Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Składniki pokarmowe
Test w formie fiszek substancje odżywcze, witaminy, sole mineralne, woda
Ilość pytań:
12
Rozwiązywany:
21865 razy
Aminokwasy, które nie mogą być wytworzone w organizmie człowieka, to aminokwasy:
budulcowe
pełnowartościowe
egzogenne
niepełnowartościowe
egzogenne
Związkami wysokoenergetycznymi inaczej nazywamy:
tłuszcze
węglowodany
białka
kalorie
tłuszcze
Cukrem prostym jest:
skrobia
glukoza
celuloza
glikogen
glukoza
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to:
H,PP,K,B9
B12,D3,E,C
B6,B9,B12,B11
A,D3,E,K
A,D3,E,K
Niedobór witaminy A powoduje (2odp.):
choroby skóry
kurzą ślepotę
kłopoty z pamięcią
niedokrwistość
choroby skóry
kurzą ślepotę
Składnikami kości i zębów są (2 odp.):
żelazo
magnez
fosfor
wapń
fosfor
wapń
Sole mineralne, występujące w dużej ilości, to:
mikroelementy
makroelementy
makroelementy
Witamina C:
wszystkie odpowiedzi są poprawne
pobudza wytwarzanie krwinek czerwonych
bierze udział w wytwarzaniu kwasów tłuszczowych
zwiększa odporność
zwiększa odporność
Jaki procent masy ciała człowieka dorosłego stanowi woda?
ok. 80%
ok. 70%
ok. 60%
ok. 50%
ok. 60%
Żródłem błonnika pokarmowego są:
przetwory mleczne
ryby
produkty pochodzenia zwierzęcego
owoce, warzywa, ziarna zbóż
owoce, warzywa, ziarna zbóż
Najniższy poziom piramidy zdrowego żywienia stanowią:
słodycze
ryby, jaja, drób
pełnoziarniste produkty zbożowe
warzywa i owoce
pełnoziarniste produkty zbożowe
Osoby, które w swojej diecie nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego, to:
roślinożercy
wegetarianie
weganie
fruterianie
weganie
Powiązane tematy
#substancje
#odżywcze
#witaminy
#sole
#mineralne
#woda
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie