Pytania i odpowiedzi

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. Pytania z rozdziału 3 biologii dla klasy 7 szkoły podstawowej. Pytania dotyczą składników odżywczych, budowy układu pokarmowego, procesów trawienia, profilaktyki i chorób układu pokarmowego. Przygotowany na podstawie podręcznika wydawnictwa Nowa Era.
Ilość pytań: 48 Rozwiązywany: 144430 razy
Pytanie 1
Zaznacz cechy białek:
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
uczestniczą w transporcie substancji w organizmie
uczestniczą w reakcji obronnej przed drobnoustrojami chorobotwórczymi
Pytanie 2
Jak nazywamy aminokwasy, które nie mogą być produkowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane z pożywienia?
aminokwasy egzogenne
Pytanie 3
Czym są pokarmy pełnowartościowe?
Pokarmami zawierającymi
wszystkie aminokwasy nieprodukowane przez organizm
.
Pytanie 4
Oceń prawdziwość zdań.
Każda komórka ludzkiego ciała zawiera tysiące różnych białek.
Prawda
Aminokwasy są zbudowane z połączenia ponad kilkuset białek.
Fałsz
Białka są głównym składnikiem budulcowym komórek.
Prawda
Z jednego grama tłuszczu powstaje dwa razy więcej energii niż z jednego grama cukru lub białka.
Prawda
Pytanie 5
🔒 Które pokarmy są naj...
Widzisz tylko część pytań. Odblokuj pozostałe i zdobądź wyższą ocenę!
Pytanie 6
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
receptorowe
Pytanie 7
🔒 Połącz w pary białka...
Widzisz tylko część pytań. Odblokuj pozostałe i zdobądź wyższą ocenę!
Pytanie 8
Głównym źródłem energii organizmu jest:
glukoza
Pytanie 9
Jaki cukier jest używany jako magazyn energii przez rośliny?
skrobia
Pytanie 10
🔒 Oceń prawdziwość zda...
Widzisz tylko część pytań. Odblokuj pozostałe i zdobądź wyższą ocenę!
Pytanie 11
Które z wymienionych cukrów nie są trawione przez człowieka?
celuloza
Pytanie 12
Nadmiar spożycia tłuszczów z których źródeł pokarmowych może mieć niekorzystny wpływ n organizm człowieka?
wieprzowina
masło
Pytanie 13
Uzupełnij zdanie.
Woda stanowi około
70%
masy ciała człowieka .
Pytanie 14
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
C
B9
B12
Pytanie 15
Oceń prawdziwość zdań.
Nadmiar witamin rozpuszczalnych w tłuszczach może prowadzić do zatrucia organizmu i uszkodzenia wątroby.
Prawda
Większość witamin jest produkowana przez organizm.
Fałsz
Mikroelementy to pierwiastki, których ilość nie przekracza 0,1% suchej masy ciała.
Fałsz
Pytanie 16
🔒 Zaznacz makroelement...
Widzisz tylko część pytań. Odblokuj pozostałe i zdobądź wyższą ocenę!
Pytanie 17
Które z witamin są produkowane przez mikrobiom jelitowy?
z grupy B
K
Pytanie 18
Połącz witaminę z objawami jej niedoboru.
C
zmniejszona odporność, szkorbut
B6
depresja, drgawki, nadmierna pobudliwość, niedokrwistość
B9
zahamowanie wzrostu, niedokrwistość, podniesione ryzyko urodzenia dziecka z wadami układu nerwowego
B12
niedokrwistość, zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego
A
zahamowanie wzrostu, kurza ślepota, choroby skóry
D
krzywica, osteoporoza, zmniejszona odporność
E
zanik mięśni, osłabiona odporność, oznaki starzenia się skóry
K
zaburzenia krzepnięcia krwi, podatność na krwawienia
Pytanie 19
🔒 Połącz w pary składn...
Widzisz tylko część pytań. Odblokuj pozostałe i zdobądź wyższą ocenę!
Pytanie 20
Oceń prawdziwość zdań.
Należy spożywać około 2 litrów wody dziennie.
Prawda
Podczas dużego wysiłku należy uzupełniać wodę i składniki mineralne.
Prawda
Woda jest nośnikiem ciepła w organizmie.
Prawda
Jedynym miejscem organizmu, w którym nie ma wody są kości.
Fałsz