Fiszki

Controlling produkcji II

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 64 Rozwiązywany: 4684 razy
Wielostrumieniowość przepływu uzyskuje się poprzez:
b) wykonywanie tej samej operacji na więcej niż jednym stanowisku
c) produkcję różnych wyrobów
a) dzieląc partię produkcyjną na partie transportowe
e) komórek produkcji wieloprzedmiotowej
d) wytwarzanie grupy wyrobów podobnych
b) wykonywanie tej samej operacji na więcej niż jednym stanowisku
Rodzaje magazynów ze względu na pełnione funkcje:
e) Przeładunkowo – transportowe
d) Manipulacyjne
c) Rozdzielcze
b) Zasobowe
a) Skupu
e) Przeładunkowo – transportowe
c) Rozdzielcze
Projekt organizacji przestrzeni produkcyjnej obejmuje następujące etapy działania:
c) dobór rodzaju magazynów
a) rozmieszczenie przestrzenne stanowisk
d) ustalenie całkowitej niezbędnej powierzchni
b) dobór rodzaju i ilości środków transportowych
a) rozmieszczenie przestrzenne stanowisk
Podstawowym zadaniem odchudzania produkcji jest:
c) poprawienie jakości
a) ograniczenie lub wyeliminowanie operacji nie przynoszących wartości dodanej (NVAA)
d) zmniejszenie zatrudnienia pracowników
b) znaczące zmniejszenie zaangażowania kapitału obrotowego, zamrożonego w procesie produkcyjnym (zapasy, nadprodukcja itp.)
a) ograniczenie lub wyeliminowanie operacji nie przynoszących wartości dodanej (NVAA)
b) znaczące zmniejszenie zaangażowania kapitału obrotowego, zamrożonego w procesie produkcyjnym (zapasy, nadprodukcja itp.)
Controlling produkcji koncentruje się na:
a) Minimalizacja kosztów produkcji, rentowność produkcji, wysoka produktywność czynników wytworzenia
c) Dobre warunki pracy i aspiracje do współzarządzania
b) Wysoka jakość wyrobów, terminowość dostaw
d) Motywowanie pracowników, zapewnienie miejsc pracy 47. Controlling produkcji koncentruje się na:
a) Minimalizacja kosztów produkcji, rentowność produkcji, wysoka produktywność czynników wytworzenia
c) Dobre warunki pracy i aspiracje do współzarządzania
b) Wysoka jakość wyrobów, terminowość dostaw
d) Motywowanie pracowników, zapewnienie miejsc pracy 47. Controlling produkcji koncentruje się na:
Controlling produkcji koncentruje się na:
d) Optymalizacji programu produkcji ze względu na zaangażowany kapitał
b) Optymalizacji programu produkcji ze względu na koszty
a) Planowaniu i kontroli produktywności (relacji input-output w procesie produkcji) w celu jej wzrostu
c) Optymalizacji programu produkcji ze względu na czas trwania procesu produkcji oraz magazynowania
d) Optymalizacji programu produkcji ze względu na zaangażowany kapitał
Rola controllingu produkcyjnego:
a) utrzymanie założonego poziomu obsługi klienta
c) uzyskanie NAJNIŻSZEJ efektywności wykorzystania zaangażowanych w procesie produkcji zasobów produkcji i logistyki
d) utrzymanie racjonalnego poziomu zapasów w procesie produkcji, który gwarantuje płynność i planową realizację procesów produkcyjnych.
b) uzyskanie NAJWYŻSZYCH całkowitych kosztów produkcji
a) utrzymanie założonego poziomu obsługi klienta
d) utrzymanie racjonalnego poziomu zapasów w procesie produkcji, który gwarantuje płynność i planową realizację procesów produkcyjnych.
