Fiszki

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Test w formie fiszek Sprawdzian z rozdziału 3 biologii dla klasy 7 szkoły podstawowej. Pytania dotyczą składników odżywczych, budowy układu pokarmowego, procesów trawienia, profilaktyki i chorób układu pokarmowego. Przygotowany na podstawie podręcznika wydawnictwa Nowa Era.
Ilość pytań: 48 Rozwiązywany: 144419 razy
Zaznacz cechy białek:
uczestniczą w transporcie substancji w organizmie
są podstawowym źródłem energii dla organizmu
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
uczestniczą w reakcji obronnej przed drobnoustrojami chorobotwórczymi
ułatwiają wchłanianie witamin A,D,E i K
uczestniczą w transporcie substancji w organizmie
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
uczestniczą w reakcji obronnej przed drobnoustrojami chorobotwórczymi
Jak nazywamy aminokwasy, które nie mogą być produkowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane z pożywienia?
aminokwasy egzogenne
Czym są pokarmy pełnowartościowe?
Pokarmami zawierającymi
. . . . . . . .
.
Pokarmami zawierającymi wszystkie aminokwasy nieprodukowane przez organizm.
Oceń prawdziwość zdań.
1. Każda komórka ludzkiego ciała zawiera tysiące różnych białek.
2. Aminokwasy są zbudowane z połączenia ponad kilkuset białek.
3. Białka są głównym składnikiem budulcowym komórek.
4. Z jednego grama tłuszczu powstaje dwa razy więcej energii niż z jednego grama cukru lub białka.
1. Każda komórka ludzkiego ciała zawiera tysiące różnych białek.
2. Białka są głównym składnikiem budulcowym komórek.
3. Z jednego grama tłuszczu powstaje dwa razy więcej energii niż z jednego grama cukru lub białka.

Ta fiszka jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Odblokuj wszystkie fiszki.

Kup dostęp

Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
budulcowe
obronne
receptorowe
sygnałowe
receptorowe

Ta fiszka jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Odblokuj wszystkie fiszki.

Kup dostęp

Głównym źródłem energii organizmu jest:
glukoza
fruktoza
galaktoza
glikogen
glukoza
Jaki cukier jest używany jako magazyn energii przez rośliny?
skrobia

Ta fiszka jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Odblokuj wszystkie fiszki.

Kup dostęp

Które z wymienionych cukrów nie są trawione przez człowieka?
fruktoza
skrobia
celuloza
laktoza
celuloza
Nadmiar spożycia tłuszczów z których źródeł pokarmowych może mieć niekorzystny wpływ n organizm człowieka?
pestki dynii
masło
halibut
wieprzowina
orzechy
masło
wieprzowina
Uzupełnij zdanie.
Woda stanowi około
. . . . . . . .
masy ciała człowieka .
Woda stanowi około 70%masy ciała człowieka .
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
C
B9
K
A
B12
D
C
B9
B12
Oceń prawdziwość zdań.
1. Nadmiar witamin rozpuszczalnych w tłuszczach może prowadzić do zatrucia organizmu i uszkodzenia wątroby.
2. Większość witamin jest produkowana przez organizm.
3. Mikroelementy to pierwiastki, których ilość nie przekracza 0,1% suchej masy ciała.
1. Nadmiar witamin rozpuszczalnych w tłuszczach może prowadzić do zatrucia organizmu i uszkodzenia wątroby.

Ta fiszka jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Odblokuj wszystkie fiszki.

Kup dostęp

Które z witamin są produkowane przez mikrobiom jelitowy?
K
A
z grupy B
C
K
z grupy B
Połącz witaminę z objawami jej niedoboru.
C
B6
B9
B12
A
D
E
K
zmniejszona odporność, szkorbut
depresja, drgawki, nadmierna pobudliwość, niedokrwistość
zahamowanie wzrostu, niedokrwistość, podniesione ryzyko urodzenia dziecka z wadami układu nerwowego
niedokrwistość, zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego
zahamowanie wzrostu, kurza ślepota, choroby skóry
krzywica, osteoporoza, zmniejszona odporność
zanik mięśni, osłabiona odporność, oznaki starzenia się skóry
zaburzenia krzepnięcia krwi, podatność na krwawienia
C
zmniejszona odporność, szkorbut
B6
depresja, drgawki, nadmierna pobudliwość, niedokrwistość
B9
zahamowanie wzrostu, niedokrwistość, podniesione ryzyko urodzenia dziecka z wadami układu nerwowego
B12
niedokrwistość, zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego
A
zahamowanie wzrostu, kurza ślepota, choroby skóry
D
krzywica, osteoporoza, zmniejszona odporność
E
zanik mięśni, osłabiona odporność, oznaki starzenia się skóry
K
zaburzenia krzepnięcia krwi, podatność na krwawienia

Ta fiszka jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Odblokuj wszystkie fiszki.

Kup dostęp

Oceń prawdziwość zdań.
1. Należy spożywać około 2 litrów wody dziennie.
2. Podczas dużego wysiłku należy uzupełniać wodę i składniki mineralne.
3. Woda jest nośnikiem ciepła w organizmie.
4. Jedynym miejscem organizmu, w którym nie ma wody są kości.
1. Należy spożywać około 2 litrów wody dziennie.
2. Podczas dużego wysiłku należy uzupełniać wodę i składniki mineralne.
3. Woda jest nośnikiem ciepła w organizmie.