Fiszki

R11: Technik weterynarii, Wrzesień 2014

Test w formie fiszek Test kompetencji zawodowych dla technika weterynarii. Egzamin pisemny Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu realizacji zadań inspekcji weterynaryjnej, kwalifikacja R11, test z Września 2014
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 4006 razy
Krowa złamała nogę. Aby uratować wartość rzeźną zwierzęcia należy
dokonać uboju sanitarnego
poddać zwierzę eutanazji
jak najszybciej dostarczyć zwierzę do rzeźni
dokonać uboju z konieczności
dokonać uboju z konieczności
Badanie mięsa na obecność włośni jest obowiązkowe po uboju
dzików i danieli
bydła i strusi
nutrii i koni
świń i zajęcy
nutrii i koni
Zakaz szczepień obowiązuje przy
nosówce
włośnicy
wściekliźnie
pryszczycy
pryszczycy
Podczas transportu zwierzęta
można przywiązywać za rogi
można wciągnąć za rogi lub nogi do środka transportu
muszą przez cały czas stać
nie mogą być przywiązane za kółka nosowe
nie mogą być przywiązane za kółka nosowe
Podczas standardowego badania poubojowego tusze i narządy wewnętrzne świń poddaje się procedurze
oględzin płuc, tchawicy i przełyku
badania dotykowego śledziony
nacięcia podłużnego serca tak, aby otworzyć komory i przeciąć przegrodę międzykomorową
nacięcia i zbadania węzłów chłonnych podżuchwowych
oględzin płuc, tchawicy i przełyku
Badanie danego stada bydła w kierunku brucelozy przeprowadza się
co 5 lat
dwa razy w roku
co 3 lata
jeden raz w roku
co 5 lat
Materiałem do badań w kierunku choroby Aujeszkyego jest
pień mózgu
mocz
filar przepony
krew
krew
Organem Inspekcji Weterynaryjnej nie jest
Wojewódzki Lekarz Weterynarii
Graniczny Lekarz Weterynarii
Gminny Lekarz Weterynarii
Główny Lekarz Weterynarii
Gminny Lekarz Weterynarii
Ubój sanitarny to ubój zwierzęcia
w rzeźni o obniżonych warunkach higienicznych
w rzeźni po przeprowadzonej sanityzacji
chorego na chorobę zakaźną lub podejrzanego o zakażenie
po urazie lub wypadku
chorego na chorobę zakaźną lub podejrzanego o zakażenie
Do badania w kierunku BSE pobiera się próby od bydła poddanemu normalnemu ubojowi w wieku powyżej
48 miesięcy
96 miesięcy
24 miesięcy
72 miesięcy
96 miesięcy
Mleko UHT to mleko, które zostało poddane działaniu
bardzo niskiego ciśnienia przez kilkanaście sekund
niskiej temperatury przez kilka minut
promieniowania UV przez kilka sekund
bardzo wysokiej temperatury przez kilka sekund
bardzo wysokiej temperatury przez kilka sekund
Zdjęcie przedstawia kolczyk identyfikacyjny
bydła
owcy
kozy
świni
świni
Bezpieczeństwo zdrowotne żywności zapewnia
producent żywności
Inspekcja Weterynaryjna
powiatowy lekarz weterynarii
Państwowa Inspekcja Sanitarna
producent żywności
Tuberkulinizację bydła wykonuje się u zwierząt w wieku powyżej
3 tygodnia
3 miesiąca
6 tygodnia
6 miesiąca
6 tygodnia
Dokument "Informacje dotyczące łańcucha żywnościowego zwierząt kierowanych do uboju"wypełnia
właściciel zwierząt
właściciel rzeźni
urzędowy lekarz weterynarii
kierowca wiozący zwierzęta
właściciel zwierząt
Do badania mięsa na obecność włośni metodą wytrawiania próbki zbiorczej z zastosowaniem metody magnetycznego mieszania potrzebne są
podpuszczka, HC1, woda destylowana
pepsyna, H2S04, woda destylowana
pepsyna, HC1, woda z kranu
podpuszczka, H2S04, woda z kranu
pepsyna, HC1, woda z kranu
Wykaz chorób zakaźnych podlegających obowiązkowi rejestracji znajduje się w załączniku do
rozporządzenia MRiRW z dnia 21 listopada 2008 r. w sprawie wykazu chorób zakaźnych zwierząt, dla których sporządza się plany gotowości ich zwalczania
ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
rozporządzenia MRiRW z dnia 16 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu danych zamieszczanych w rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych
ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt
ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
Czy koty poddaje się obowiązkowemu szczepieniu przeciw wściekliźnie?
Tak, tylko jeśli wychodzą z domu
Tak, raz na 2 lata
Nie
Tak, 1 raz w roku
Nie
Na podstawie wyciągu z ustawy określ, których zadań nie pełni Inspekcja Weterynaryjna.
Sprawdza, czy bydło i koniowate mają paszporty
Kontroluje oznakowanie zwierząt w siedzibie stada
Wprowadza informacje o statusie epizootycznym stad
Prowadzi nadzór nad wydawaniem paszportów dla bydła
Prowadzi nadzór nad wydawaniem paszportów dla bydła
Jeśli materiał kategorii 3 miał kontakt z SRM to
należy go zdezynfekować i traktować jak materiał kategorii 3
nie trzeba podejmować żadnych działań
należy całość potraktować jak SRM
należy materiał kategorii 3 przenieść do kategorii 2
należy całość potraktować jak SRM