Nauka

BIOCHEMIA cukry

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 1
Który cukier ma rozgałęzioną strukturę bardziej od amylopektyny?
c. Dekstryna
a. Inulina
b. Glikogen
d. Sacharoza
Pytanie 2
Którego składnika jest procentowo mniej w skrobii?
d. Brak prawidłowej odpowiedzi
c. Oba występują w mniej więcej takiej samej ilości
b. Amylopektyny
a. Amylozy
Pytanie 3
Od czego zależy szybkość z jaką amylaza będzie hydrolizowała skrobię?
c. Stopnia hydratacji
d. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
a. Struktury skrobii
b. Stopnia jej krystalizacji
Pytanie 4
Mieszanina zwana ‘cukrem inwertowanym’ powstaje z
a. Glukozy
d. Sacharozy
b. Maltozy
c. Laktozy
Pytanie 5
Glikozydami są niektóre antybiotyki:
a. Streptomannoza
d. Ouabaina
c. Gliozyd naparstnicy
b. Streptomycyna
Pytanie 6
Glikozydy nasercowe zawierają
b. Glikozydy strofantusa takie jak streptomycyna
d. Streptomycynę
c. Glikozydy mannozowe takie jak ouabaina
a. Glikozydy naparstnicy i strofantusa takie jak ouabaina
Pytanie 7
Który ze związków może być anglikonem?
b. benzen, fenol etanol, metanol
c. Fenol, etanol, metanol, sterol, adenina
a. Adenina, fenol, glicerol, mannoza
d. Fenol, sterol, benzen
Pytanie 8
W przypadku którego cukru w przypadku niewydajnego metabolizmu można doprowadzić do zaćmy?
d. Fruktoza
a. Galaktoza
c. Ksyluloza
b. Glukoza