Nauka

Higiena i choroby układu pokarmowego

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 1
Zaznacz kryteria, którymi należy się kierować przy ustalaniu wartości energetycznej pożywienia?
rodzaju wykonywanej pracy
nastroju
płci
temperamentu
trybu życia
wieku
Pytanie 2
Jak nazywa się schemat, według jakiego należy spożywać pokarmy, aby zapewnić sobie pełnowartościową dietę i zdrowie?
piramida zdrowego żywienia
jadłospis
piramida potrzeb
dieta
Pytanie 3
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
2
6
3
5
Pytanie 4
Która z poniższych z czynności NIE należy do higieny odżywiania się?
trzymanie produktów w lodówce
staranne mycie warzyw i owoców
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
mycie rąk
Pytanie 5
Tasiemiec i glista ludzka to przykłady chorób:
wirusowych
pasożytniczych
grzybiczych
bakteryjnych
Pytanie 6
Jaką ilość płynów należy wypijać codziennie?
1 litr
2 litry
3 litry
2 szklanki
Pytanie 7
Uszereguj elementy piramidy zdrowego żywienia zaczynając od potraw, które należy spożywać najczęściej.
1
ryby
2
produkty zbożowe
3
mięso czerwone i tłuszcze zwierzęce
4
nabiał
5
warzywa i owoce
Pytanie 8
Które warzywa są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych?
nasiona roślin strączkowych
liście szpinaku
buraki
ziemniaki