Fiszki

Biochemia I egzamin Dobryszycki

Test w formie fiszek Biochemia I egzamin Dobryszycki
Ilość pytań: 71 Rozwiązywany: 10921 razy
1. Które z poniższych stwierdzeń na temat wiązań elektrostatycznych są prawdziwe?
a. Wymaga środowiska wodnego
e. siła jest odwrotnie proporcjonalna do r^2 a energia wiązania odwrotnie proporcjonalna do r
c. Skuteczność oddziaływania zależy od komplementarności
b. Jest osłabiane w środowisku wodnym.
d. Donorem wiązania może być każdy pierwiastek
e. siła jest odwrotnie proporcjonalna do r^2 a energia wiązania odwrotnie proporcjonalna do r
b. Jest osłabiane w środowisku wodnym.
2. Które z poniższych stwierdzeń na temat wiązania kowalencyjnego są prawdziwe?
c. W utworzeniu wiązania wielokrotnego uczestniczy więcej niż jedna para elektronów
k. Podczas reakcji chemicznych dochodzić może do zrywania wiązań tego rodzaju
g. Podczas reakcji chemicznych dochodzi do zrywania i powstawania tego wiązania
d. Podwójne wiązanie C=C jest słabsze od pojedynczego wiązania C-C.
a. Obecność cząsteczek wody osłabia oddziaływanie kowalencyjne
i. Tworzone jest przez uwspólnienie pary elektronów dwóch sąsiadujących atomów
b. Jest najsilniejszym wiązaniem występującym w związkach biochemicznych.
h. Jest najsłabszym wiązaniem występującym w związkach biochemicznych.
j. Siła pojedynczego wiązania C-C jest porównywalna do siły wiązania van der Waalsa
f. Obecność cząsteczek wody znacząco wzmacnia oddziaływania kowalencyjne.
e. Podczas reakcji chemicznych dochodzi m. in. do zrywania wiązań tego rodzaju.
c. W utworzeniu wiązania wielokrotnego uczestniczy więcej niż jedna para elektronów
k. Podczas reakcji chemicznych dochodzić może do zrywania wiązań tego rodzaju
g. Podczas reakcji chemicznych dochodzi do zrywania i powstawania tego wiązania
a. Obecność cząsteczek wody osłabia oddziaływanie kowalencyjne
i. Tworzone jest przez uwspólnienie pary elektronów dwóch sąsiadujących atomów
b. Jest najsilniejszym wiązaniem występującym w związkach biochemicznych.
e. Podczas reakcji chemicznych dochodzi m. in. do zrywania wiązań tego rodzaju.
3. Które z poniższych stwierdzeń na temat wiązań wodorowych są prawdziwe?
c. Ma ściśle ukierunkowany charakter.
a. Wymaga środowiska wodnego.
b. Jest osłabiane w środowisku wodnym.
d. Donorem wiązania może być każdy pierwiastek, który posiada H
c. Ma ściśle ukierunkowany charakter.
b. Jest osłabiane w środowisku wodnym.
4. Które z poniższych stwierdzeń odpowiadają pierwszej zasadzie termodynamiki?
c. Niepolarne cząsteczki wykazują w wodzie tendencje do łączenia się.
d. Zmiana entropii w otoczeniu reakcji jest niezależna od ilości wydzielonego w reakcji ciepła
a. Energia uwolniona podczas tworzenia wiązań chemicznych musi być wykorzystana do rozerwania innych wiązań lub uwolnienia w postaci ciepła lub też zmagazynowana w jakiejś innej formie.
e. Reakcja może zajść spontanicznie jeśli zmiana energii swobodnej jest ujemna.
b. Energia całkowita układu i jego otoczenia jest stała.
a. Energia uwolniona podczas tworzenia wiązań chemicznych musi być wykorzystana do rozerwania innych wiązań lub uwolnienia w postaci ciepła lub też zmagazynowana w jakiejś innej formie.
b. Energia całkowita układu i jego otoczenia jest stała.
5. Które z poniższych stwierdzeń odpowiadają drugiej zasadzie termodynamiki?
d. Reakcja może zajść spontanicznie jeśli zmiana energii swobodnej jest ujemna.
c. Zmiana entropii w otoczeniu reakcji jest niezależna od ilości wydzielonego w reakcji ciepła.
a. Niepolarne cząsteczki wykazują w wodzie tendencje do łączenia się.
f. Miejscowemu obniżeniu entropii często towarzyszy uwolnienie ciepła, które zwiększa entropię otoczenia.
b. Całkowita entropia układu i otoczenia zawsze wzrasta.
e. H>0 utrudnia, a S>0 ułatwia zajście reakcji
d. Reakcja może zajść spontanicznie jeśli zmiana energii swobodnej jest ujemna.
