2°C
4°C do 6°C
-10°C do -6°C
4°C do 6°C
Wynik ważenia na wadze przedstawionej na rysunku wynosi
10 g
100 g
1 g
1000 g
10 g
Jajo świeże po wybiciu na talerz ma żółtko
spłaszczone i białko zamglone
powiększone i białko rozrzedzone
wypukłe i białko mętne
wypukłe i białko przejrzyste
wypukłe i białko przejrzyste
Do dekoracji powierzchni masy serowej w serniku krakowskim należy wykorzystać
świeże owoce
suszone owoce
ciasto parzone
ciasto kruche
ciasto kruche
Do wyprodukowania 1000 kg sezamków potrzeba 280 kg cukru. Na ile dni produkcji wystarczy 840 kg cukru, jeżeli dzienna produkcja sezamków wynosi 1,5 tony?
3 dni
4 dni
1 dzień
2 dni
2 dni
Która mąka pszenna zawiera najmniejszą ilość popiołu?
Typ 450
Typ 1850
Typ 750
Typ 1400
Typ 450
Który gluten powoli chłonie wodę, jest zwięzły i mało rozciągliwy?
normalny
nieelastyczny
średni
mocny
mocny
Do grupy wyrobów z ciasta kruchego należy zaliczyć:
tarty, szarlotki, herbatniki
briosze, jabłeczniki, języki
eklery, herbatniki, kokietki
ptysie, jabłeczniki, pączki
tarty, szarlotki, herbatniki
Sorbety owocowe należy przechowywać
w tunelu mroźniczym
w witrynie chłodniczej
w regale chłodniczym
w szafie mroźniczej
w szafie mroźniczej
Połysk i kruchość elementu dekoracyjnego z czekolady uzyskuje się w procesie
mieszania
tablerowania
temperowania
przeciągania
temperowania
Sporządzanie rozczynu jest charakterystyczne dla techniki wykonania ciasta drożdżowego metodą
jednoetapową
bezpośrednią
jednofazową
dwufazową
dwufazową
Badania laboratoryjne kału na nosicielstwo powinna wykonać osoba po przebyciu zakażenia
pleśniami z rodzaju Aspergillus
drożdżami z rodzaju Saccharomyces
bakteriami z rodzaju Salmonella
bakteriami z rodzaju Lactobacillus
bakteriami z rodzaju Salmonella
Ile kilogramów masy serowej można wyprodukować z 14 kg białego sera, jeżeli z 0,7 kg białego sera otrzymuje się 1 kg masy serowej?
14 kg
10 kg
20 kg
30 kg
20 kg
Na rysunku przedstawiono ciasto z układem kompozycji
pasmowej
abstrakcyjnej
dynamicznej
swobodnej
pasmowej
Wskaż wyróżnik jakościowy dla tekstury produktu
elastyczność
klarowność
barwa
połysk
elastyczność
Do wyprodukowania ciemnej czekolady, oprócz tłuszczu kakaowego i cukru, należy użyć
śmietanki 30%
mleka UHT
miazgi kakaowej
mleka w proszku
miazgi kakaowej
Ułóż według kolejności czynności, które należy wykonać, przygotowując rodzynki do produkcji sernika
4-5-6-7
4-2-6-7
1-2-3-7
5-6-3-7
4-2-6-7

Powiązane tematy

#t4 #cukiernik #zszcukiernik

Inne tryby