Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
test zbożowy
Test w formie fiszek
Ilość pytań:
86
Rozwiązywany:
446 razy
Jaki proces poprawia trwałość produktów zbożowych?
Fermentacja
Usuwanie glutenu
Mielenie
Obróbka hydrotermiczna
Obróbka hydrotermiczna
Co jest głównym celem przemiału ziarna zbóż?
Uzyskanie mąki o pożądanej granulacji i składzie
Usunięcie skrobi
Zwiększenie ilości tłuszczu w ziarnie
Zmniejszenie ilości białka
Uzyskanie mąki o pożądanej granulacji i składzie
Jakie zboże jest najczęściej używane do produkcji mąki?
Owies
Proso
Pszenica
Kukurydza
Pszenica
Które zboże jest głównym składnikiem kaszy manny?
Żyto
Pszenica
Owies
Jęczmień
Pszenica
Jakie parametry są najważniejsze przy ocenie jakości mąki?
Gęstość nasypowa
Barwa, wilgotność, zawartość popiołu
Ilość tłuszczu
Zawartość mikroorganizmów
Barwa, wilgotność, zawartość popiołu
Jakie są główne produkty przemiału pszenicy?
Kasza manna, kasza pszenna, Mąka
Tylko błonnik
Mąka, kasza pszenna
Mąka, otręby, zarodki
Mąka, otręby, zarodki
Co oznacza typ mąki, np. typ 450?
Ilość białka
Ilość skrobi w mące
Wilgotność mąki
Zawartość popiołu w mące wyrażona w gramach na 100 kg
Zawartość popiołu w mące wyrażona w gramach na 100 kg
Które zboże jest najczęściej wykorzystywane do produkcji kaszy perłowej?
Owies
Żyto
Jęczmień
Kukurydza
Jęczmień
Jakie znaczenie ma ilość glutenu w mące pszennej?
Zwiększa trwałość mąki
Wpływa na właściwości wypiekowe
Nie ma znaczenia
Obniża kaloryczność mąki
Wpływa na właściwości wypiekowe
Co jest głównym składnikiem odżywczym mąki pszennej?
Tłuszcze
Błonnik
Skrobia
Białko
Skrobia
Jakie kasze są produktem ubocznym przemiału pszenicy?
Kasza jaglana
Kasza manna
Kasza pszenna
Kasza jęczmienna
Kasza manna
Co oznacza termin „mąka pełnoziarnista”?
Mąka uzyskana z całego ziarna, łącznie z otrębami i zarodkiem
Mąka niskiej jakości
Mąka zawierająca tylko skrobię
Mąka pozbawiona białka
Mąka uzyskana z całego ziarna, łącznie z otrębami i zarodkiem
Co wpływa na barwę mąki?
Zawartość popiołu
Ilość mikroorganizmów
Ilość skrobi
Ilość tłuszczu
Zawartość popiołu
Jakie są podstawowe rodzaje mąki pszennej?
Tylko razowa
Perłowa, drobnoziarnista, średniziarnista
Chlebowa, tortowa, razowa
Chlebowa, Do pizzy, kulinarna
Chlebowa, tortowa, razowa
Co oznacza wysoka zawartość popiołu w mące?
Mąka pochodzi z zewnętrznych warstw ziarna
Mąka ma wyższą wilgotność
Mąka jest bogata w tłuszcze
Mąka zawiera więcej glutenu
Mąka pochodzi z zewnętrznych warstw ziarna
Jakie właściwości ma mąka typu 2000?
Jest bardzo drobna
Jest biała i lekka
Jest pozbawiona białka
Jest pełnoziarnista i bogata w błonnik
Jest pełnoziarnista i bogata w błonnik
Jaki proces poprawia trwałość produktów zbożowych
Obróbka hydrotermiczna
Mielenie
Usuwanie glutenu
Fermentacja
Obróbka hydrotermiczna
Jaka kasza powstaje z kukurydzy?
Kasza jęczmienna
Kasza perłowa
Kasza manna
Kasza kukurydziana
Kasza kukurydziana
Jakie zboże jest głównym surowcem do produkcji płatków owsianych?
Pszenica
Owies
Jęczmień
Żyto
Owies
Jakie kasze charakteryzują się najwyższą zawartością błonnika?
Kasza ryżowa i kasza owsiana
Kasza manna i kasza kukurydziana
Kasza gryczana i kasza jęczmienna
Kasza jaglana i kasza perłowa
Kasza gryczana i kasza jęczmienna
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie