Fiszki

Oznaczanie cukrów redukujących metodą Nelsona

Test w formie fiszek ćwiczenia laboratoryjne z biochem
Ilość pytań: 15 Rozwiązywany: 910 razy
Za właściwości redukujące monosacharydów odpowiedzialne/y/a jest:
grupa wodorotlenowa
grupa aldehydowa lub ketonowa
wiązania glikozydowe
wiązania wodorowe
obecność wolnej grupy hemiacetalowej OH
grupa aldehydowa lub ketonowa
obecność wolnej grupy hemiacetalowej OH
Oligosacharydy i polisacharydy zbudowane są z odpowiednich monosacharydów połączonych:
wiązaniami N-glikozydowymi
wiązaniami glikozydowymi
wiązaniami O-1,2-glikozydowymi
wiązaniami wodorowymi
wiązaniami glikozydowymi
Wiązania te powstają w wyniku reakcji:
węgla anomerycznego z grupą OH drugiego monosacharydu
grupy OH przy anomerycznym atomie węgla z dowolną grupą OH innego monosacharydu
dwóch dowolnych grup OH między monosacharydami
grupy OH przy anomerycznym atomie węgla z dowolną grupą OH innego monosacharydu
Czym jest grupa hemiacetalowa?
inaczej grupa aldehydowa lub ketonowa
są to dowolne grupy OH
jest to grupa OH przy anomerycznym atomie węgla
jest to grupa OH przy anomerycznym atomie węgla
Gdy w disacharydzie znajduje się wolna półacetalowa grupa OH to wówczas disacharyd pod wieloma względami zachowuje się jak cukier prosty, tzn:
nie ma właściwości redukujących
ulega mutarotacji
ma własności redukujące
nie ulega mutarotacji
utlenia się do wyższych kwasów karboksylowych
ulega mutarotacji
ma własności redukujące
Zjawisko mutarotacji nie występuje w przypadku sacharozy, ponieważ:
bo nie jest cukrem prostym
bo nie jest cukrem właściwym
bo tak
bo jest disacharydem
oba anomeryczne atomy węgla są zablokowane wiązaniem N-glikozydowym
oba anomeryczne atomy węgla są zablokowane wiązaniem O-glikozydowym
oba anomeryczne atomy węgla są zablokowane wiązaniem O-glikozydowym
Cukry redukujące:
wszystkie węglowodany, które nie reagują z odczynnikiem Fehlinga, Benedicta i Tollensa
wszystkie węglowodany, które reagują pozytywnie z odczynnikiem Fehlinga, Benedicta i Tollensa
Należą do nich wszystkie monosacharydy, disacharydy (z wyjątkiem sacharozy) i niektóre oligosacharydy
Należą do nich wszystkie monosacharydy, disacharydy i oligosacharydy
wszystkie węglowodany, które reagują pozytywnie z odczynnikiem Fehlinga, Benedicta i Tollensa
Należą do nich wszystkie monosacharydy, disacharydy (z wyjątkiem sacharozy) i niektóre oligosacharydy
Grupa aldehydowa w reakcji z wcześniej wspomnianymi odczynnikami (1), natomiast sama ulega (2) do grupy karboksylowej. Zaś grupa ketonowa ulega reakcji (3) tworząc epimery, dwie aldozy i jedną ketozę.
(3) redukcji
(1) utlenia je
(1) redukuje je
(2) redukcji
(2) utlenieniu
(3) enolizacji
(3) utlenieniu
(1) redukuje je
(2) utlenieniu
(3) enolizacji
Czym różni się forma α- od β -D-glukopiranozy?
są one diastereoizomerami
są one anomerami
Różnią się kątem skręcania płaszczyzny polaryzacji światła
grupa OH po utworzeniu hemiacetalu z formy łańcuchowej może znaleźć się po tej samej stronie, lub po przeciwnej co grupa − CH2OH na skutek rotacji grupy − CHO wokół osi wiązania C − CHO (mutarotacja)
są stereoizomerami
są one diastereoizomerami
są one anomerami
Różnią się kątem skręcania płaszczyzny polaryzacji światła
grupa OH po utworzeniu hemiacetalu z formy łańcuchowej może znaleźć się po tej samej stronie, lub po przeciwnej co grupa − CH2OH na skutek rotacji grupy − CHO wokół osi wiązania C − CHO (mutarotacja)
są stereoizomerami
Na czym polega ilościowe oznaczanie sacharozy metodą Nelsona?
Powstałe niebieskie tlenki molibdenu oznacza się kolorometrycznie
Redukcja jonów Cu2+ do Cu+ przez cukier redukujący
Hydroliza wiązania glikozydowego sacharozy
Powstałe jony redukują kwas arsenomolibdenowy
Porównanie absorbancji roztworu substancji badanej z wartościami absorbancji wcześniej przygotowanych roztworów wzorcowych (krzywa wzorcowa)
1
Hydroliza wiązania glikozydowego sacharozy
2
Redukcja jonów Cu2+ do Cu+ przez cukier redukujący
3
Powstałe jony redukują kwas arsenomolibdenowy
4
Powstałe niebieskie tlenki molibdenu oznacza się kolorometrycznie
5
Porównanie absorbancji roztworu substancji badanej z wartościami absorbancji wcześniej przygotowanych roztworów wzorcowych (krzywa wzorcowa)
W jakim środowisku przeprowadza się redukcję Cu2+ do Cu+?
w obojętnym
w zasadowym
w kwaśnym
w zasadowym
Hydrolizę sacharozy można przeprowadzić enzymatycznie przy pomocy:
β-D- fruktofuranozydazy
inwertazy
α-D- fruktazy
β-D- fruktazy
α-D- fruktofuranozydazy
β-D- fruktofuranozydazy
inwertazy
W naszym cudownym ćwiczeniu hydrolizę prowadzimy w:
roztworze NaOH na zimno
roztworze HCl na gorąco
roztworze NaOH na gorąco
roztworze HCl na zimno
roztworze HCl na gorąco
Wybierz zdania prawidzwe:
Im większe stężenie cukry redukującego, tym więcej powstałych tlenków molibdenu i tym mniejsza będzie absorbancja
absorbancja światła monochromatycznego jest wprost proporcjonalna do stężenia roztworu
Masa cukrów redukujących powstających podczas hydrolizy sacharozy nie jest równa masie sacharozy
absorbancja światła monochromatycznego jest odwrotnie proporcjonalna do stężenia roztworu
Im większe stężenie cukry redukującego, tym więcej powstałych tlenków molibdenu i tym większa będzie absorbancja
Masa cukrów redukujących powstających podczas hydrolizy sacharozy jest równa masie sacharozy
absorbancja światła monochromatycznego jest wprost proporcjonalna do stężenia roztworu
Masa cukrów redukujących powstających podczas hydrolizy sacharozy nie jest równa masie sacharozy
Im większe stężenie cukry redukującego, tym więcej powstałych tlenków molibdenu i tym większa będzie absorbancja
Które cukry mają właściwości redukujące?
maltoza
ryboza
celobioza
arabinoza
sacharoza
glukoza
laktoza
maltoza
ryboza
celobioza
arabinoza
glukoza
laktoza

Powiązane tematy

Inne tryby