Fiszki

Fizjologia roślin drzewiastych - ćwiczenia

Test w formie fiszek Fizjologia roślin drzewiastych - ćwiczenia
Ilość pytań: 32 Rozwiązywany: 3452 razy
Aby stwierdzić czy w czasie hydrolizy skrobia całkowicie przekształciła się w cukier prosty wystarczy
dodać do roztworu jodyny
wykonać próbę Fehlinga
podziałać na roztwór kwasem octowym
oziębić roztwór
wykonać próbę Fehlinga
Przejście zolu w żel nazywamy
koagulacją
dializą
elektroforezą
peptyzacją
koagulacją
Cytoplazma charakteryzuje się
wrażliwością na bodziec
ruchem
małą zawartością wody
zerową lepkością
ruchem
Do zobojętnienia 100 g 5% NaOH potrzeba
100 ml 1M rru HCl
100 ml 5M rru HCl
125 ml 1M rru HCl
100 ml 5% rru HCl
125 ml 1M rru HCl
Próbę akroleinową przeprowadza się na wykazanie obecności:
kwasów tłuszczowych
mydeł
glicerolu
wiązania podwójnego
glicerolu
W reakcji ksantoproteinowej wykorzystuje się:
utlenianie grupy karboksylowej aminokwasów aromatycznych
reakcję hydrolizy białek
nitrowanie pierścienia aromatycznego aminokwasów
fosforylację fotosyntetyczną
nitrowanie pierścienia aromatycznego aminokwasów
Turgor komórki jest zależny od:
rodzaju plazmolizy
naprężenia błon cytoplazmatycznych
napięcia ścian komórkowych
ruchów cytoplazmy
napięcia ścian komórkowych
Hydroliza zasadowa tłuszczów prowadzi do powstania:
glikolu
soli wyższych kwasów tłuszczowych
soli kwasów nieorganicznych
pochodnych glicerolu
soli wyższych kwasów tłuszczowych
Test wydłużeniowy koleoptyli owsa stosuje się do oznaczenia
puryny
auksyn
cytokinin
giberelin
auksyn
W skład aminokwasów wchodzą następujące pierwiastki chemiczne:
węgiel, azot, wodór, żelazo
fosfor, potas, tlen, węgiel
węgiel, azot, tlen, wodór
żaden z wyżej wymienionych pierwiastków nie wchodzi w skład aminokwasów
węgiel, azot, tlen, wodór
Feofityna to:
związek organiczny zawierający żelazo
ppochodna chlorofilu w której magnez został zastąpiony przez wodór
enzym biorący udział w syntezie chlorofilu
związek powstały z chlorofilu pod wpływem silnej alkalizacji środowiska
ppochodna chlorofilu w której magnez został zastąpiony przez wodór
W celu odróżnienia białka od roztworu aminokwasów należy przeprowadzić reakcję:
Seliwanowa
biuretową
ksantoproteinową
Hopkinsa
biuretową
Do otwarcia szparek potrzebne jest:
odpowiednia intensywność i zielona barwa światła
niska wilgotność powietrza
wysoki turgor komórek przyszparkowych
światło o dowolnym natężeniu
wysoki turgor komórek przyszparkowych
W wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi powstaje:
glukoza
glukoza i fruktoza
fruktoza
glukoza i glukozo-5-fosforan
glukoza
Wolne kwasy tłuszczowe nierozpuszczalne w wodzie powstają w wyniku zadziałania na mydła
słabym kwasem
mocną zasadą
słabą zasadą
mocnym kwasem
mocnym kwasem
Proces dyfuzji zależy od
temperatury
ciśnienia osmotycznego
kierunku ruchu cząsteczek
ciśnienia atmosferycznego
temperatury
W celu wykrycia węglowodanów w roztworze należy przeprowadzić reakcję
Fehlinga
Seliwanowa
Piotrowskiego
Molischa
Molischa
Ze wzrostem temperatury
zwiększa się stopień rozwartości szparek
po przekroczeniu optimum termicznego transpiracja słabnie
zwiększa się nieograniczenie intensywność transpiracji
zwiększa się prężność pary wodnej w komórkach
zwiększa się prężność pary wodnej w komórkach
Cukrami dobrze rozpuszczalnymi w wodzie są
skrobia, inulina, maltoza
aldehyd glicerynowy, glukoza, fruktoza, celuloza
glukoza, fruktoza, maltoza
glukoza, galaktoza, inulina
glukoza, fruktoza, maltoza
Penetracja cząsteczek sierczanu miedzi w wodzie oparta jest o zjawisko
dobrej rozpuszczalności siarczanu miedzi
osmozy
wysokiej kinetyki cząsteczek
dyfuzji
dobrej rozpuszczalności siarczanu miedzi