Strona 1

Oznaczanie cukrów redukujących metodą Nelsona

Pytanie 1
Za właściwości redukujące monosacharydów odpowiedzialne/y/a jest:
grupa aldehydowa lub ketonowa
wiązania wodorowe
grupa wodorotlenowa
obecność wolnej grupy hemiacetalowej OH
wiązania glikozydowe
Pytanie 2
Oligosacharydy i polisacharydy zbudowane są z odpowiednich monosacharydów połączonych:
wiązaniami O-1,2-glikozydowymi
wiązaniami glikozydowymi
wiązaniami N-glikozydowymi
wiązaniami wodorowymi
Pytanie 3
Wiązania te powstają w wyniku reakcji:
grupy OH przy anomerycznym atomie węgla z dowolną grupą OH innego monosacharydu
dwóch dowolnych grup OH między monosacharydami
węgla anomerycznego z grupą OH drugiego monosacharydu
Pytanie 4
Czym jest grupa hemiacetalowa?
inaczej grupa aldehydowa lub ketonowa
jest to grupa OH przy anomerycznym atomie węgla
są to dowolne grupy OH
Pytanie 5
Gdy w disacharydzie znajduje się wolna półacetalowa grupa OH to wówczas disacharyd pod wieloma względami zachowuje się jak cukier prosty, tzn:
ma własności redukujące
ulega mutarotacji
utlenia się do wyższych kwasów karboksylowych
nie ulega mutarotacji
nie ma właściwości redukujących
Pytanie 6
Zjawisko mutarotacji nie występuje w przypadku sacharozy, ponieważ:
bo jest disacharydem
bo nie jest cukrem prostym
oba anomeryczne atomy węgla są zablokowane wiązaniem N-glikozydowym
bo tak
oba anomeryczne atomy węgla są zablokowane wiązaniem O-glikozydowym
bo nie jest cukrem właściwym
Pytanie 7
Cukry redukujące:
wszystkie węglowodany, które nie reagują z odczynnikiem Fehlinga, Benedicta i Tollensa
wszystkie węglowodany, które reagują pozytywnie z odczynnikiem Fehlinga, Benedicta i Tollensa
Należą do nich wszystkie monosacharydy, disacharydy (z wyjątkiem sacharozy) i niektóre oligosacharydy
Należą do nich wszystkie monosacharydy, disacharydy i oligosacharydy
Pytanie 8
Grupa aldehydowa w reakcji z wcześniej wspomnianymi odczynnikami (1), natomiast sama ulega (2) do grupy karboksylowej. Zaś grupa ketonowa ulega reakcji (3) tworząc epimery, dwie aldozy i jedną ketozę.
(3) redukcji
(2) redukcji
(3) enolizacji
(1) redukuje je
(1) utlenia je
(3) utlenieniu
(2) utlenieniu

Powiązane tematy