Pytania i odpowiedzi

Biochemia I - 1

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu.
Ilość pytań: 123 Rozwiązywany: 872 razy
Pytanie 81
Które stwierdzenia dotyczące funkcji transportowej hemoglobiny są prawdziwe? Wybierz wszystkie poprawne odpowiedzi.
Utlenowana hemoglobina łatwiej oddaje O2 w okolicy tkanek aktywnych metabolicznie (np. mięśni) niż w płucach.
Wzrost stężenia CO2 ułatwia oddysocjonowanie O2
Wzrost pH ułatwia oddysocjonowanie O2
Pytanie 82
z poniższych stwierdzeń dotyczących α-helisa Białka są prawdziwe?
Helisy wyższego rzędu pełnią zwykle w białkach rolę mechaniczną
Są stabilizowane przez wiązania wodorowe łańcuchów w głównych
Grupa CO n-tego wiązania peptydowego oddziałuje z grupą NH wiązania peptydowego n+4 tego samego łańcucha
Pytanie 83
6. Które z poniższych stwierdzeń dotyczących struktury przestrzennej białka są prawdziwe?
Amfipatyczność helisy α polega na zmiennej polarności aminokwasu znajdującego się na obu jej końcach.; Reszty polarne mogą być syntezowane wewnętrzu białek, jeśli np. posiadają specyficzną, funkcjonalną rolę.
Brak utraty aktywności białka po zamianie argininy na alaninę może sugerować, że aminokwas ten nie leży w obszarze białka istotnym dla jego funkcji
Warunkiem stabilizowania struktury białka przez wiązania van der Waalsa jest ciasne upakowania aminokwasów
Dzięki znajomości preferencji aminokwasów do tworzenia określonych struktur można dokładnie przewidzieć rodzaj i miejsce występowania określonych struktur drugorzędowych
Pytanie 84
Które ze stwierdzeń na temat hamowania enzymu przez inhibitor konkurencyjny są prawdziwe?
Wydajność V wyznaczona w obecności inhibitora konkurencyjnego nie zależy od jego stężenia
Efekt hamowania inhibitorem konkurencyjnym można cofnąć przez dodanie dużego nadmiaru substratu w stosunku do stężenia inhibitora
Pytanie 85
Które z poniższych stwierdzeń dotyczących alfa-helis w białkach są prawdziwe?
Występują głównie helisy prawoskrętne
Pytanie 86
Które z poniższych stwierdzeń na temat hamowania enzymu przez inhibitor są praedziwe?
Efekt hamowania konkurencyjnego można cofnąć przez dodanie dużego nadmiaru substratu w stosunku do stężenia inhibitora.
Pytanie 87
Które z poniższy stwierdzeń na temat oddziaływań hydrofobowych są prawdziwe?
Wymaga środowiska wodnego.
polegają na łączeniu się grup hydrofobowych, w celu ochrony cząsteczki przed oddziaływaniem na nie cząsteczek wody.
Pytanie 88
Ktore z poniższych stwierdzeń dotyczących mechanizmu katalitycznego chymotrypsyny są prawdziwe?
Związkiem pośrednim w reakcji katalizowanej przez chymotrypsynę jest acyloenzym.
Kluczowa reszta katalityczna chymotrypsyny ulega modyfikacji w obecności organicznych fluorofosforanow, takich jak diizopropylofluorofosforan, co nieodwracalnie inaktywuje enzym.
Reakcja hydrolizy rozpoczyna się od nukleofilowego ataku atomu tlenu grupy hydroksylowej reszty serylowej na węgiel karbonylowy wiązania peptydowego
Ładunek ujemny tetraedrycznego produktu pośredniego reakcji katalizowanej przez chymotrypsynę jest stabilizowany dzięki oddziaływaniom z grupami NH białka w miejscu nazywanym dziurą oksyanionową.
Pytanie 89
1. Które z poniższych stwierdzeń dotyczących struktury białek są poprawne?
Warunkiem stabilizowania struktury białka przez wiązania van der Waalsa jest ciasne upakowanie aminokwasów
W środowisku wodnym łańcuch polipeptydowy zwija się chowając boczne łańcuchy hydrofobowe do wnętrza cząsteczki
białko może składać się z kilku podjednostek globularnych zwanych domenami
Pytanie 90
Które ze stwierdzeń dotyczących termodynamiki reakcji katalizowanych enzymatycznie są prawdziwe?
