Strona 1

Higiena i choroby układu pokarmowego

Pytanie 1
Zaznacz kryteria, którymi należy się kierować przy ustalaniu wartości energetycznej pożywienia?
wieku
płci
temperamentu
nastroju
rodzaju wykonywanej pracy
trybu życia
Pytanie 2
Jak nazywa się schemat, według jakiego należy spożywać pokarmy, aby zapewnić sobie pełnowartościową dietę i zdrowie?
piramida potrzeb
piramida zdrowego żywienia
dieta
jadłospis
Pytanie 3
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
3
6
2
5
Pytanie 4
Która z poniższych z czynności NIE należy do higieny odżywiania się?
mycie rąk
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
staranne mycie warzyw i owoców
trzymanie produktów w lodówce
Pytanie 5
Tasiemiec i glista ludzka to przykłady chorób:
bakteryjnych
pasożytniczych
wirusowych
grzybiczych
Pytanie 6
Jaką ilość płynów należy wypijać codziennie?
3 litry
2 szklanki
1 litr
2 litry
Pytanie 7
Uszereguj elementy piramidy zdrowego żywienia zaczynając od potraw, które należy spożywać najczęściej.
1
ryby
2
mięso czerwone i tłuszcze zwierzęce
3
produkty zbożowe
4
nabiał
5
warzywa i owoce
Pytanie 8
Które warzywa są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych?
nasiona roślin strączkowych
ziemniaki
buraki
liście szpinaku
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp