Pytania i odpowiedzi

T4: ZSZ Cukiernik

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. Test egzaminacyjny potwierdzający kwalifikacje zawodowe "Produkcja wyrobów cukierniczych". Arkusz testowy WRZESIEŃ 2014, Kwalifikacja T4
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 12621 razy
Pytanie 1
Ciasto kruche w czasie wałkowania ściąga się i kurczy, a wyroby po upieczeniu są twarde. Przyczyną powstania tej wady jest
zbyt długi proces miesienia ciasta
Pytanie 2
Którą temperaturę należy zapewnić podczas transportu jaj i mleka?
4°C
Pytanie 3
Do sporządzania ciasta zbijanego w ubijarce należy użyć mieszadła w kształcie
haka
Pytanie 4
Którego urządzenia należy użyć do wypieku wafli?
żelazka
Pytanie 5
Przedstawioną na rysunku przyprawą jest
imbir
Pytanie 6
Masę makową należy przechowywać nie dłużej niż 1 dobę w temperaturze
6°C
Pytanie 7
W których warunkach należy przechowywać w magazynie mleko i cukier?
A
Pytanie 8
Najkrótszy okres przydatności do spożycia ma krem
bita śmietana
Pytanie 9
Która grupa składników oprócz cukru kryształu wchodzi w skład masy grylażowej?
orzechy i tłuszcz cukierniczy
Pytanie 10
Ile sztuk jaj należy użyć do wykonania 3 strucli makowych, jeżeli do wykonania jednej strucli potrzeba 300 g jaj, a 1 jajo waży 50 g?
18 sztuk
Pytanie 11
Na podstawie danych zawartych w normatywie oblicz, ile cukru potrzeba do wykonania 2 kg pomady wodnej.
1,56 kg
Pytanie 12
Którą grupę surowców oprócz masła i mąki należy użyć do sporządzenia ciasta na faworki?
żółtka, śmietana, spirytus
Pytanie 13
Do produkcji tortów marcello należy przygotować blaty
biszkoptowe z dodatkiem kakao
Pytanie 14
Drożdże jako biologiczny środek spulchniający wywołują fermentację
alkoholową z wydzieleniem dwutlenku węgla
Pytanie 15
Który surowiec należy przechowywać w magazynie o wilgotności względnej ok. 60% i temperaturze 10-14°C?
mąkę
Pytanie 16
Których operacji technologicznych, oznaczonych X,Y, brakuje w zamieszczonym schemacie produkcji kremu russel grzanego?
X - ogrzewanie, Y - ubijanie
Pytanie 17
Które ciasto należy wykonać, wykorzystując wszystkie surowce podane w normatywie?
kruche
Pytanie 18
Białko do produkcji ciasta beżowego należy
schłodzić do temperatury 2°C
Pytanie 19
Do produkcji której grupy ciast nie należy używać cukru?
francuskich i parzonych
Pytanie 20
Do przygotowania 10 bankietówek należy użyć 100 g żelu dekoracyjnego. Ile kg żelu należy przygotować, aby udekorować 50 bankietówek, uwzględniając straty technologiczne wynoszące 10%?
0,55 kg

Powiązane tematy

#t4 #cukiernik #zszcukiernik