Fiszki

Sport i metabolizm

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 33 Rozwiązywany: 391 razy
Czynniki wpływające na PPM
Nadmiar somatropiny powoduje wzrost PPM
PPM zależy od metabolicznych zmian adaptacyjnych w przypadku regularnej aktywności fizycznej ukierunkowanej na poprawę wydolności fizycznej
Nadmiar testosteronu powoduje obniżenie PPM
Nadczynność tarczycy powoduje wzrost PPM
W niedożywieniu PPM maleje
Nadmiar somatropiny powoduje wzrost PPM
PPM zależy od metabolicznych zmian adaptacyjnych w przypadku regularnej aktywności fizycznej ukierunkowanej na poprawę wydolności fizycznej
Nadczynność tarczycy powoduje wzrost PPM
W niedożywieniu PPM maleje
Całkowita przemiana materii
Całkowita przemiana materii (CPM): dobowy wydatek energetyczny człowieka związany z jego normalnym funkcjonowaniem w środowisku wraz z pracą zawodową
Wydatek energetyczny netto: całkowita ilość energii wydatkowanej przez organizm człowieka podczas pracy uzyskana po odjęciu od wydatku energetycznego brutto wydatku energetycznego wynikającego z podstawowej przemiany materii.
Szacowanie całkowitej przemiany materii wykonuje się w oparciu o współczynnik aktywności fizycznej
Współczynnik małej aktywności fizycznej oscyluje w okolicy wartości 1
Wydatek energetyczny brutto: całkowita ilość energii wydatkowanej przez organizm człowieka podczas pracy w tym również wydatek energetyczny wynikający z podstawowej przemiany materii
Całkowita przemiana materii (CPM): dobowy wydatek energetyczny człowieka związany z jego normalnym funkcjonowaniem w środowisku wraz z pracą zawodową
Wydatek energetyczny netto: całkowita ilość energii wydatkowanej przez organizm człowieka podczas pracy uzyskana po odjęciu od wydatku energetycznego brutto wydatku energetycznego wynikającego z podstawowej przemiany materii.
Szacowanie całkowitej przemiany materii wykonuje się w oparciu o współczynnik aktywności fizycznej
Wydatek energetyczny brutto: całkowita ilość energii wydatkowanej przez organizm człowieka podczas pracy w tym również wydatek energetyczny wynikający z podstawowej przemiany materii
Kalorymetria
Kalorymetria bezpośrednia: określenie wydatku energetycznego n a podstawie ilości wyprodukowanego CO2
Założenie kalorymetrii pośredniej: energia wykorzystana przez organizm wyzwalana jest na drodze utleniania składników odżywczych
Kalorymetria pośrednia: określenie wydatku energetycznego na podstawie ilości zużytego CO2
Kalorymetria pośrednia w układzie zamkniętym zakłada oddychanie czystym tlenem
Podstawą kalorymetrii pośredniej w układzie zamkniętym jest przybywanie CO2
Założenie kalorymetrii pośredniej: energia wykorzystana przez organizm wyzwalana jest na drodze utleniania składników odżywczych
Kalorymetria pośrednia: określenie wydatku energetycznego na podstawie ilości zużytego CO2
Kalorymetria pośrednia w układzie zamkniętym zakłada oddychanie czystym tlenem
Wartość energetyczna substancji pokarmowych i inne współczynniki
Równoważnik kaloryczny tlenu to ilości ciepła uwalnianego z utleniania 1g substratów energetycznych
Spośród składników odżywczych glukoza charakteryzuje się najwyższą wartością energetyczna w przeliczeniu na 1 gram
Równoważnik kaloryczny tlenu zależy od rodzaju substratów energetycznych
Równoważnik kaloryczny tlenu nie zależy od RQ
Białko 4.2 kcal/g
Równoważnik kaloryczny tlenu zależy od rodzaju substratów energetycznych
Białko 4.2 kcal/g
Białko jako substrat energetyczny
Metabolizm azotu nie może być określany na podstawie gazów oddechowych ale na podstawie azotu wydalanego z moczem
Każdy gram wydalonego azotu reprezentuje około 5 g białka metabolizowanego dla pozyskania energii.
Każdy gram wydalonego azotu daje 6L CO2
Każdy gram wydalonego azotu zużywa 6L CO2
90% azotu białkowego jest wydalana z moczem
Metabolizm azotu nie może być określany na podstawie gazów oddechowych ale na podstawie azotu wydalanego z moczem
Każdy gram wydalonego azotu zużywa 6L CO2
90% azotu białkowego jest wydalana z moczem
Czynniki oreksygeniczne
Grelina
Neuropeptyd Y
GABA
Hormon uwalniający kortykotropinę
Leptyna
Grelina
Neuropeptyd Y
GABA
. Różne stwierdzenia w odniesieniu do metabolizmu
Prawo izodynamii mówi, że ten sam efekt kaloryczny można osiągnąć utleniając różne substraty energetyczne o odpowiedniej masie
Zrównoważony bilans energetyczny: równowaga pomiędzy energią pozyskiwaną i energią wydatkowaną
Podstawą kalorymetrii pośredniej w układzie otwartym jest różnica między objętością tlenu pobieranego i wydychanego
Dodatni bilans energetyczny powoduje wzrost masy ciała
Kalorymetria pośrednia posłużyłą do wyznaczenia algorytmów określających wartośći należne PPM zależne od płci, wieku, wzrostu i masy ciała
Prawo izodynamii mówi, że ten sam efekt kaloryczny można osiągnąć utleniając różne substraty energetyczne o odpowiedniej masie
Zrównoważony bilans energetyczny: równowaga pomiędzy energią pozyskiwaną i energią wydatkowaną
Podstawą kalorymetrii pośredniej w układzie otwartym jest różnica między objętością tlenu pobieranego i wydychanego
Dodatni bilans energetyczny powoduje wzrost masy ciała
Do mechanizmów podwyższających temperaturę ciała zaliczymy:
zwężenie naczyń krwionośnych całego ciała ze sprawą pobudzenia współczulnego ośrodka tylnej części podwzgórza
wytworzenie warstwy izolacyjnej w wyniku piloerekcji
wzrost termogenezy poprzez zapoczątkowanie drżenia
pocenie się
hamowanie ośrodka współczulnego podwzgórza
zwężenie naczyń krwionośnych całego ciała ze sprawą pobudzenia współczulnego ośrodka tylnej części podwzgórza
wytworzenie warstwy izolacyjnej w wyniku piloerekcji
wzrost termogenezy poprzez zapoczątkowanie drżenia
Wybierz zdania prawidłowo charakteryzujące system izolacyjny ciala
radiacja i kondukcja w odpowiednich warunkach termicznych mogą prowadzić do wzrostu temperatury ciała
przewodnictwo cieplne w wodzie jest dużo większe niż w powietrzu zatem straty ciepła do wody są zwykle dużo większe niż do powietrza
rozebrana osoba siedząca w zamkniętym pomieszczeniu bez ruchu powietrza nie traci ciepła
regulacja strat ciepła przez pocenie się podlega kontroli układu nerwowego
ewaporacja zachodząca przez skórę i płuca jest wynikiem ciągłej dyfuzji cząsteczek wody i nie podlega kontroli
radiacja i kondukcja w odpowiednich warunkach termicznych mogą prowadzić do wzrostu temperatury ciała
przewodnictwo cieplne w wodzie jest dużo większe niż w powietrzu zatem straty ciepła do wody są zwykle dużo większe niż do powietrza
regulacja strat ciepła przez pocenie się podlega kontroli układu nerwowego
ewaporacja zachodząca przez skórę i płuca jest wynikiem ciągłej dyfuzji cząsteczek wody i nie podlega kontroli
Wielkości związane z wydatkiem energetycznym
Ekwiwalent (równoważnik) metaboliczny MET to uśredniona wartość spoczynkowego zużycia O2 przez dorosłego człowieka w przeliczeniu na 1kg masy ciała i 1 godzinę
Koszt kaloryczny aktywności to ilość kalorii zużyta podczas wykonywania danej czynności w jednostce czasu w przeliczeniu na 1 kg masy ciała
Koszt kaloryczny aktywności to ilość kalorii zużyta podczas wykonywania danej czynności w jednostce czasu
Ekwiwalent (równoważnik) kaloryczny to ilość kilokalorii uzyskana podczas utleniania substratów energetycznych przy użyciu 100 ml O2
1 MET = 5mL O2/ kg m.c./ min
Koszt kaloryczny aktywności to ilość kalorii zużyta podczas wykonywania danej czynności w jednostce czasu w przeliczeniu na 1 kg masy ciała
Koszt kaloryczny aktywności to ilość kalorii zużyta podczas wykonywania danej czynności w jednostce czasu
Anapireksja
stan tak zwanego “zera fizjologicznego”
przegrzanie organizmu spowodowane wysoką temperaturą środowiska w którym znajduje się organizm
Podwyższenie temperatury ciała spowodowane uruchomieniem podwzgórzowych mechanizmów termoregulacyjnych
skrajne wychłodzenie organizmu spowodowane niską temperaturą środowiska w którym znajduje się organizm
obniżenie temperatury ciała spowodowane uruchomieniem podwzgórzowych mechanizmów termoregulacyjnych
obniżenie temperatury ciała spowodowane uruchomieniem podwzgórzowych mechanizmów termoregulacyjnych
Wskaż zdania prawidłowo charakteryzujące termoreceptory:
głębokie tkanki nie posiadają termoreceptorów
informacje o temperaturze z odpowiednich receptorów docierają zarówno do przedniej jak i tylnej części podwzgórza
główną rolą receptorów zimna jest zapobieganie hipotermii
skóra wyposażona jest w receptory reagujące zarówno na ciepło jak i na zimno
receptorów wrażliwych na zimno jest dużo więcej
główną rolą receptorów zimna jest zapobieganie hipotermii
skóra wyposażona jest w receptory reagujące zarówno na ciepło jak i na zimno
receptorów wrażliwych na zimno jest dużo więcej
Dreszcze występują podczas gorączki spowodowane są:
obfitymi potami a co za tym idzie wychłodzeniem
pobudzeniem receptorów zimna spowodowanym pirogenami
nagłym obniżeniem punktu nastawczego temperatury w podwzgórzu
niższą temperaturę krwi aniżeli ta obrana przez podwzgórzowy ośrodek kontroli temperatury
nagłym rozszerzeniem naczyń krwionośnych spowodowanym czynnikami zapalnymi
niższą temperaturę krwi aniżeli ta obrana przez podwzgórzowy ośrodek kontroli temperatury

Powiązane tematy

Inne tryby