50. Które z poniższych stwierdzeń dotyczących enzymów restrykcyjnych są prawdziwe?
Są bardzo rozpowszechnione zarówno w komórkach prokariotycznych, jak i eukariotycznych
Są charakterystyczne dla GMO i nie występują w komórkach żywych
Mogą być użyte do stworzenia charakterystycznego wzoru nazywanego „odciskiem palca” (tzw. fingerprint) cząsteczki DNA
Przecinając cząsteczki DNA enzymy te zawsze tworzą końce kohezyjne (lepkie), dzięki czemu mogą być stosowane w technikach rekombinacji DNA
Niektóre enzymy przecinają jednoniciowe, a inne dwuniciowe cząsteczki DNA
Mogą być użyte w metodzie nothern blotting
Służą komórce do rekombinacji własnego DNA zwiększając w ten sposób zmienność genetyczną komórki
Mogą służyć komórce do degradowania wirusowego DNA
Służą do degradowania własnego DNA uszkodzonego w wyniku działania czynnika mutagennego
Większość produktów trawienia DNA z wykorzystaniem enzymów restrykcyjnych posiada ufosforylowany koniec 5’ i wolne końce 3’OH, dlatego te produkty stanowią bezpośrednie struktury do ligazy DNA
Większość z nich wiąże się z sekwencjami palindromowymi na DNA