Fiszki

Składniki pokarmowe

Test w formie fiszek substancje odżywcze, witaminy, sole mineralne, woda
Ilość pytań: 12 Rozwiązywany: 21774 razy
Aminokwasy, które nie mogą być wytworzone w organizmie człowieka, to aminokwasy:
egzogenne
pełnowartościowe
budulcowe
niepełnowartościowe
egzogenne
Związkami wysokoenergetycznymi inaczej nazywamy:
tłuszcze
kalorie
węglowodany
białka
tłuszcze
Cukrem prostym jest:
celuloza
skrobia
glukoza
glikogen
glukoza
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to:
A,D3,E,K
B12,D3,E,C
H,PP,K,B9
B6,B9,B12,B11
A,D3,E,K
Niedobór witaminy A powoduje (2odp.):
kłopoty z pamięcią
kurzą ślepotę
choroby skóry
niedokrwistość
kurzą ślepotę
choroby skóry
Składnikami kości i zębów są (2 odp.):
fosfor
żelazo
wapń
magnez
fosfor
wapń
Sole mineralne, występujące w dużej ilości, to:
makroelementy
mikroelementy
makroelementy
Witamina C:
pobudza wytwarzanie krwinek czerwonych
wszystkie odpowiedzi są poprawne
bierze udział w wytwarzaniu kwasów tłuszczowych
zwiększa odporność
zwiększa odporność
Jaki procent masy ciała człowieka dorosłego stanowi woda?
ok. 70%
ok. 60%
ok. 50%
ok. 80%
ok. 60%
Żródłem błonnika pokarmowego są:
przetwory mleczne
ryby
owoce, warzywa, ziarna zbóż
produkty pochodzenia zwierzęcego
owoce, warzywa, ziarna zbóż
Najniższy poziom piramidy zdrowego żywienia stanowią:
pełnoziarniste produkty zbożowe
słodycze
ryby, jaja, drób
warzywa i owoce
pełnoziarniste produkty zbożowe
Osoby, które w swojej diecie nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego, to:
wegetarianie
fruterianie
roślinożercy
weganie
weganie