Strona 1

BIOCHEMIA cukry

Pytanie 1
Który cukier ma rozgałęzioną strukturę bardziej od amylopektyny?
d. Sacharoza
c. Dekstryna
a. Inulina
b. Glikogen
Pytanie 2
Którego składnika jest procentowo mniej w skrobii?
c. Oba występują w mniej więcej takiej samej ilości
d. Brak prawidłowej odpowiedzi
a. Amylozy
b. Amylopektyny
Pytanie 3
Od czego zależy szybkość z jaką amylaza będzie hydrolizowała skrobię?
c. Stopnia hydratacji
a. Struktury skrobii
d. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
b. Stopnia jej krystalizacji
Pytanie 4
Mieszanina zwana ‘cukrem inwertowanym’ powstaje z
a. Glukozy
d. Sacharozy
c. Laktozy
b. Maltozy
Pytanie 5
Glikozydami są niektóre antybiotyki:
a. Streptomannoza
c. Gliozyd naparstnicy
b. Streptomycyna
d. Ouabaina
Pytanie 6
Glikozydy nasercowe zawierają
d. Streptomycynę
c. Glikozydy mannozowe takie jak ouabaina
a. Glikozydy naparstnicy i strofantusa takie jak ouabaina
b. Glikozydy strofantusa takie jak streptomycyna
Pytanie 7
Który ze związków może być anglikonem?
d. Fenol, sterol, benzen
c. Fenol, etanol, metanol, sterol, adenina
b. benzen, fenol etanol, metanol
a. Adenina, fenol, glicerol, mannoza
Pytanie 8
W przypadku którego cukru w przypadku niewydajnego metabolizmu można doprowadzić do zaćmy?
d. Fruktoza
c. Ksyluloza
a. Galaktoza
b. Glukoza

Powiązane tematy