f. Miejscowemu obniżeniu entropii często towarzyszy uwolnienie ciepła, które zwiększa entropię otoczenia.
b. Całkowita entropia układu i otoczenia zawsze wzrasta.
e. H>0 utrudnia, a S>0 ułatwia zajście reakcji
6. Termodynamika reakcji katalizowanych enzymatycznie to:
c. ponieważ enzym ingeruje w molekularny mechanizm reakcji zmienia jej stałą równowagi.
a. ujemna wartość entalpii swobodnej reakcji oznacza, że reakcja zachodzi spontanicznie z dużą szybkością
b. dodatnia wartość entalpii reakcji (delta H>0) utrudnia, a dodatnia wartość entropii (deltaS>0) ułatwia spontaniczność reakcji
b. dodatnia wartość entalpii reakcji (delta H>0) utrudnia, a dodatnia wartość entropii (deltaS>0) ułatwia spontaniczność reakcji
7. Wybierz prawidłowe zakończenie następującego zdania: RNA charakteryzuje się tym, że...
c. ... często zachodzi wewnątrz-łańcuchowe parowanie zasad.
a. ... może pełnić rolę pośrednika w przepływie informacji genetycznej.
b. ... może być składnikiem rybosomu.
e. ... jest liniowym polimerem.
f. ... jego rdzeń jest zbudowany z powtarzających się jednostek cukrowo-fosforanowych
d. ... zawiera deoksyrybozę zamiast rybozy.
c. ... często zachodzi wewnątrz-łańcuchowe parowanie zasad.
a. ... może pełnić rolę pośrednika w przepływie informacji genetycznej.
b. ... może być składnikiem rybosomu.
e. ... jest liniowym polimerem.
f. ... jego rdzeń jest zbudowany z powtarzających się jednostek cukrowo-fosforanowych
8. Które zdania dotyczące DNA są prawdziwe:
b. Dwa helikalne łańcuchy polinukleotydowe oplatają wspólną oś. Łańcuch biegną w tym samym kierunku.
c. Rdzeń purynowo-pirymidynowy biegnie na zewnątrz, a cukrowo-fosforanowy jest zwrócony do wnętrza helisy
e. Dwuniciowa helisa DNA ulega nieodwracalnemu topnieniu podczas ogrzewania.
a. Średnica helisy wynosi ok. 2 nm
d. Nukleozydy są monomerycznymi jednostkami kwasów nukleinowych
a. Średnica helisy wynosi ok. 2 nm
1.Które z poniższych stwierdzeń dotyczących helis α w białkach są prawdziwe?
h. Występują głównie helisy prawoskrętne.
b. Grupa CO n-tego wiązania peptydowego tworzy wiązania wodorowe z grupą NH wiązania peptydowego n+4 tego samego łańcucha.
k. Grupa CO n-tego aminokwasu tworzy wiązania wodorowe z grupą NH aminokwasu innego łańcucha.
a. Są stabilizowane przez wiązania wodorowe łańcuchów głównych.
g. Helisy wyższego rzędu pełnią zwykle w białkach rolę mechaniczną.
i. Grupa CO n-tego aminokwasu tworzy wiązania wodorowe z grupą NH aminokwasu n+2 tego samego łańcucha
l. Występują głównie helisy lewoskrętne.
j. Grupa CO n-tego aminokwasu tworzy wiązania wodorowe z grupą NH aminokwasu n+4 tego samego łańcucha.
d. Są stabilizowane przez wiązania peptydowe łańcuchów bocznych
c. Są stabilizowane przez wiązania wodorowe łańcuchów bocznych.
f. Grupa CO n-tego wiązania peptydowego tworzy wiązania wodorowe z grupą NH wiązania peptydowego n+4 innego łańcucha
e. Są stabilizowane przez wiązania peptydowe łańcuchów głównych
h. Występują głównie helisy prawoskrętne.
a. Są stabilizowane przez wiązania wodorowe łańcuchów głównych.
g. Helisy wyższego rzędu pełnią zwykle w białkach rolę mechaniczną.
j. Grupa CO n-tego aminokwasu tworzy wiązania wodorowe z grupą NH aminokwasu n+4 tego samego łańcucha.
