Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Wstępny
Test w formie fiszek Uek egzamin
Ilość pytań:
226
Rozwiązywany:
8224 razy
przyswajalność białka mleka wynosi:
90%
60%
100%
95%
95%
najłatwiej strawnym tłuszczem zwierzęcym jest tłuszcz:
mleczny
mięsny
podskórny
mleczny
za słodkawy smak mleka odpowiada:
laktoza
galaktoza
glukoza
fruktoza
laktoza
Zawartość procentowa tłuszczu, która NIE występuje w mleku spożywczym
3,2%
2,0%
2,5%
1,5%
0,5%
1%
1%
Witaminy obecne w mleku
C
B
D
A
E
K
D
A
E
K
Maślankę jest produktem ubocznym przy produkcji masła uzyskanym z
śmietany ukwaszonej zakwasem
śmietany
mleka
śmietany ukwaszonej zakwasem
zawartość suchej substancji w jogurcie wynosi:
9%
9- 26%
26%
9- 26%
kumys produkowany jest z mleka
koziego
krowiego
wielbądziego
wielbądziego
kumys zawiera
10% laktozy
7% laktozy
7% glukozy
7% laktozy
ser powstaje
śmietanki
z mleka i śmietanki poprzez obróbkę mechaniczną i termiczną skrzepu
z mleka
z mleka i śmietanki poprzez obróbkę mechaniczną i termiczną skrzepu
Skrzep ten powstaje z:
kazeiny
glukozy
laktozy
kazeiny
kazeina koaguluje pod pod wpływem enzymu
lizozymu
podpuszczki
tryptofanu
podpuszczki
wśród serów żółtych wyróżniamy
twarogi
dojrzewające
podpuszczkowe
dojrzewające
podpuszczkowe
oscypek to ser z masy:
chłodzonej
gotowanej
parzonej
parzonej
edamski, gouda to rodzaje serów
holenderskich
angielskich
szwajcarskich
holenderskich
dodatek utwardzacza PbO do metali powoduje:
pogorszenie właściwości mechanicznych
polepszenie właściwości mechanicznych
pogorszenie właściwości mechanicznych
Au Sn aluminium to metale o
niskim stopniu plasyczności
wysokim stopniu plstyczności
wysokim stopniu plstyczności
kucie metalu odbywa się najczęsciej
na zimno
na gorąco
na gorąco
garnki, okłucia, części samochodowe mogą zostać wykonane metodą:
przeciągania
tłoczenia
kucia
tłoczenia
rozróżnia się żeliwo
białe
szare
czarne
białe
szare
w korozji zachowawczej metal w pierwszym okresie
nie koroduje
koroduje
nie koroduje
azbest to włókno:
łykowe
owocowe
mineralne
mineralne
który z tych trzech mięs posiada największą zawartość mięsa (20,9%)
wołowina na pieczeń
cielęcina
schab wieprzowy
wołowina na pieczeń
mięso białe posiada ... tłuszczu niż mięso czerwone
więcej
mniej
mniej
mięso kurczaka, indyka, królika, cielęcinę zalicza się do mięs:
białych
czerwonych
białych
Cukier zawiera
90% sacharozy
99% sacharozy
99,5% sacharoazy
99,5% sacharoazy
Początek
Pokaż poprzednie pytania
Powiązane tematy
#uek
#wstepny
#exam
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie