Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
test zbożowy
Test w formie fiszek
Ilość pytań:
86
Rozwiązywany:
450 razy
Jakie urządzenie służy do sortowania produktów rozdrobnienia w młynarstwie?
Odsiewacz
Mieszarka
Walaszek
Wialnia kaszkowa
Odsiewacz
Co jest podstawowym celem sortowania produktów rozdrobnienia?
Oddzielenie frakcji mąki od otrąb
Zmniejszenie ilości popiołu w mące
Usunięcie wszystkich cząstek bielma
Powiększenie objętości bielma
Oddzielenie frakcji mąki od otrąb
Jakie są główne frakcje produktów rozdrobnienia?
Białko, cukry, tłuszcze
Mąka, gluten, zarodek
Skrobia, tłuszcze, białka
Kaszki, kaszki otrębiaste, otręby
Kaszki, kaszki otrębiaste, otręby
Czym różni się wialnia kaszkowa od odsiewacza?
Odsiewacz działa na zasadzie magnetycznej
Nie różnią się od siebie
Wialnia kaszkowa jest wykorzystywana tylko do oczyszczania pszenicy
Wialnia kaszkowa dodatkowo używa powietrza do separacji
Wialnia kaszkowa dodatkowo używa powietrza do separacji
Co jest celem mieszania mąki pasażowej?
Redukcja zawartości białka
Zwiększenie ilości skrobi
Oczyszczanie z zanieczyszczeń
Ujednolicenie jakości i barwy mąki
Ujednolicenie jakości i barwy mąki
Jak nazywa się proces rozdzielenia bielma od okrywy owocowo-nasiennej?
Fermentacja
Wytłaczanie
Bruzdowanie
Mlewo
Mlewo
Ile gatunków mąki można uzyskać w młynie żytnim 9-pasażowym?
15-18
20-25
5-7
10-12
15-18
Co jest odpowiedzialne za zabezpieczanie zarodka w ziarnie?
Okrywa owocowo-nasienna
Kleik
Bródka
Bielmo
Okrywa owocowo-nasienna
Co może wpływać na barwę ziarna?
Wóda
Bródka
Skrobia
Chlorofile i antocjany
Chlorofile i antocjany
Jakie substancje dominuje w bielmie?
Tłuszcze
Białka glutenowe
Skrobia
Substancje mineralne
Skrobia
Co znajduje się pod okrywą owocowo-nasienną?
Bródka
Korzenie
Bielmo
Skrobia
Bielmo
Jak nazywa się rowek na powierzchni ziaren pszenicy i żyta?
Warstwa aleuronowa
Bielmo
Bruzdka
Bródka
Bruzdka
Jaki procent masy ziarna stanowi zarodek?
0,5%
2,5%
5%
10%
2,5%
Które zboże nie posiada bródki?
Owies
Pszenica
Żyto
Jęczmień
Owies
Jaki jest udział bielma w całkowitej masie ziarna pszenicy?
70%
89,5%
100%
50%
89,5%
Który element ziarna zawiera najwięcej skrobi?
Bródka
Okrywa owocowo-nasienna
Warstwa aleuronowa
Bielmo mączne
Bielmo mączne
Co nie jest rolą okrywy owocowo-nasiennej?
Przechowywanie skrobi
Ochrona ziarna przed uszkodzeniami
Zabezpieczanie przed chorobami
Regulacja wilgotności
Przechowywanie skrobi
Jakie substancje zawiera warstwa aleuronowa?
Białko glutenowe
Białka, tłuszcze i substancje mineralne
Węglowodany i enzymy
Skrobię i wodę
Białka, tłuszcze i substancje mineralne
Które zboże zalicza się do pseudozbóż?
Gryka
Kukurydza
Owies
Pszenica
Gryka
Jaki procent masy ziarna stanowi okrywa owocowo-nasienna?
50%
5-10%
7-40%
2-5%
7-40%
Co nie jest cechą bródki w ziarnach zbóż?
Nie występuje u owsa i jęczmienia
Składa się z grubych komórek pełnych skrobi
Może stanowić miejsce osadzania się zanieczyszczeń
Usuwana jest podczas czyszczenia ziarna
Składa się z grubych komórek pełnych skrobi
Jaką rolę pełni zarodek w ziarnie zbóż?
Nadaje ziarnu właściwości wypiekowe
Reguluje ilość skrobi w ziarnie
Chroni ziarno przed utratą wilgoci
Magazynuje substancje odżywcze dla kiełkującej rośliny
Magazynuje substancje odżywcze dla kiełkującej rośliny
Która z warstw bielma zawiera najwięcej składników mineralnych?
Zarodek
Bielmo środkowe
Bródka
Warstwa aleuronowa
Warstwa aleuronowa
Co nie jest funkcją okrywy owocowo-nasiennej?
Regulacja dostępu wody i powietrza
Ochrona ziarna przed szkodnikami
Magazynowanie składników odżywczych
Ochrona przed uszkodzeniami mechanicznymi
Magazynowanie składników odżywczych
Która część ziarna jest najważniejsza z punktu widzenia technologii młynarskiej?
Bródka
Zarodek
Okrywa owocowo-nasienna
Bielmo mączne
Bielmo mączne
Jakie zboże zaliczamy do traw jednoliściennych?
Komosa ryżowa
Amarantus
Gryka
Pszenica
Pszenica
Początek
Pokaż poprzednie pytania
Powiązane tematy
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie