Fiszki

BIOCHEMIA cukry

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 39 Rozwiązywany: 1022 razy
Oligosacharydy
c. Produkt kondensacji ponad 10 cząsteczek monosachardydowych
d. Produkt kondensacji 2 takich samych jednostek monosacharydowych
a. Produkt kondensacji 2-10 jednostek monosacharydowych
b. Produkt kondensacji 2 jednostek monosacharydowych
a. Produkt kondensacji 2-10 jednostek monosacharydowych
Przy czym wykorzystywane są poliole?
b. Przy masie jako produkty cukrowe i budujące tkankę mięśniową
a. Przy diecie jako produkty bezcukrowe i dietetyczne
d. W produkcji proteoglikanów
c. Przy redukowaniu laktozy
a. Przy diecie jako produkty bezcukrowe i dietetyczne
Czym są poliole?
c. Zredukowanymi aldehydami lub ketonami do grupy alkoholowej
b. Zredukowanymi aldehydami lub ketonami do grupy karboksylowej
d. Monosacharydami
a. Aldehydami
c. Zredukowanymi aldehydami lub ketonami do grupy alkoholowej
Z czego syntetyzują węglowodany zwierzęta?
d. Odpowiedź A i B
c. Fotosyntezy
b. Aminokwasów
a. Z ditlenku węgla i wody
b. Aminokwasów
Jaką rolę odgrywają cukry?
a. Strukturalną
b. Metaboliczną
d. Żadną z powyższych
c. Strukturalną i metaboliczną
a. Strukturalną
Jaka proteina należy do składników osocza?
c. Apoproteina C
b. Apoproteina B
a. Apoproteina A
d. Apoproteina D
b. Apoproteina B
Głowną integralną glikoproteiną blony ludzkiej erytrocytów jest
a. Konkanawalina A
b. Glikoforyna
c. Lektyna
d. Aglutynian białkowy
b. Glikoforyna
Analiza składników błon komórkowych ssaków wykazała, że około 5% stanowią węglowodany które znajdują się w:
b. Proteoglikanach i glikolipidach
a. Glikoproteinach i glikolipidach
c. Glikolipidach
d. Protoglikanach i glikoproteinach
a. Glikoproteinach i glikolipidach
Kwasy sjalowe są pochodnymi
d. Kwasu 8-metylosjalowego
c. Kwasu acetylosalicylowego
b. Kwasu glikozydowego
a. Kwasu neuraminowego
a. Kwasu neuraminowego
Kwas neuraminowy
a. Jest 8węglowym cukrem
b. jest 9węglowym cukrem
d. jest 6węglowym cukrem
c. jest 7węglowym cukrem
b. jest 9węglowym cukrem
Kwasy sjalowe są składnikami
a. Glikoprotein i gangliozydów (glikolipidów)
c. Glikoaminoglikozydów
b. Glikoprotein i proteoglikanów
d. Brak prawidłowej odpowiedzi
a. Glikoprotein i gangliozydów (glikolipidów)
Gdzie znajdują się proteoglikany?
c. Osoczu krwi
b. W wydzielinie błon śluzowych
a. W błonach komórkowych
d. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
d. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
Wskaż przykłady glikoprotein
c. Heparyna
b. Siarczan chondroityny
d. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
a. Kwas hialuronowy
d. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
Skąd właściwości amortyzujące i poślizgowe struktur w glikozaminoglikanach?
a. Mała liczba grup -OH i ładunków ujemnych, które przez odpychanie utrzymują w cząsteczce łańcuchy węglowodorowe osobno, powoduje, że glikozaminoglikany mają zdolność zatrzymywania znacznej ilości wody oraz pęcznienia.
d. Duża liczba grup -OH i ładunków ujemnych, które przez odpychanie utrzymują w cząsteczce łańcuchy węglowodorowe razem, powoduje, że glikozaminoglikany mają zdolność zatrzymywania znacznej ilości wody oraz pęcznienia.
c. Mała liczba grup -OH i ładunków ujemnych, które przez odpychanie utrzymują w cząsteczce łańcuchy węglowodorowe razem, powoduje, że glikozaminoglikany mają zdolność zatrzymywania znacznej ilości wody oraz pęcznienia.
b. Duża liczba grup -OH i ładunków ujemnych, które przez odpychanie utrzymują w cząsteczce łańcuchy węglowodorowe osobno, powoduje, że glikozaminoglikany mają zdolność zatrzymywania znacznej ilości wody oraz pęcznienia.
b. Duża liczba grup -OH i ładunków ujemnych, które przez odpychanie utrzymują w cząsteczce łańcuchy węglowodorowe osobno, powoduje, że glikozaminoglikany mają zdolność zatrzymywania znacznej ilości wody oraz pęcznienia.
Co tworzy substancję podstawową tkanki łącznej?
b. Glikozaminoglikany
c. Glikoproteiny
a. Proteoglikany
d. Brak prawidłowej odpowiedzi
a. Proteoglikany
Glikozaminoglikany zawierają
c. Aminocukry i kwasy uronowe
d. Brak prawidłowej odpowiedzi
a. Aminocuky i kwasy sjalowe
b. Kwasy sjalowe i kway uronowe
c. Aminocukry i kwasy uronowe
Który z cukrów jest bardzo łatwo rozpuszczalny w wodzie i jest używany w badaniach do określania szybkości filtracji w kłębuszkach nerkowych?
c. Inulina
b. Glikogen
a. Dektryna
d. Fruktoza
c. Inulina
Gdzie występuje inulina?
b. w korzeniach mniszka lekarskiego
d. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
c. w korzeniach karczochów
a. W korzeniach dalii
d. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
Inulina to
a. Polisacharyd glukozowy
d. polisacharyd glikogenowy
c. polisacharyd fruktozowy
b. polisacharyd mannozowy
c. polisacharyd fruktozowy

Powiązane tematy

Inne tryby