Strona 1

BIOCHEMIA cukry

Pytanie 1
Który cukier ma rozgałęzioną strukturę bardziej od amylopektyny?
a. Inulina
b. Glikogen
d. Sacharoza
c. Dekstryna
Pytanie 2
Którego składnika jest procentowo mniej w skrobii?
d. Brak prawidłowej odpowiedzi
b. Amylopektyny
c. Oba występują w mniej więcej takiej samej ilości
a. Amylozy
Pytanie 3
Od czego zależy szybkość z jaką amylaza będzie hydrolizowała skrobię?
d. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
b. Stopnia jej krystalizacji
a. Struktury skrobii
c. Stopnia hydratacji
Pytanie 4
Mieszanina zwana ‘cukrem inwertowanym’ powstaje z
d. Sacharozy
c. Laktozy
a. Glukozy
b. Maltozy
Pytanie 5
Glikozydami są niektóre antybiotyki:
c. Gliozyd naparstnicy
a. Streptomannoza
b. Streptomycyna
d. Ouabaina
Pytanie 6
Glikozydy nasercowe zawierają
b. Glikozydy strofantusa takie jak streptomycyna
a. Glikozydy naparstnicy i strofantusa takie jak ouabaina
d. Streptomycynę
c. Glikozydy mannozowe takie jak ouabaina
Pytanie 7
Który ze związków może być anglikonem?
a. Adenina, fenol, glicerol, mannoza
c. Fenol, etanol, metanol, sterol, adenina
d. Fenol, sterol, benzen
b. benzen, fenol etanol, metanol
Pytanie 8
W przypadku którego cukru w przypadku niewydajnego metabolizmu można doprowadzić do zaćmy?
a. Galaktoza
c. Ksyluloza
b. Glukoza
d. Fruktoza
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp