Strona 1

Higiena i choroby układu pokarmowego

Pytanie 1
Zaznacz kryteria, którymi należy się kierować przy ustalaniu wartości energetycznej pożywienia?
wieku
nastroju
temperamentu
rodzaju wykonywanej pracy
płci
trybu życia
Pytanie 2
Jak nazywa się schemat, według jakiego należy spożywać pokarmy, aby zapewnić sobie pełnowartościową dietę i zdrowie?
jadłospis
piramida potrzeb
dieta
piramida zdrowego żywienia
Pytanie 3
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
5
6
2
3
Pytanie 4
Która z poniższych z czynności NIE należy do higieny odżywiania się?
staranne mycie warzyw i owoców
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
trzymanie produktów w lodówce
mycie rąk
Pytanie 5
Tasiemiec i glista ludzka to przykłady chorób:
bakteryjnych
grzybiczych
pasożytniczych
wirusowych
Pytanie 6
Jaką ilość płynów należy wypijać codziennie?
3 litry
2 szklanki
2 litry
1 litr
Pytanie 7
Uszereguj elementy piramidy zdrowego żywienia zaczynając od potraw, które należy spożywać najczęściej.
1
mięso czerwone i tłuszcze zwierzęce
2
ryby
3
produkty zbożowe
4
warzywa i owoce
5
nabiał
Pytanie 8
Które warzywa są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych?
nasiona roślin strączkowych
liście szpinaku
ziemniaki
buraki