Strona 1

T15: Technik żywienia

Pytanie 1
Przedstawiony na zdjęciu sprzęt służy do
bemarowania
tranżerowania
flambirowania
grilowania
Pytanie 2
Na zdjęciu przedstawiono
łopatkę do homara
miarkę barmańską
łyżeczkę do kawioru
łyżeczkę barmańską
Pytanie 3
Ile mąki należy użyć do zagęszczenia 1 porcji zupy grzybowej, jeżeli do zagęszczenia 300 porcji zupy potrzeba 0,9 kg mąki?
3,0 g
90,0 g
30,0 g
9,0 g
Pytanie 4
Ile zapłaci grupa 40-stu studentów za obiadokolację, jeżeli cena 1 zestawu wynosi 20,00 zł, a zorganizowanym grupom udziela się rabatu w wysokości 10%?
400,00 zł
880,00 zł
720,00 zł
800,00 zł
Pytanie 5
W 100 g zasmażanego szpinaku znajduje się 120 mg wapnia. O ile mg wapnia wzbogacony zostanie omlet naturalny, gdy doda się do niego 150 g zasmażanego szpinaku?
370,00 mg
250,00 mg
180,00 mg
270,00 mg
Pytanie 6
Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż wielkość zapotrzebowania na surowce, niezbędne do sporządzenia 50 porcji mizerii.
ogórki 0,55 kg, śmietana 0,10 kg
ogórki 11,00 kg, śmietana 2,00 kg
ogórki 5,50 kg, śmietana 1,00 kg
ogórki 55,00 kg, śmietana 10,00 kg
Pytanie 7
Porcja 100 g papryki nadziewanej mięsem zawiera 4 g białka, 10 g tłuszczu i 14 g węglowodanów. Oblicz wartość energetyczną 200 g tej potrawy.
300 kcal
162 kcal
324 kcal
100 kcal
Pytanie 8
Na zdjęciu przedstawiono kieliszek do wina
wzmocnionego
musującego
czerwonego
różowego