Fiszki

Fizjologia roślin drzewiastych - ćwiczenia

Test w formie fiszek Fizjologia roślin drzewiastych - ćwiczenia
Ilość pytań: 32 Rozwiązywany: 2546 razy
Na zobojętnienie 20ml 0,1M roztworu HCl zużyto 8ml roztworu NaOH. Jeden litr NaOH zawiera:
20 g NaOH
40 g NaOH
5 g NaOH
10 g NaOH
10 g NaOH
Zasady powodują zmydlanie grup estrowych chlorofilu, czyli
odszczepienie magnezu a produktem jest feofityna
odszczepienie reszt fitolu a produktami są sole chlorofiliny
odszczepienie magnezu a produktem jest chlorofilina
odszczepienie reszt z układu porfirynowego a produktami są sole chlorofiliny
odszczepienie magnezu a produktem jest chlorofilina
1% roztwór zawiera
1 g substancji rozpuszczonej w 100 g roztworu
1 g substancji rozpuszczonej w 100 g rozpuszczalnika
1 g substancji rozpuszczonej w litrze rozpuszczalnika
1 g substancji rozpuszczonej w 100 ml roztworu
1 g substancji rozpuszczonej w 100 g roztworu
Związek barwny powstający w wyniku reakcji białka z jonami miedziowymi jest
kompleksem miedzi z biuretem
kompleksem miedzi ze związkiem zawierającym dwa wiązania peptydowe
kompleksem miedzi z jonami fragmentem łańcucha polipeptydowego
taka reakcja nie zachodzi ze względu na nieodpowiednie pH roztworu
kompleksem miedzi ze związkiem zawierającym dwa wiązania peptydowe
Kierunek przepływu wody zależy od
wielkości komórki
stosunku potencjału osmotycznego komórki do potencjału osmotycznego roztworu
temperatury
stosunku siły ssącej komórki do siły ssącej roztworu
stosunku potencjału osmotycznego komórki do potencjału osmotycznego roztworu
Gutacja jest dowodem na istnienie
pełnego nasycenia powietrza parą wodną
pobierania wody przez korzenie
transpiracji
parcia korzeniowego
parcia korzeniowego
Fenyloalanina, tyrozyna i tryptofan to aminokwasy których wspólną cechą jest
występowanie pierścienia indolowego
brak pierścienia aromatycznego
wykazywanie pozytywnej reakcji ksantoproteinowej
wykazywanie pozytywnej reakcji Adamkiewicza-Hopkinsa
wykazywanie pozytywnej reakcji ksantoproteinowej
Polisacharydami są takie produkty roślinne jak
celuloza
sacharoza
celulaza
glikogen
celuloza
Które z wymienionych właściwości nie są charakterystyczne dla cząsteczek koloidalnych
mogą absorbować zarówno jony dodatnie jak i ujemne
mają zdolność rozpraszania światła
ulegają sedymentacji
dializują przez błony półprzepuszczalne
dializują przez błony półprzepuszczalne
W wyniku przeprowadzenia reakcji Fehlinga z udziałem glukozy ulega ona
utlenieniu do kwasu karboksylowego
redukcji do kwasu karboksylowego
utlenieniu do aldehydu
redukcji do alkoholu
utlenieniu do kwasu karboksylowego
Odrażającym smakiem i zapachem charakteryzują się
wyższe kwasy tłuszczowe ze względu na swą lotność
wyższe kwasy tłuszczowe ze względu na długi łańcuch węglowy
kwas kapronowy i masłowy w maśle
kwas arachidowy i masłowy w maśle
kwas kapronowy i masłowy w maśle
U roślin wyższych występuje barwnik
wszystkie wymienione wyżej
chlorofil a
chlofofil c
fikocyjanina
chlorofil a