Fiszki

Klasa 7, dział 8 - Narządy zmysłów

Test w formie fiszek Pytania o narządy czucia, smaku, powonienia, słuchu, równowagi i wzroku.
Ilość pytań: 50 Rozwiązywany: 67032 razy
Przestrzeń wewnątrz kości czaszki, z których składa się ucho wewnętrzne to:
błędnik błoniasty
błędnik kostny
ślimak
przedsionek
błędnik kostny
Część ucha wewnętrznego, która służy do rejestrowania położenia ciała, to:
kanały półkoliste
ślimak
przedsionek
błędnik błoniasty
kanały półkoliste
W jaki sposób mózg otrzymuje informację o położeniu ciała?
ruch głowy powoduje przesuwanie się płynu w ślimaku, który naciska na rzęski wywołując impuls nerwowy
ruch ciała powoduje przesuwanie się płynu w ślimaku, który naciska na rzęski wywołując impuls nerwowy
ruch głowy powoduje przesuwanie się płynu w kanałach półkolistych, który naciska na rzęski wywołując impuls nerwowy
ruch ciała powoduje przesuwanie się płynu w kanałach półkolistych, który naciska na błonę bębenkową wywołując impuls nerwowy
ruch głowy powoduje przesuwanie się płynu w kanałach półkolistych, który naciska na rzęski wywołując impuls nerwowy
Wada wzroku spowodowana nierównym ułożeniem gałek ocznych względem siebie to:
zez
astygmatyzm
krótkowzroczność
daltonizm
zez
Choroba oczu objawiająca się swędzeniem, pieczeniem i zaczerwienieniem to:
zaćma
jęczmień
jaskra
zapalenie spojówek
zapalenie spojówek
Choroba oka, której przyczyną jest zbyt wysokie ciśnienie w gałce ocznej prowadzące do uszkodzenia nerwu wzrokowego i w konsekwencji do utraty wzroku to:
jaskra
zapalenie spojówek
jęczmień
zaćma
jaskra
Największym zagrożeniem dla słuchu człowieka, mogącym prowadzić do głuchoty są:
choroby bakteryjne ucha
urazy mechaniczne
choroby wirusowe ucha
hałas
hałas
Receptory węchowe położone są:
w górnej części jamy nosowej
w dolnej części jamy nosowej
w dolnej części jamy ustnej
w górnej części jamy ustnej
w górnej części jamy nosowej
W licznych brodawkach na języku znajdują się:
kubki okolone
kubki nitkowate
kubki grzybowate
kubki smakowe
kubki smakowe
Który z poniższych zestawów zawiera wszystkie smaki, które rozróżnia człowiek?
gorzki, kwaśny, słodki, słony, umami
gorzki, kwaśny, słodki, słony
gorzki, kwaśny, słodki, słony, ostry
gorzki, słodki, słony, umami
gorzki, kwaśny, słodki, słony, umami
W skórze mieszczą się receptory wrażliwe na:
ból, ciepło, ucisk, zimno
ból, ciepło, zimno
ból, ciepło, światło, zimno
ból, ciepło, temperaturę, zimno
ból, ciepło, ucisk, zimno
Ile smaków rozpoznaje jedna komórka smakowa?
wszystkie pięć smaków
dwa smaki przeciwstawne
wszystkie cztery smaki
tylko jeden
tylko jeden
Jaki narząd służy do odczuwania smaku?
wargi
język
gardło
jama ustna
język
Receptory, które odbierają zapachy to:
receptory zapachowe
komórki zapachowe
receptory nosowe
komórki węchowe
komórki węchowe
Choroba oka, polegająca na zmętnieniu soczewki oka, prowadząca do pogorszenia widzenia a nawet utraty wzroku to:
zapalenie spojówek
zaćma
jęczmień
jaskra
zaćma
Opuchnięcie powieki, bolesność spowodowane infekcją gruczołu łojowego powieki to:
jaskra
jęczmień
zaćma
zapalenie spojówek
jęczmień
Zaburzenie widzenia barwnego polegające na nieodróżnianiu barw, najczęściej zielonej i czerwonej to:
krótkowzroczność
zez
daltonizm
astygmatyzm
daltonizm
Wada wzroku polegająca na trudności w wyraźnym widzeniu oddalonych przedmiotów to:
krótkowzroczność
dalekowzroczność
astygmatyzm
daltonizm
krótkowzroczność
Uszereguj elementy procesu odbierania dźwięku:
1
fala dźwiękowa
2
błona bębenkowa
3
młoteczek
4
kowadełko
5
strzemiączko
6
wprawia w ruch płyn w ślimaku
7
receptory słuchu
8
impuls nerwowy
Część ucha wewnętrznego, w której znajdują się receptory słuchu przetwarzające fale dźwiękowe na impulsy nerwowe to:
przedsionek
ślimak
błędnik błoniasty
kanały półkoliste
ślimak