Struktura rozproszona:
b) realizują tę samą operację na tych samych typach stanowisk dla zbioru różnych wyrobów
d) pomiędzy stanowiskami występują powiązania produkcyjne
a) Gniazda technologiczne
c) występują w systemach o specjalizacji przedmiotowej
b) realizują tę samą operację na tych samych typach stanowisk dla zbioru różnych wyrobów
a) Gniazda technologiczne
Do niektórych funkcji koordynujących controllingu produkcji zaliczamy:
c) Koordynację planowania i kontroli produkcji
a) Koordynację poszczególnych planów produkcyjnych
b) Koordynację strategicznego i operatywnego planowania produkcji
c) Koordynację planowania i kontroli produkcji
a) Koordynację poszczególnych planów produkcyjnych
b) Koordynację strategicznego i operatywnego planowania produkcji
Ustawienia i przezbrojenia rozumiemy jako:
a) Czas ustawiania i przezbrojenia jest to czas pomiędzy ostatnią sztuką wyprodukowaną przed przezbrojeniem i pierwszą dobrą sztuką po przezbrojeniu
c) Najtrudniejsze do analizy przyczyny strat
b) Czas dodatkowych ustawień i rozgrzewania potrzebnych do uzyskania ciągłości produkcji
a) Czas ustawiania i przezbrojenia jest to czas pomiędzy ostatnią sztuką wyprodukowaną przed przezbrojeniem i pierwszą dobrą sztuką po przezbrojeniu
b) Czas dodatkowych ustawień i rozgrzewania potrzebnych do uzyskania ciągłości produkcji
Systemy MRP stosujemy, gdy chcemy:
c) Szczegółowo i skrupulatnie kalkulować koszty produkcji
a) Dokładnie określić ilość potrzebnych do produkcji materiałów i terminy ich dostarczenia
b) Lepiej wykorzystać infrastrukturę techniczną
c) Szczegółowo i skrupulatnie kalkulować koszty produkcji
a) Dokładnie określić ilość potrzebnych do produkcji materiałów i terminy ich dostarczenia
b) Lepiej wykorzystać infrastrukturę techniczną
Struktury rozproszone:
d) Występują w systemach o specjalizacji przedmiotowej
c) Pomiędzy stanowiskami występują powiązania produkcyjne (kooperacyjne)
b) Realizują tę samą operację na tych samych stanowiskach dla zbioru różnych wyrobów
a) Gniazda technologiczne
b) Realizują tę samą operację na tych samych stanowiskach dla zbioru różnych wyrobów
a) Gniazda technologiczne
Wskaźnik dostępności:
a) Bierze pod uwagę wszystkie przestoje, które powodują zatrzymanie procesu produkcji na pewien okres czasu
b) Jest sumą całkowitego czasu produkcji pomniejszonego o planowane przestoje
c) Uwzględnia w swojej strukturze czasy przezbrojeń
a) Bierze pod uwagę wszystkie przestoje, które powodują zatrzymanie procesu produkcji na pewien okres czasu
c) Uwzględnia w swojej strukturze czasy przezbrojeń
Metoda Kaizen:
b) Ciągłym doskonaleniu, usprawnianiu opartym na identyfikacji i eliminacji marnotrawstwa
a) Radykalnym, jednoczesnym usprawnieniu strumienia wartości
b) Ciągłym doskonaleniu, usprawnianiu opartym na identyfikacji i eliminacji marnotrawstwa
Tradycyjne wytwarzanie charakteryzuje się:
a) Orientacją na zdolności produkcyjne
d) Wytwarzanie grup wyrobów
c) Maksymalny podział pracy
b) Sterowanie programem produkcyjnym
a) Orientacją na zdolności produkcyjne
c) Maksymalny podział pracy
b) Sterowanie programem produkcyjnym
Cykl można skrócić:
a) Równoległość przepływu
c) Odpowiednią kolejnością realizacji zadań
b) Wielostrumieniowość przepływu
d) Prostopadłość …..
