Fiszki

T6: Technik żywienia

Test w formie fiszek Test egzaminacyjny "Sporządzanie potraw i napojów". Arkusz testowy Wrzesień 2014, Kwalifikacja T6
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 6798 razy
Którą technikę obróbki cieplnej należy zastosować do wykonania pulpetów w sosie potrawkowym?
duszenie
gotowanie tradycyjne
smażenie
gotowanie w parze
gotowanie tradycyjne
Którą kaszę otrzymuje się z pszenicy?
mannę
jaglaną
krakowską
perłową
mannę
Aby całkowicie zniszczyć drobnoustroje w utrwalanej żywności, należy zastosować
sterylizację
kiszenie
chłodzenie
pasteryzację
sterylizację
Który sposób gotowania zmienia naturalną barwę, brokułów na oliwkowo-brunatną?
od wody wrzącej
z dodatkiem cukru i masła
z dodatkiem soli i cukru
w małej ilości wody
w małej ilości wody
Zgodnie z układem funkcjonalnym pomieszczeń w zakładzie gastronomicznym magazyn podręczny powinien znajdować się obok
rozdzielni kelnerskiej
zmywalni naczyń
kuchni właściwej
magazynu opakowań
kuchni właściwej
Do serów pochodzenia francuskiego należą:
brie, camembert, roąuefort
brie, kaszkawał, grana padano
camembert, parmezan, cheddar
rokpol, fromage bleu, gorgonzola
brie, camembert, roąuefort
Którymi cechami charakteryzuje się fasola typu flageolet?
niedojrzałe nasiona o barwie zielonej i delikatnym smaku
niedojrzałe, pozbawione włókien strąki i nasiona
ziarna suche, o mocnym aromacie i słodkim smaku
dojrzałe, czarne ziarna o nerkowatym kształcie
niedojrzałe nasiona o barwie zielonej i delikatnym smaku
Ciasto parzone należy przygotować z mąki pszennej, jaj, soli oraz
proszku do pieczenia i śmietany
maki ziemniaczanej i tłuszczu
margaryny i wody
cukru i wody
margaryny i wody
Który zestaw urządzeń służy do rozdrabniania surowców?
młynek do kawy, maszyna do krojenia frytek
młynek do mielenia cukru, dozownik do napojów
spulchniacz do mięsa, ubij arka
wałkownica do ciasta, kostkownica
młynek do kawy, maszyna do krojenia frytek
Kawę po irlandzku należy wykonać z dodatkiem
cynamonu
whiskey
żółtka i winiaku
mleka
whiskey
Która metoda utrwalania ryb, przeprowadzana na zimno lub gorąco, nadaje im charakterystyczny zapach i smak?
peklowanie
wędzenie
marynowanie
suszenie
wędzenie
Ile dni maksymalnie należy przechowywać wyprodukowane potrawy schłodzone w czasie 90 min. do temperatury 3°C?
3 dni
5 dni
7 dni
9 dni
3 dni
Magazyny środków spożywczych w zakładzie gastronomicznym należy wyposażyć
w schładziarki szokowe
w stoły chłodnicze i mroźnicze
w komory chłodnicze i zamrażalnicze
w witryny chłodnicze
w komory chłodnicze i zamrażalnicze
Które warzywo strączkowe zawiera najwięcej białka?
ciecierzyca
soja
groch
soczewica
soja
Niezbędnym warunkiem skuteczności łańcucha chłodniczego jest
zachowanie ciągłości prawidłowej temperatury
powolne zamrażanie produktów na początku łańcucha do minus 20°C
zamrożenie produktów na początku łańcucha do minus 40°C
niska temperatura w poszczególnych jego ogniwach
zachowanie ciągłości prawidłowej temperatury
Do porcjowania surowego drobiu należy używać deski koloru
niebieskiego
brązowego
czerwonego
żółtego
żółtego
Siekaną polędwicę wołową przeznaczoną na befsztyk tatarski należy przechowywać w warunkach chłodniczych maksymalnie
2 dni
1 dzień
8 godzin
2 godziny
2 godziny
Która zmiana zachodzi w czasie przechowywania jaj?
następuj e powiększenie komory powietrznej
żółtko maleje i staje się wypukłe
skorupka staje się prześwitująca
białko uzyskuje galaretowatą konsystencję
następuj e powiększenie komory powietrznej
Który system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności dotyczy analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?
GMP
GHP
QACP
HACCP
HACCP
Podczas wydawania potraw nie mogą krzyżować się drogi
produktów z czystymi narzędziami pracy
wyprodukowanych potraw z czystą zastawą stołową
wydawania potraw z odbiorem brudnych naczyń
porcjowania i ekspedycji gotowych potraw
wydawania potraw z odbiorem brudnych naczyń