Pytania i odpowiedzi

T.12: Technik hotelarstwa

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. Test kompetencji zawodowych. Kwalifikacja T12, Oznaczenie arkusza: T.12 - X-18.01
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 11202 razy
Pytanie 1
Który rodzaj sprzątania należy przeprowadzić w nadmorskim hotelu przygotowującym się na przyjęcie wakacyjnych gości?
Sezonowe
Pytanie 2
Kiedy należy przeprowadzić w hotelu sprzątanie okolicznościowe?
przed świętami
Pytanie 3
Których danych zgodnie z procedurami hotelowymi NIE wpisuje się do protokołu znalezienia rzeczy?
terminu pobytu gościa
Pytanie 4
Od której kategorii hotele i motele są zobowiązane do świadczenia usługi sprzedaży lub udostępniania prasy codziennej?
4*
Pytanie 5
Który typ pokoju hotelowego jest wyposażony w dwa pojedyncze łóżka?
Twin
Pytanie 6
Kiedy należy umieścić w pokoju hotelowym wstawkę dla gościa VIP, składającą się między innymi z butelki schłodzonego szampana oraz kosza z owocami i ciastkami?
W dniu przyjazdu, przed wejściem gościa do pokoju
Pytanie 7
Których z wymienionych surowców należy użyć do przygotowania omletu biszkoptowego?
mąka, jajko, cukier.
Pytanie 8
Która grupa usług zawiera wyłącznie usługi komplementarne bezpłatne?
Udzielanie informacji, przekazywanie wiadomości, wezwanie taksówki
Pytanie 9
Komu pokojowa powinna zgłosić znalezienie pozostawionej przez gościa rzeczy w pokoju hotelowym?
kierownikowi służby pięter
Pytanie 10
Które urządzenie należy zastosować do szorowania, polerowania i konserwacji podłogi marmurowej w hotelu?
szorowarkę jednotarczową
Pytanie 11
Który z kierowników w hotelu 5* zajmuje się organizowaniem i koordynowaniem czynności związanych z obsługą gości w pokojach hotelowych i innych pomieszczeniach pionu mieszkalnego?
Służby pięter
Pytanie 12
Jak długo należy gotować jaja na twardo?
8 - 10 minut
Pytanie 13
Podanie śniadania do pokoju gościa to:
room service
Pytanie 14
Depozyt hotelowy jest usługą
komplementarną, bezpłatną
Pytanie 15
Do którego rodzaju śniadania należy przygotować przedstawione na rysunku nakrycie?
kontynentalnego
Pytanie 16
Zlecenie pisemne przesłane przez kontrahenta na realizację usług dodatkowych wymaga od pracowników centrum biznesu:
pisemnego potwierdzenia realizacji usług
Pytanie 17
Której z wymienionych grup produktów należy unikać w jadłospisie dla osób z podwyższonym cholesterolem?
masła, jaj
Pytanie 18
Które składniki należy wykorzystać do sporządzenia kawy cappuccino?
espresso i mleko
Pytanie 19
Na podstawie zamieszczonego kwitu oblicz kwotę do zapłaty za usługi parkingowe.
45 zł
Pytanie 20
Który zestaw zawiera wyłącznie składniki śniadania wiedeńskiego wzmocnionego?
pieczywo pszenne, kawa, mleko lub śmietanka, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery

Powiązane tematy

#technikhotelarstwa #t12