2. Które z poniższych stwierdzeń dotyczących struktury harmonijki β w białkach są prawdziwe?
g. Struktury β mogą być tworzone przez wiele łańcuchów.
i. Zwroty β zwykle znajdują się na powierzchni białek.
k. W strukturze antyrównoległej grupy jednego aminokwasu oddziałują z odpowiednimi grupami jednego aminokwasu na sąsiednim łańcuchu
e. Są stabilizowane przez wiązania wodorowe łańcuchów bocznych.
b. Podobnie jak helisy α są cylindryczne.
d. W strukturze równoległej grupy jednego aminokwasu oddziałują jednocześnie z odpowiednimi grupami dwóch aminokwasów na sąsiednim łańcuchu.
a. Podobnie jak helisy α są rozciągnięte.
j. W strukturze antyrównoległej grupy jednego aminokwasu oddziałują z odpowiednimi grupami drugiego aminokwasu na sąsiednim łańcuchu.
h. Inaczej określa się je strukturą typu wstęga-zwrot-wstęga.
f. Zwroty β często uczestniczą w oddziaływaniu białek.
c. Są stabilizowane przez wiązania wodorowe łańcuchów głównych. (
g. Struktury β mogą być tworzone przez wiele łańcuchów.
i. Zwroty β zwykle znajdują się na powierzchni białek.
d. W strukturze równoległej grupy jednego aminokwasu oddziałują jednocześnie z odpowiednimi grupami dwóch aminokwasów na sąsiednim łańcuchu.
j. W strukturze antyrównoległej grupy jednego aminokwasu oddziałują z odpowiednimi grupami drugiego aminokwasu na sąsiednim łańcuchu.
f. Zwroty β często uczestniczą w oddziaływaniu białek.
3. Proszę podać skróty jednoliterowe aminokwasów:
Alanina A
Glicyna G
Kwas glutaminowy/glutaminian E
Kwas asparaginowy/asparaginian D
Lizyna K
Tyrozyna Y
Tryptofan W
Izoleucyna I
4. Który z podanych aminokwasów zawiera łańcuch boczny w przewadze naładowany dodatnio w ph7?
walina
arginina
histydyna
lizyna
arginina
histydyna
lizyna
5. Do której z poniższych grup aminokwasów należy glicyna?
zawierające łańcuch boczny z obecną grupą karboksyamidową
zawierające alifatyczny łańcuch boczny
zawierające zasadowy łańcuch boczny
zawierające aromatyczny łańcuch boczny
zawierające w łańcuchu bocznym atom siarki
zawierające alifatyczny łańcuch boczny
6. Który zestaw połączeń aminokwasów z właściwymi typami łańcuchów bocznych jest właściwy:
Trp – nie polarny aromatyczny
Lys - zasadowy
Glu - zasadowy
Lys -kwaśny
Cys – zawiera siarkę
Leu – niepolarny alifatyczny
Ser - zawiera grupę hydroksylową
Glu - kwaśny
Trp – nie polarny aromatyczny
Lys - zasadowy
Cys – zawiera siarkę
Leu – niepolarny alifatyczny
Ser - zawiera grupę hydroksylową
Glu - kwaśny
7. Które z poniższych stwierdzeń definiuje pKa grupy aminowej?
c. Wartość pH, w której ładunek wypadkowy grupy wynosi 0.
a. Jest to wartość pH w której grupy α-NH2 są całkowicie uprotonowane.
b. Jest to wartość pH w której połowa grup α-NH2 jest uprotonowana.
d. Jest to wartość pH w której grupy α-NH2 są całkowicie zdysocjowane.
b. Jest to wartość pH w której połowa grup α-NH2 jest uprotonowana.
8. Które z poniższych stwierdzeń definiuje pKa grupy karboksylowej?
a. Jest to wartość pH w której połowa grup α-COOH jest uprotonowana.
c. Jest to wartość pH w której grupy α-COOH są całkowicie zdysocjowane.
e. Wartość pH, w której wypadkowy ładunek grupy karboksylowej wynosi 0.
b. Jest to wartość pH w której grupa α-NH2 jest całkowicie zdysocjowana.
d. Jest to wartość pH w której grupy α-COOH są całkowicie uprotonowane.
a. Jest to wartość pH w której połowa grup α-COOH jest uprotonowana.
9. Które ze zdań dotyczących mostków disiarczkowych są poprawne?
d. powstają przez redukcję grup sulfhydrylowych,
b. są wiązaniami kowalencyjnymi, które mogą zostać zniesione przez działanie takich substancji jak: beta-merkaptoetanol, dinitrotroitol, mocznik
a. stabilizują głównie strukturę drugorzędową białka, (
c. podczas renaturacji rybonukleazy następuje spontaniczne odtworzenie mostków dwusiarczkowych.
e. powstają wyłącznie pomiędzy osobnymi łańcuchami polipeptydowymi białek wielopodjednostkowych takich jak przeciwciała.
c. podczas renaturacji rybonukleazy następuje spontaniczne odtworzenie mostków dwusiarczkowych.
