Pytania i odpowiedzi

T4: ZSZ Cukiernik

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. Test egzaminacyjny potwierdzający kwalifikacje zawodowe "Produkcja wyrobów cukierniczych". Arkusz testowy WRZESIEŃ 2014, Kwalifikacja T4
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 12790 razy
Pytanie 21
Ile kartonów potrzeba do zapakowania 100 kg herbatników, jeżeli opakowania herbatników o wadze 100 g pakuje się w kartony po 50 sztuk?
20 kartonów
Pytanie 22
Które cechy charakteryzują mąkę żytnią przeznaczoną do produkcji?
C
Pytanie 23
Przedstawione na rysunku urządzenie służy do
podgrzewania karmelu
Pytanie 24
Sernik żelatynowy należy przechowywać w zakresie temperatur
4°C do 6°C
Pytanie 25
Wynik ważenia na wadze przedstawionej na rysunku wynosi
10 g
Pytanie 26
Jajo świeże po wybiciu na talerz ma żółtko
wypukłe i białko przejrzyste
Pytanie 27
Do dekoracji powierzchni masy serowej w serniku krakowskim należy wykorzystać
ciasto kruche
Pytanie 28
Do wyprodukowania 1000 kg sezamków potrzeba 280 kg cukru. Na ile dni produkcji wystarczy 840 kg cukru, jeżeli dzienna produkcja sezamków wynosi 1,5 tony?
2 dni
Pytanie 29
Która mąka pszenna zawiera najmniejszą ilość popiołu?
Typ 450
Pytanie 30
Który gluten powoli chłonie wodę, jest zwięzły i mało rozciągliwy?
mocny
Pytanie 31
Do grupy wyrobów z ciasta kruchego należy zaliczyć:
tarty, szarlotki, herbatniki
Pytanie 32
Sorbety owocowe należy przechowywać
w szafie mroźniczej
Pytanie 33
Połysk i kruchość elementu dekoracyjnego z czekolady uzyskuje się w procesie
temperowania
Pytanie 34
Sporządzanie rozczynu jest charakterystyczne dla techniki wykonania ciasta drożdżowego metodą
dwufazową
Pytanie 35
Badania laboratoryjne kału na nosicielstwo powinna wykonać osoba po przebyciu zakażenia
bakteriami z rodzaju Salmonella
Pytanie 36
Ile kilogramów masy serowej można wyprodukować z 14 kg białego sera, jeżeli z 0,7 kg białego sera otrzymuje się 1 kg masy serowej?
20 kg
Pytanie 37
Na rysunku przedstawiono ciasto z układem kompozycji
pasmowej
Pytanie 38
Wskaż wyróżnik jakościowy dla tekstury produktu
elastyczność
Pytanie 39
Do wyprodukowania ciemnej czekolady, oprócz tłuszczu kakaowego i cukru, należy użyć
miazgi kakaowej
Pytanie 40
Ułóż według kolejności czynności, które należy wykonać, przygotowując rodzynki do produkcji sernika
4-2-6-7

Powiązane tematy

#t4 #cukiernik #zszcukiernik