Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Higiena i choroby układu pokarmowego
Test w formie fiszek Sprawdzian z lekcji biologii dla klasy 7. Przygotowany na podstawie podręcznika wydawnictwa Nowa Era.
Ilość pytań:
15
Rozwiązywany:
9358 razy
Zaznacz kryteria, którymi należy się kierować przy ustalaniu wartości energetycznej pożywienia?
płci
trybu życia
temperamentu
nastroju
wieku
rodzaju wykonywanej pracy
płci
trybu życia
wieku
rodzaju wykonywanej pracy
Jak nazywa się schemat, według jakiego należy spożywać pokarmy, aby zapewnić sobie pełnowartościową dietę i zdrowie?
piramida potrzeb
dieta
piramida zdrowego żywienia
jadłospis
piramida zdrowego żywienia
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
3
2
6
5
5
Która z poniższych z czynności NIE należy do higieny odżywiania się?
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
mycie rąk
staranne mycie warzyw i owoców
trzymanie produktów w lodówce
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
Tasiemiec i glista ludzka to przykłady chorób:
bakteryjnych
wirusowych
grzybiczych
pasożytniczych
pasożytniczych
Jaką ilość płynów należy wypijać codziennie?
2 szklanki
1 litr
3 litry
2 litry
2 litry
Uszereguj elementy piramidy zdrowego żywienia zaczynając od potraw, które należy spożywać najczęściej.
ryby
warzywa i owoce
nabiał
produkty zbożowe
mięso czerwone i tłuszcze zwierzęce
1
warzywa i owoce
2
produkty zbożowe
3
nabiał
4
ryby
5
mięso czerwone i tłuszcze zwierzęce
Które warzywa są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych?
buraki
ziemniaki
liście szpinaku
nasiona roślin strączkowych
nasiona roślin strączkowych
Choroba, w przebiegu której bakterie osadzają się na powierzchni szkliwa i niszczą je to:
anoreksja
bulimia
szkorbut
próchnica
próchnica
Zaburzenie odżywiania polegające na odmawianiu spożywania pokarmów to
bulimia
anoreksja
niedowaga
otyłość
anoreksja
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Helicobacter pylori
Salmonella
E. coli
Helicobacter pylori
WZW to choroba o podłożu:
wirusowym
grzybiczym
bakteryjnym
wirusowym
Co należy robić, by zminimalizować ilość przyjmowanych toksycznych związków w diecie?
długo gotować potrawy
myć warzywa i owoce
myć ręce przed posiłkiem
myć warzywa i owoce
Jaki składnik powinna zawierać dieta, która pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego?
witaminę C
błonnik
cukry proste
kwasy tłuszczowe
błonnik
Połącz zakres BMI z jego opisem.
<18,5
18,5 - 24,9
25 - 29,9
30 - 39,9
>40
niedowaga
prawidłowa waga
nadwaga
otyłość
otyłość znacznego stopnia
<18,5
niedowaga
18,5 - 24,9
prawidłowa waga
25 - 29,9
nadwaga
30 - 39,9
otyłość
>40
otyłość znacznego stopnia
Powiązane tematy
#ukladpokarmowy
#klasa7
#klasa7biologia
#klasa7biologiadzial3
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie