Fiszki

T15: Technik żywienia

Test w formie fiszek Test egzaminacyjny "Organizacja żywienia i usług gastronomicznych". Arkusz testowy Wrzesień 2014, Kwalifikacja T15
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 6399 razy
Normatyw surowcowy na 10 porcji filetów z dorsza w panierce przewiduje zużycie 1 000 g filetów. Ile surowca potrzeba do sporządzenia 100 porcji tej potrawy?
0,1 kg
1,0 kg
10,0 kg
100,0 kg
10,0 kg
Dzienne spożycie wody przez osobę dorosłą powinno wynosić
od 3 l do 3,5 l
od 4 l do 4,5 l
od 1 l do 1,5 l
od 2 l do 2,5 l
od 2 l do 2,5 l
Ile energii dostarczy organizmowi człowieka 300 g pasztecików drożdżowych, jeżeli wartość energetyczna 100 g pasztecików wynosi 343 kcal?
1 372 kcal
643 kcal
1 029 kcal
343 kcal
1 029 kcal
Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieciom w wieku szkolnym na pierwsze śniadanie należy zaplanować
pumpernikiel, masło, herbatę z cytryną
chleb razowy, ser gouda, masło, pomidor, kakao
płatki kukurydziane z mlekiem
bułkę maślaną, powidła śliwkowe, miód, herbatę owocową
chleb razowy, ser gouda, masło, pomidor, kakao
Który posiłek spożywany w ciągu dnia powinien dostarczać najwięcej energii?
kolacja
obiad
II śniadanie
I śniadanie
obiad
Zakład, który stosuje na napoje alkoholowe marżę gastronomiczną w wysokości 200%, zakupił butelkę wódki "Starki" o pojemności 0,5 1, w cenie detalicznej 50,00 zł. Oblicz cenę gastronomiczną netto 25 ml "Starki".
7,50 zł
2,50 zł
5,00 zł
10,00 zł
7,50 zł
Która grupa produktów jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka?
mleko i jego przetwory
cukier i słodycze
produkty zbożowe
warzywa i owoce
mleko i jego przetwory
Którą czynność obsługową kelner powinien wykonać, podchodząc z lewej strony gościa?
serwowanie zupy zabielanej z wazy do talerza głębokiego
podanie karty menu
podanie napoju gorącego w filiżance ustawionej na podstawce
serwowanie zakąski wyporcjowanej na talerzu
serwowanie zupy zabielanej z wazy do talerza głębokiego
Właściciel restauracji, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem "Smaki dzieciństwa", działał w ramach
dystrybucji bezpośredniej
sprzedaży osobistej
promocji sprzedaży
reklamy prasowej
promocji sprzedaży
Alkalizująco na organizm człowieka wpływa spożywanie potraw
z mięsa wołowego
z kaszy jaglanej
z ryb morskich
z mięsa wieprzowego
z kaszy jaglanej
Jaki procent dziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze powinny dostarczać posiłki spożywane przez dzieci w przedszkolu?
45%
75%
90%
60%
75%
Który zestaw kolacyjny zaplanowano niezgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?
fasolka po bretońsku, chleb pełnoziarnisty
pieczony kurczak w ziołach, sałata i pomidor, bułka grahamka
makaron z serem twarogowym i szpinakiem
ryż zapiekany z szynką, brokułami i papryką
fasolka po bretońsku, chleb pełnoziarnisty
Który składnik odżywczy, jest przekształcany i magazynowany w organizmie człowieka w postaci glikogenu?
glukoza
glutelina
globulina
gliadyna
glukoza
Jaki będzie koszt studniówki dla 400 uczestników, jeżeli w ofercie restauracji wyznaczono stawkę 100,00 zł od osoby, a rabat dla szkół wynosi 5%?
38 000,00 zł
42 000,00 zł
36 000,00 zł
44 000,00 zł
38 000,00 zł
Podczas uroczystego obiadu potrawy należy podawać w następującej kolejności:
przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, sery, deser
przystawka gorąca, przystawka zimna, zupa, danie główne, sery, deser
przystawka zimna, zupa, danie główne, przystawka gorąca, sery, deser
przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, deser, sery
przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, sery, deser
Która dieta zaleca nielimitowane spożycie białka, z wyłączeniem węglowodanów?
makrobiotyczna
diamondów
atkinsa
wegetariańska
atkinsa
Organizacja cyklicznych warsztatów dla pracowników kuchni na temat "Zdrowie na talerzu", to działania zgodne ze strategią.
personalną
dystrybucji
ceny
promocji
personalną
Wskaż produkty będące źródłem witaminy A (retinolu)
białko j aj a i wątroba wieprzowa
szpinak i marchew
masło i ser dojrzewający
dynia i żółtko jaja
masło i ser dojrzewający
Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka 1 porcja leniwych pierogów sporządzonych zgodnie z zamieszczonym w tabeli normatywem surowcowym?
27,00 g
30,00 g
45,00 g
42,00 g
42,00 g
Do usług uzupełniających, świadczonych przez zakład gastronomiczny na rzecz konsumentów, nie należy
usługa cateringowa
występ kabaretowy
sprzedaż potraw na wynos
organizacja przyjęć
występ kabaretowy