Pytania i odpowiedzi

T.12: Technik hotelarstwa

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. Test kompetencji zawodowych. Kwalifikacja T12, Oznaczenie arkusza: T.12 - X-18.01
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 11215 razy
Pytanie 21
Na podstawie fragmentu wymagań kategoryzacyjnych wskaż, ile powinna wynosić minimalna powierzchnia pokoju 3-osobowego w hotelu 3*.
16m2
Pytanie 22
Którą kwotę należy wpisać na fakturze w rubryce wartość netto, jeżeli wartość brutto za wynajęcie sali konferencyjnej wyniosła 800,00 zł?
650,41 zł
Pytanie 23
Który zestaw naczyń i sztućców należy przygotować na nakrycie do śniadania wiedeńskiego wzmocnionego?
Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, talerzyk na pieczywo z nożem do masła, półmisek na sery i wędliny, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką, miseczka na miód i dżem, menaż.
Pytanie 24
Na podłodze w hallu recepcyjnym znajdują się czarne smugi z obcasów. Który środek należy zastosować, aby je usunąć?
benzynę ekstrakcyjną
Pytanie 25
Kto ponosi odpowiedzialność w przypadku stwierdzenia braku ręczników kąpielowych w magazynie?
magazynier bielizny
Pytanie 26
Które służby hotelowe utrzymują czystość i estetyczny wygląd części ogólnodostępnej dla gości?
pięter
Pytanie 27
Jaka jest optymalna temperatura przechowywania jaj, aby zachowały one świeżość przez 28 dni?
od 0°C do +5°C
Pytanie 28
Którą z wymienionych grup podawania śniadań zaleca się zastosować dla grup turystycznych?
serwis table d'hóte, zestawy śniadaniowe
Pytanie 29
W potwierdzeniu rezerwacji sali konferencyjnej należy określić między innymi:
godziny rezerwacji sali i formę płatności
Pytanie 30
Który element bielizny stołowej chroni blaty stołów przed zarysowaniem, wyrównuje nierówności na ich łączeniach oraz tłumi odgłosy stawianej zastawy?
molton
Pytanie 31
Przyjmując zamówienie na budzenie, należy ustalić z gościem hotelowym:
godzinę usługi
Pytanie 32
Którą czynność należy wykonać jako pierwszą podczas sprzątania jednostki mieszkalnej?
otworzyć okno
Pytanie 33
Wskaż sposób podania śniadania do pokoju dla dwóch osób:
na tacy
Pytanie 34
Wskaż wartość odszkodowania, którą powinien wypłacić hotel gościowi, jeżeli podczas pobytu został skradziony z jego jednostki mieszkalnej aparat fotograficzny o wartości 2 500 zł, a koszt doby hotelowej za ten pokój wynosi 140 zł.
2 500 zł
Pytanie 35
Który rysunek przedstawia nóż do krojenia wędlin wykładany na bufecie śniadaniowym?
A
Pytanie 36
Która grupa elementów stanowi skład pełnego węzła sanitarnego w hotelowej jednostce mieszkalnej?
umywalka, wanna z natryskiem i wc
Pytanie 37
Na nakrycie na śniadanie kontynentalne, dla każdego gościa, oprócz talerzyka śniadaniowego z serwetką, należy przygotować:
nóż zakąskowy, filiżankę z podstawką i łyżeczkę
Pytanie 38
Przedstawiony na rysunku zestaw zawiera produkty typowe dla śniadania:
angielskiego
Pytanie 39
Do której grupy usług hotelarskich należą usługi fryzjerskie?
towarzyszących
Pytanie 40
Które urządzenie gastronomiczne przedstawiono na rysunku?
bemar

Powiązane tematy

#technikhotelarstwa #t12