Fiszki

BIOCHEMIA cukry

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 39 Rozwiązywany: 608 razy
Który cukier ma rozgałęzioną strukturę bardziej od amylopektyny?
d. Sacharoza
b. Glikogen
c. Dekstryna
a. Inulina
b. Glikogen
Którego składnika jest procentowo mniej w skrobii?
d. Brak prawidłowej odpowiedzi
c. Oba występują w mniej więcej takiej samej ilości
b. Amylopektyny
a. Amylozy
a. Amylozy
Od czego zależy szybkość z jaką amylaza będzie hydrolizowała skrobię?
a. Struktury skrobii
b. Stopnia jej krystalizacji
d. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
c. Stopnia hydratacji
d. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
Mieszanina zwana ‘cukrem inwertowanym’ powstaje z
b. Maltozy
d. Sacharozy
a. Glukozy
c. Laktozy
Glikozydami są niektóre antybiotyki:
b. Streptomycyna
c. Gliozyd naparstnicy
d. Ouabaina
a. Streptomannoza
b. Streptomycyna
Glikozydy nasercowe zawierają
d. Streptomycynę
c. Glikozydy mannozowe takie jak ouabaina
b. Glikozydy strofantusa takie jak streptomycyna
a. Glikozydy naparstnicy i strofantusa takie jak ouabaina
a. Glikozydy naparstnicy i strofantusa takie jak ouabaina
Który ze związków może być anglikonem?
b. benzen, fenol etanol, metanol
a. Adenina, fenol, glicerol, mannoza
c. Fenol, etanol, metanol, sterol, adenina
d. Fenol, sterol, benzen
c. Fenol, etanol, metanol, sterol, adenina
W przypadku którego cukru w przypadku niewydajnego metabolizmu można doprowadzić do zaćmy?
c. Ksyluloza
b. Glukoza
d. Fruktoza
a. Galaktoza
a. Galaktoza
Pojawia się w moczu w przypadku pentozurii wrodzonej?
c. Arabinoza
a. Ryboza
d. Ksyluloza
b. Rybuloza
d. Ksyluloza
Składnikami glikoprotein są
a. D-ryboza i D-arabinoza
c. D-ksyloza i L-ksyluloza
b. D-arabinoza i D-ksyloza
d. D-ksyloza i D-rybuloz
b. D-arabinoza i D-ksyloza
Najważniejsze epimery glukozy to
c. Fruktoza
a. Galaktoza
d. Odpowiedź A i B
b. Mannoza
b. Mannoza
Czym są epimery glukozy?
d. Brak poprawnej odpowiedzi
b. Różnią się konfiguracją -OH przy 2, 3 lub 4 atomie węgla
c. Różnią się konfiguracją grupy CO
a. Różnią się konfiguracją -OH przy 1 atomie węgla
b. Różnią się konfiguracją -OH przy 2, 3 lub 4 atomie węgla
Hemiacetyl powstaje w wyniku połączenia grup:
a. Karboksylowej i aldehydowej
b. Aldehydowej i ketonowej
c. Aldehydowej i alkoholowej
d. Karboksylowej i alkoholowej
c. Aldehydowej i alkoholowej
99% cząsteczek glukozy w roztworze ma formę
b. Furanozową
d. Odpowiedź a i c
a. Piranozową
c. Deoksyfuranową
a. Piranozową
Macierzysty związek rodziny węglowodanów to:
c. Aldehyd glicerynowy
a. Aldehyd glikolowy
d. Brak poprawnej odpowiedzi
b. Aldehyd fruktozowy
c. Aldehyd glicerynowy
Ile asymetrycznych atomów węgla zawiera glukoza?
c. 4
d. 5
b. 3
a. 2
c. 4
Najważniejszym monosacharydem jest
c. Deoksyryboza
d. Ryboza
b. Glukoza
a. Fruktoza
b. Glukoza
Błonnik to
c. Polimer skrobiowy
b. Polimer glukozowy
d. Polimer glikogenowy
a. Polimer fruktozowy
b. Polimer glukozowy
Do polisacharydów nie skrobiowych zalicza się:
c. Dekstrynę i błonnik
b. Błonnik i inulinę
a. Dekstrynę i skrobię
d. Skrobię i inulinę
b. Błonnik i inulinę
Polisacharydem może być:
c. Skrobia
d. Dekstrynozen
b. Deoksyryboza
a. Glukoza
c. Skrobia

Powiązane tematy

Inne tryby