Strona 1

T.12: Technik hotelarstwa

Pytanie 1
Który rodzaj sprzątania należy przeprowadzić w nadmorskim hotelu przygotowującym się na przyjęcie wakacyjnych gości?
Okolicznościowe
Specjalne
Sezonowe
Gruntowne
Pytanie 2
Kiedy należy przeprowadzić w hotelu sprzątanie okolicznościowe?
przed sezonem
przed świętami
po wyjeździe grupy turystycznej
po wyjeździe osób indywidualnych
Pytanie 3
Których danych zgodnie z procedurami hotelowymi NIE wpisuje się do protokołu znalezienia rzeczy?
miejsca znalezienia
daty znalezienia przedmiotu
imienia i nazwiska znalazcy
terminu pobytu gościa
Pytanie 4
Od której kategorii hotele i motele są zobowiązane do świadczenia usługi sprzedaży lub udostępniania prasy codziennej?
1*
4*
2*
3*
Pytanie 5
Który typ pokoju hotelowego jest wyposażony w dwa pojedyncze łóżka?
Single
Suite
Double
Twin
Pytanie 6
Kiedy należy umieścić w pokoju hotelowym wstawkę dla gościa VIP, składającą się między innymi z butelki schłodzonego szampana oraz kosza z owocami i ciastkami?
W dniu przyjazdu, po wejściu gościa do pokoju
W dniu przyjazdu, przed wejściem gościa do pokoju
W dniu wyjazdu gościa, wczesnym rankiem
W dniu wyjazdu, przed opuszczeniem pokoju przez gościa
Pytanie 7
Których z wymienionych surowców należy użyć do przygotowania omletu biszkoptowego?
jajko, woda, sól, soda oczyszczona.
jajko, woda, sól, proszek do pieczenia.
mąka, jajko, drożdże.
mąka, jajko, cukier.
Pytanie 8
Która grupa usług zawiera wyłącznie usługi komplementarne bezpłatne?
Udzielanie informacji, przekazywanie wiadomości, wezwanie taksówki
Jazda konna, udzielenie pierwszej pomocy, wskazanie drogi do banku
Budzenie, wypożyczenie leżaków, rezerwacja biletu na spektakl teatralny
Podawanie śniadania do pokoju, wymiana walut, sala zabaw

Powiązane tematy

#technikhotelarstwa #t12