ΔG’ jest różnią między entalpią swobodną produktów i substratów reakcji, dlatego nie zależy od drogi reakcji, ani jej molekularnego mechanizmu
jezeli ΔG’ reakcji wynosi 0, to stężenia wszystkich reagentów w stanie równowagi wynoszą 1M
Pytanie 91
14. Które z poniższych stwierdzeń dotyczących struktury przestrzennej białek są prawdziwe:
Brak utraty aktywności białka po zmianie lizyny na alaninę może sugerować że aminokwas ten nie leży w obszarze białka istotnym dla jego funkcji
Struktura 4rzędowa odnosi się do białek składających się z co najmniej 2 łańcuchów polipeptydowych
Warunkiem stabilizowania struktury białka przez wiązania van der Waalsa jest ciasne upakowanie aminokwasów
Pytanie 92
Które z informacji dotyczących przeciwciał poliklonalnych oraz monoklonalnych są prawdziwe?
Przeciwciała monoklonalne rozpoznają 1 epitop antygenu, podczas gdy przeciwciała poliklonalne rozpoznają rożne epitopy tego samego anygenu
Przeciwciała czyli immunoglobulina jest białkiem syntezowanym przez zwierzęta w odpowiedzi na obecność obcej substancji zwanej antygenem
Pytanie 93
Które z poniższych stwierdzeń na temat hamowania enzymu przez inhibitor są prawdziwe?
Wartość Vmax wyznaczona jest w obecności inhibitora konkurencyjnego nie zależy od stałej hamowania
Efekt hamowania konkurencyjnego można cofnąć przez dodanie dużego nadmiaru substratu w stosunku do stężenia inhibitora.
Pytanie 94
E + S = (k-1)ES =(k-2) E + P
Model ten spełniony jest tylko wtedy gdy możemy zaniedbać reakcje na stałej szybkości k-2
Model ten jest spełniony dla prędkości początkowych reakcji katalizowanych enzymatycznie gdyż reakcja powstawania produktu P z kompleksu ES jest odwracalna – prawda
Powyższy zapis oznacza ze enzym E łączy się substratem S i powstaje kompleks ES, a stała szybkości tej reakcji wynosi k1
Pytanie 95
Standardowa zmiana entalpii swobodnej w warunkach biochemicznych podczas reakcji hydrolizy fruktozo-1-fosforanu z utworzeniem fruktozy i ortofosforanu wynosi -5,0 kcal/mol. Stężenia początkowe reagentów wynoszą 10-6, 10-2 i 10-1 M odpowiednio dla F-1-P, F i P. Temperatura 25oC, R=2,0 cal/mol*K
W warunkach standardowych spontanicznie zachodzić będzie hydroliza F-1-P -prawda
Pytanie 96
10. Jeśli stosunek [NH3+]/[NH2] dla grupy aminowej w łańcuchu boznym lizyny w pH 10,5 wynosi 1, oznacza to, że:
pK grupy aminowej w łańcuchu bocznym wynosi 10,5
Pytanie 97
Dopasuj wybrane techniki biochemiczne:
Mikroskopia immunoelektronowa
Technika umożliwiająca lokalizację białka w nienaruszonej komórce
Krystalografia rentgenowska
Oznaczanie struktury przestrzennej białka na poziomie atomowym; podstawowe elementy układu stosowanego w krystalografii: wiązka promieni rentg, krysztal, detektor
Degradacja Edmana
Metoda umożliwiająca sekwencjonowanie białek; polega na kolejnym odszczepianiu reszt aminokwasowych do końca aminowego peptydu; Fenyloizotiocyjaniian
Elektorfereza diagonalna
ustalenie pozycji mostków disiarczkowych; izolacja peptydów zawierająca takie wiązania
Spektrometria mas
metoda analizy zjonizowanych form cząsteczek w fazie gazowej; e metodzie ESI roztwory zawierające peptyd lub białko przepuszcza sie prze metalową końcówke, do której jest przyłożony potencjał elektryczny
Ultrawirowanie analityczne
Metoda pozwalająca na wyznaczenie masy molekularnej badanego białka
Western blotting
technika wykorzystywana do lokalizacji specyficznych białek w ich mieszaninie
Ogniskowanie izoelektryczne
metoda wymagająca matrycy żelowej
Pytanie 98
9. Dopasuj typ modyfikacji z odpowiednim aminokwasem:
acetylacja
K(Lys), Koniec N
fosforylacja
T(Thr), S(Ser), Y(Tyr)
hydroksylacja
P(Pro)
γ - karboksylacja
E(Glu)
Pytanie 99
Które ze stwierdzeń dotyczących termodynamiki reakcji katalizowanych enzymatycznie są prawdziwe?
ΔG’ jest różnią między entalpią swobodną produktów i substratów reakcji, dlatego nie zależy od drogi reakcji, ani jej molekularnego mechanizmu
Dodatnia wartość entalpii reakcji (delta H’>0) utrudnia, a dodatnia wartość entropii (delta S’>0) ułatwia spontaniczność reakcji.
Jezeli ΔG’ reakcji wynosi 0, to stężenia wszystkich reagentów w stanie równowagi wynoszą 1M
Pytanie 100