a) Równoległość przepływu
c) Odpowiednią kolejnością realizacji zadań
b) Wielostrumieniowość przepływu
Podstawowym celem controllingu produkcji jest:
a) Dążenie do optymalizacji wyniku z jednoczesną dbałością o utrzymanie zdolności przedsiębiorstwa wytwórczych
b) narzędziem ukierunkowującym zarządzanie na wartość przedsiębiorstwa
d) Nowoczesna metoda zarządzania przedsiębiorstwem skoncentrowana na realizacji wyznaczonych celów strategicznych
c) Elementem systemu controllingu przedsiębiorstwa, który wykorzystując różne instrumenty wspiera działania kierownictwa
a) Dążenie do optymalizacji wyniku z jednoczesną dbałością o utrzymanie zdolności przedsiębiorstwa wytwórczych
d) Nowoczesna metoda zarządzania przedsiębiorstwem skoncentrowana na realizacji wyznaczonych celów strategicznych
Wyróżniamy następujące formy struktur produkcyjnych elastycznych:
a) Elastyczny model produkcyjny
c) Elastyczna linia produkcyjna
b) Elastyczne gniazdo produkcyjne nieukierunkowane
d) Elastyczny zakład produkcyjny
a) Elastyczny model produkcyjny
c) Elastyczna linia produkcyjna
Controlling produkcji koncentruje się na:
a. Planowaniu i kontroli produktywności (relacji input-output w procesie produkcji) w celu jej wzrostu.
d. Optymalizacji programu produkcji ze względu na zaangażowany kapitał
b. Optymalizacji programu produkcji ze względu na koszty
c. Optymalizacji programu produkcji ze względu na czas trwania procesu produkcji oraz magazynowania
a. Planowaniu i kontroli produktywności (relacji input-output w procesie produkcji) w celu jej wzrostu.
b. Optymalizacji programu produkcji ze względu na koszty
c. Optymalizacji programu produkcji ze względu na czas trwania procesu produkcji oraz magazynowania
Controlling produkcji obejmuje całość zagadnień zawartych w:
b. Organizację procesu wytwarzania
a. Działania poprzedzające proces wytwarzania
d. Organizacje pracy na stanowiskach obróbczych
c. Organizację procesów pomocniczych
b. Organizację procesu wytwarzania
a. Działania poprzedzające proces wytwarzania
c. Organizację procesów pomocniczych
W szeregowaniu kolejności realizacji zadań produkcyjnych
b. stosuje się metody przybliżone
d. wybieramy kolejność charakteryzującą się najkrótszym czasem
c. w zastonowaniach praktycznych obliczenia należy przeprowadzić kilkoma metodami i wybrać charakteryzujące się najkrótszym czasem wykonania
a. ustala się taka kolejność obrobki, aby całkowity czas wykonania zadania był minimalny
b. stosuje się metody przybliżone
d. wybieramy kolejność charakteryzującą się najkrótszym czasem
c. w zastonowaniach praktycznych obliczenia należy przeprowadzić kilkoma metodami i wybrać charakteryzujące się najkrótszym czasem wykonania
a. ustala się taka kolejność obrobki, aby całkowity czas wykonania zadania był minimalny
wśród wybranych metod planowania i sterowania produkcją wykorzystywanych w controllingu produkcji wyróżniamy:
d. technologia optymalizacji produkcji – opt
b. Jit/ karta kanban
a. metoda sciezki krytycznej – cpm
c. c/ harmonogramy karty Gantta
d. technologia optymalizacji produkcji – opt
b. Jit/ karta kanban
a. metoda sciezki krytycznej – cpm
c. c/ harmonogramy karty Gantta
Plany programy — PP:
a. metoda służy do planowania operacyjnego,
c. umożliwia kontrole terminowości wytwarzania wyrobów,
b. łączy w sobie pozytywne cechy kart Gantt'a oraz kart czasu CPM z wykresami zapotrzebowania i dostaw r
d. nie pozwala na stosowanie wydajniejszych maszyn i zmian w organizacji pracy.
a. metoda służy do planowania operacyjnego,
c. umożliwia kontrole terminowości wytwarzania wyrobów,
b. łączy w sobie pozytywne cechy kart Gantt'a oraz kart czasu CPM z wykresami zapotrzebowania i dostaw r
Metoda Kaizen polega na:
c. opracowaniu i monitorowaniu celów,
b. ciągłym doskonaleniu, usprawnianiu opartym na identyfikacji i eliminacji marnotrawstwa (Muda),
a. radykalnym, jednorazowym usprawnieniu Strumienia Wartości,
d. poziomowaniu produkcji — Leveling — która utrzymuje stałe wolumeny produkcji.
b. ciągłym doskonaleniu, usprawnianiu opartym na identyfikacji i eliminacji marnotrawstwa (Muda),