Nauka

T4: ZSZ Cukiernik

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 1
Ciasto kruche w czasie wałkowania ściąga się i kurczy, a wyroby po upieczeniu są twarde. Przyczyną powstania tej wady jest
dodanie do ciasta żółtek zamiast białka
zbyt długi proces miesienia ciasta
zbyt duży dodatek tłuszczu do ciasta
dodanie do ciasta mąki o słabym glutenie
Pytanie 2
Którą temperaturę należy zapewnić podczas transportu jaj i mleka?
14°C
4°C
25°C
-4°C
Pytanie 3
Do sporządzania ciasta zbijanego w ubijarce należy użyć mieszadła w kształcie
ramy
haka
łopaty
rózgi
Pytanie 4
Którego urządzenia należy użyć do wypieku wafli?
dzielarki
patelni
formierki
żelazka
Pytanie 5
Przedstawioną na rysunku przyprawą jest
anyż
imbir
gałka muszkatołowa
kmin rzymski
Pytanie 6
Masę makową należy przechowywać nie dłużej niż 1 dobę w temperaturze
0°C
6°C
18°C
25°C
Pytanie 7
W których warunkach należy przechowywać w magazynie mleko i cukier?
D
A
B
C
Pytanie 8
Najkrótszy okres przydatności do spożycia ma krem
russel beżowy
półtłusty
bita śmietana
szwedzki