Pytania i odpowiedzi

Kurs pilota - B. Obsługa ruchu turystycznego

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu.
Ilość pytań: 79 Rozwiązywany: 5513 razy
Pytanie 41
Check in to:
zameldowanie gościa
Pytanie 42
Check out to:
wymeldowanie gościa
Pytanie 43
Cechą łańcuchów hotelowych są jednolite:
warunki lokalizacyjne
struktura organizacyjna
Pytanie 44
W którym z wymienionych krajów powstały pierwsze łańcuchy hotelowe:
USA
Pytanie 45
Jak nazywa się koncern hotelowy, w skład którego wchodzą m.in. takie sieci jak
Novotel, Sofitel czy Mercure:
Accor
Pytanie 46
Które z wymienionych nazw określają światowe łańcuchy hotelowe:
Orbis
Marriot
Pytanie 47
Największą sieć hotelową w Polsce posiada (podaj nazwę firmy)...............................................
Orbis
Pytanie 48
Home stay to:
wyżywienie i zakwaterowanie u rodziny
Pytanie 49
Konkurs na najlepszy obiekt hotelowy w Polsce, organizowany przez Zrzeszenie Hoteli Polskich, nosi nazwę (jaką?) ........................................................................................................
Złoty Klucz
Pytanie 50
Który z podanych symboli należy do standardów wyżywienia:
BB
HB
FB
Pytanie 51
Skrót B&B oznacza:
nocleg ze śniadaniem
Pytanie 52
Full board to:
pełne wyżywienie
Pytanie 53
Skrót HB oznacza:
nocleg ze śniadaniem i obiadokolacją
Pytanie 54
Śniadanie angielskie ma charakter:
obfity
Pytanie 55
Śniadanie francuskie ma charakter:
lekki
Pytanie 56
Śniadanie kontynentalne to następujący zestaw potraw:
masło, dżem, rogalik (ewentualnie bułka), kawa, soki
Pytanie 57
Charakterystyczną cechą śniadania wiedeńskiego jest:
jajka w szklance
Pytanie 58
Które z wymienionych rodzajów win ma wyższą zawartość cukru:
wino półwytrwane
Pytanie 59
W dobrej restauracji odnośnie wyboru win turystom doradza:
sommelier
Pytanie 60
Nóż i widelec w położeniu równoległym na talerzu oznaczają, iż turysta:
już spożył podaną potrawę