Nauka

T15: Technik żywienia

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 1
Przedstawiony na zdjęciu sprzęt służy do
grilowania
bemarowania
tranżerowania
flambirowania
Pytanie 2
Na zdjęciu przedstawiono
łyżeczkę barmańską
łopatkę do homara
łyżeczkę do kawioru
miarkę barmańską
Pytanie 3
Ile mąki należy użyć do zagęszczenia 1 porcji zupy grzybowej, jeżeli do zagęszczenia 300 porcji zupy potrzeba 0,9 kg mąki?
3,0 g
30,0 g
9,0 g
90,0 g
Pytanie 4
Ile zapłaci grupa 40-stu studentów za obiadokolację, jeżeli cena 1 zestawu wynosi 20,00 zł, a zorganizowanym grupom udziela się rabatu w wysokości 10%?
400,00 zł
800,00 zł
720,00 zł
880,00 zł
Pytanie 5
W 100 g zasmażanego szpinaku znajduje się 120 mg wapnia. O ile mg wapnia wzbogacony zostanie omlet naturalny, gdy doda się do niego 150 g zasmażanego szpinaku?
180,00 mg
270,00 mg
370,00 mg
250,00 mg
Pytanie 6
Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż wielkość zapotrzebowania na surowce, niezbędne do sporządzenia 50 porcji mizerii.
ogórki 5,50 kg, śmietana 1,00 kg
ogórki 11,00 kg, śmietana 2,00 kg
ogórki 0,55 kg, śmietana 0,10 kg
ogórki 55,00 kg, śmietana 10,00 kg
Pytanie 7
Porcja 100 g papryki nadziewanej mięsem zawiera 4 g białka, 10 g tłuszczu i 14 g węglowodanów. Oblicz wartość energetyczną 200 g tej potrawy.
324 kcal
162 kcal
300 kcal
100 kcal
Pytanie 8
Na zdjęciu przedstawiono kieliszek do wina
czerwonego
musującego
różowego
wzmocnionego