1.Które z poniższych stwierdzeń dotyczących oczyszczania białek są prawdziwe?
d. W technice chromatografii metodą filtracji żelowej, podobnie jak w elektroforezie żelowej, największe białka opuszczają żel jako pierwsze.
i. W procesie oczyszczania białka metodą chromatografii powinowactwa wykorzystuje się zdolność tworzenia przez białko wewnętrznych mostków dwusiarczkowych.
e. Podczas chromatografii metodą filtracji żelowej najszybciej poruszają się i wypływają z kolumny najmniejsze białka.
h. Do związania białka o charakterze zasadowym z kolumną do chromatografii jonowymiennej używa się anionitu.
g. Do związania białka o charakterze zasadowym z kolumną do chromatografii jonowymiennej używa się kationitu.
f. Podczas chromatografii metodą filtracji żelowej najszybciej wypływają z kolumny największe białka.
a. Dializa jest metodą często używaną do oddzielenia białek od małych cząsteczek.
c. Dializa jest podstawową metodą używaną do rozdziału białek niewiele różniących się wielkością.
b. Rozpuszczalność większości białek nie zmienia się w stężonych roztworach soli.(
g. Do związania białka o charakterze zasadowym z kolumną do chromatografii jonowymiennej używa się kationitu.
f. Podczas chromatografii metodą filtracji żelowej najszybciej wypływają z kolumny największe białka.
a. Dializa jest metodą często używaną do oddzielenia białek od małych cząsteczek.
2. Proszę wskazać te z poniższych stwierdzeń dotyczących technik biochemicznych wykorzystujących przeciwciała, które są prawdziwe. Wybierz co najmniej jedną odpowiedź.
d. test Western blotting umożliwia wykrycie białek rozdzielonych za pomocą elektroforezy żelowej
e. Przeciwciała nie mogą być wykorzystane do oczyszczania białek poprzez chromatografię jonowymienną
f. Przeciwciała mogą być wykorzystane do oczyszczania białek poprzez chromatografię jonowymienną
a. test ELISA może być wykorzystany do wykrycia danego antygenu w mieszaninach złożonych (np. we krwi)
c. test ELISA nie może być wykorzystany do wykrycia danego przeciwciała w złożonych mieszaninach (np. we krwi)
b. test ELISA umożliwia zarówno wykrycie antygenu, jak i jego ilościowe oznaczenie.
d. test Western blotting umożliwia wykrycie białek rozdzielonych za pomocą elektroforezy żelowej
e. Przeciwciała nie mogą być wykorzystane do oczyszczania białek poprzez chromatografię jonowymienną
a. test ELISA może być wykorzystany do wykrycia danego antygenu w mieszaninach złożonych (np. we krwi)
b. test ELISA umożliwia zarówno wykrycie antygenu, jak i jego ilościowe oznaczenie.
3. Proszę wskazać te z poniższych stwierdzeń opisujących metodę degradacji Edmana, które są prawdziwe.
g. Pozwala na poznanie nie wiecej niż 50 reszt aminokwasowych w sekwencji peptydu od jego C-końca.
b. Metoda ta pozwala na oznaczenie wyłącznie jednego aminokwasu z końca N polipeptydu, ponieważ uwolnienie znakowanego aminokwasu wymaga hydrolizy wszystkich wiązań peptydowych.
h. Wykorzystuje sekwencję odcinania reszt aminokwasowych od końca N, po uprzedniej reakcji polipeptydu chlorkiem dabsylu,
f. W środowisku lekko kwaśnym uwalniana jest cykliczna fenylotiohydantoinowa pochodna aminokwasu, po czym koniec peptydowy jest gotowy do kolejnego cyklu reakcji.
e. aminokwasy odcinamy kolejno od C-konca
a. Metoda ta wykorzystuje fluorodinitrobenzen jako cząsteczkę znakującą koniec N polipeptydu.
c. Wykorzystuje sekwencyjne odcinanie reszt aminokwasowych od końca N, po uprzedniej reakcji polipeptydu z fenyloizotiocyjanianem.
d. Pozwala ona na poznanie co najwyżej 15 reszt aminokwasowych w sekwencji peptydu od jego końca C
g. Pozwala na poznanie nie wiecej niż 50 reszt aminokwasowych w sekwencji peptydu od jego C-końca.
f. W środowisku lekko kwaśnym uwalniana jest cykliczna fenylotiohydantoinowa pochodna aminokwasu, po czym koniec peptydowy jest gotowy do kolejnego cyklu reakcji.
c. Wykorzystuje sekwencyjne odcinanie reszt aminokwasowych od końca N, po uprzedniej reakcji polipeptydu z fenyloizotiocyjanianem.

Powiązane tematy

#biochemia #pwr #egzamin #dobryszycki

Inne tryby