Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Higiena i choroby układu pokarmowego
Test w formie fiszek Sprawdzian z lekcji biologii dla klasy 7. Przygotowany na podstawie podręcznika wydawnictwa Nowa Era.
Ilość pytań:
15
Rozwiązywany:
9145 razy
Zaznacz kryteria, którymi należy się kierować przy ustalaniu wartości energetycznej pożywienia?
temperamentu
rodzaju wykonywanej pracy
płci
nastroju
trybu życia
wieku
rodzaju wykonywanej pracy
płci
trybu życia
wieku
Jak nazywa się schemat, według jakiego należy spożywać pokarmy, aby zapewnić sobie pełnowartościową dietę i zdrowie?
jadłospis
piramida potrzeb
dieta
piramida zdrowego żywienia
piramida zdrowego żywienia
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
3
5
2
6
5
Która z poniższych z czynności NIE należy do higieny odżywiania się?
trzymanie produktów w lodówce
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
staranne mycie warzyw i owoców
mycie rąk
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
Tasiemiec i glista ludzka to przykłady chorób:
grzybiczych
pasożytniczych
bakteryjnych
wirusowych
pasożytniczych
Jaką ilość płynów należy wypijać codziennie?
3 litry
1 litr
2 litry
2 szklanki
2 litry
Uszereguj elementy piramidy zdrowego żywienia zaczynając od potraw, które należy spożywać najczęściej.
ryby
mięso czerwone i tłuszcze zwierzęce
warzywa i owoce
nabiał
produkty zbożowe
1
warzywa i owoce
2
produkty zbożowe
3
nabiał
4
ryby
5
mięso czerwone i tłuszcze zwierzęce
Które warzywa są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych?
ziemniaki
nasiona roślin strączkowych
liście szpinaku
buraki
nasiona roślin strączkowych
Choroba, w przebiegu której bakterie osadzają się na powierzchni szkliwa i niszczą je to:
próchnica
anoreksja
szkorbut
bulimia
próchnica
Zaburzenie odżywiania polegające na odmawianiu spożywania pokarmów to
niedowaga
bulimia
otyłość
anoreksja
anoreksja
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Salmonella
Helicobacter pylori
E. coli
Helicobacter pylori
WZW to choroba o podłożu:
grzybiczym
bakteryjnym
wirusowym
wirusowym
Co należy robić, by zminimalizować ilość przyjmowanych toksycznych związków w diecie?
długo gotować potrawy
myć ręce przed posiłkiem
myć warzywa i owoce
myć warzywa i owoce
Jaki składnik powinna zawierać dieta, która pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego?
kwasy tłuszczowe
cukry proste
witaminę C
błonnik
błonnik
Połącz zakres BMI z jego opisem.
<18,5
18,5 - 24,9
25 - 29,9
30 - 39,9
>40
niedowaga
prawidłowa waga
nadwaga
otyłość
otyłość znacznego stopnia
<18,5
niedowaga
18,5 - 24,9
prawidłowa waga
25 - 29,9
nadwaga
30 - 39,9
otyłość
>40
otyłość znacznego stopnia
Powiązane tematy
#ukladpokarmowy
#klasa7
#klasa7biologia
#klasa7biologiadzial3
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie