PPM zależy od metabolicznych zmian adaptacyjnych w przypadku regularnej aktywności fizycznej ukierunkowanej na poprawę wydolności fizycznej
Nadmiar testosteronu powoduje obniżenie PPM
Nadczynność tarczycy powoduje wzrost PPM
W niedożywieniu PPM maleje
Nadmiar somatropiny powoduje wzrost PPM
PPM zależy od metabolicznych zmian adaptacyjnych w przypadku regularnej aktywności fizycznej ukierunkowanej na poprawę wydolności fizycznej
Nadczynność tarczycy powoduje wzrost PPM
W niedożywieniu PPM maleje
Całkowita przemiana materii
Całkowita przemiana materii (CPM): dobowy wydatek energetyczny człowieka związany z jego normalnym funkcjonowaniem w środowisku wraz z pracą zawodową
Wydatek energetyczny netto: całkowita ilość energii wydatkowanej przez organizm człowieka podczas pracy uzyskana po odjęciu od wydatku energetycznego brutto wydatku energetycznego wynikającego z podstawowej przemiany materii.
Szacowanie całkowitej przemiany materii wykonuje się w oparciu o współczynnik aktywności fizycznej
Współczynnik małej aktywności fizycznej oscyluje w okolicy wartości 1
Wydatek energetyczny brutto: całkowita ilość energii wydatkowanej przez organizm człowieka podczas pracy w tym również wydatek energetyczny wynikający z podstawowej przemiany materii
Całkowita przemiana materii (CPM): dobowy wydatek energetyczny człowieka związany z jego normalnym funkcjonowaniem w środowisku wraz z pracą zawodową
Wydatek energetyczny netto: całkowita ilość energii wydatkowanej przez organizm człowieka podczas pracy uzyskana po odjęciu od wydatku energetycznego brutto wydatku energetycznego wynikającego z podstawowej przemiany materii.
Szacowanie całkowitej przemiany materii wykonuje się w oparciu o współczynnik aktywności fizycznej
Wydatek energetyczny brutto: całkowita ilość energii wydatkowanej przez organizm człowieka podczas pracy w tym również wydatek energetyczny wynikający z podstawowej przemiany materii
Kalorymetria
Kalorymetria bezpośrednia: określenie wydatku energetycznego n a podstawie ilości wyprodukowanego CO2
Założenie kalorymetrii pośredniej: energia wykorzystana przez organizm wyzwalana jest na drodze utleniania składników odżywczych
Kalorymetria pośrednia: określenie wydatku energetycznego na podstawie ilości zużytego CO2
Kalorymetria pośrednia w układzie zamkniętym zakłada oddychanie czystym tlenem
Podstawą kalorymetrii pośredniej w układzie zamkniętym jest przybywanie CO2
Założenie kalorymetrii pośredniej: energia wykorzystana przez organizm wyzwalana jest na drodze utleniania składników odżywczych
Kalorymetria pośrednia: określenie wydatku energetycznego na podstawie ilości zużytego CO2
Kalorymetria pośrednia w układzie zamkniętym zakłada oddychanie czystym tlenem
Wartość energetyczna substancji pokarmowych i inne współczynniki
Równoważnik kaloryczny tlenu to ilości ciepła uwalnianego z utleniania 1g substratów energetycznych
Spośród składników odżywczych glukoza charakteryzuje się najwyższą wartością energetyczna w przeliczeniu na 1 gram
Równoważnik kaloryczny tlenu zależy od rodzaju substratów energetycznych
Równoważnik kaloryczny tlenu nie zależy od RQ
Białko 4.2 kcal/g
Równoważnik kaloryczny tlenu zależy od rodzaju substratów energetycznych
Białko 4.2 kcal/g
Białko jako substrat energetyczny
Metabolizm azotu nie może być określany na podstawie gazów oddechowych ale na podstawie azotu wydalanego z moczem
Każdy gram wydalonego azotu reprezentuje około 5 g białka metabolizowanego dla pozyskania energii.
Każdy gram wydalonego azotu daje 6L CO2
Każdy gram wydalonego azotu zużywa 6L CO2
90% azotu białkowego jest wydalana z moczem
Metabolizm azotu nie może być określany na podstawie gazów oddechowych ale na podstawie azotu wydalanego z moczem
Każdy gram wydalonego azotu zużywa 6L CO2
90% azotu białkowego jest wydalana z moczem
Czynniki oreksygeniczne
Grelina
Neuropeptyd Y
GABA
Hormon uwalniający kortykotropinę
Leptyna
Grelina
Neuropeptyd Y
GABA
. Różne stwierdzenia w odniesieniu do metabolizmu
Prawo izodynamii mówi, że ten sam efekt kaloryczny można osiągnąć utleniając różne substraty energetyczne o odpowiedniej masie
Zrównoważony bilans energetyczny: równowaga pomiędzy energią pozyskiwaną i energią wydatkowaną
Podstawą kalorymetrii pośredniej w układzie otwartym jest różnica między objętością tlenu pobieranego i wydychanego
Dodatni bilans energetyczny powoduje wzrost masy ciała
Kalorymetria pośrednia posłużyłą do wyznaczenia algorytmów określających wartośći należne PPM zależne od płci, wieku, wzrostu i masy ciała
Prawo izodynamii mówi, że ten sam efekt kaloryczny można osiągnąć utleniając różne substraty energetyczne o odpowiedniej masie
Zrównoważony bilans energetyczny: równowaga pomiędzy energią pozyskiwaną i energią wydatkowaną
Podstawą kalorymetrii pośredniej w układzie otwartym jest różnica między objętością tlenu pobieranego i wydychanego
Dodatni bilans energetyczny powoduje wzrost masy ciała
Do mechanizmów podwyższających temperaturę ciała zaliczymy:
zwężenie naczyń krwionośnych całego ciała ze sprawą pobudzenia współczulnego ośrodka tylnej części podwzgórza
wytworzenie warstwy izolacyjnej w wyniku piloerekcji
wzrost termogenezy poprzez zapoczątkowanie drżenia
pocenie się
hamowanie ośrodka współczulnego podwzgórza
zwężenie naczyń krwionośnych całego ciała ze sprawą pobudzenia współczulnego ośrodka tylnej części podwzgórza
wytworzenie warstwy izolacyjnej w wyniku piloerekcji
wzrost termogenezy poprzez zapoczątkowanie drżenia
Wybierz zdania prawidłowo charakteryzujące system izolacyjny ciala
radiacja i kondukcja w odpowiednich warunkach termicznych mogą prowadzić do wzrostu temperatury ciała
przewodnictwo cieplne w wodzie jest dużo większe niż w powietrzu zatem straty ciepła do wody są zwykle dużo większe niż do powietrza
rozebrana osoba siedząca w zamkniętym pomieszczeniu bez ruchu powietrza nie traci ciepła
regulacja strat ciepła przez pocenie się podlega kontroli układu nerwowego
ewaporacja zachodząca przez skórę i płuca jest wynikiem ciągłej dyfuzji cząsteczek wody i nie podlega kontroli
radiacja i kondukcja w odpowiednich warunkach termicznych mogą prowadzić do wzrostu temperatury ciała
przewodnictwo cieplne w wodzie jest dużo większe niż w powietrzu zatem straty ciepła do wody są zwykle dużo większe niż do powietrza
regulacja strat ciepła przez pocenie się podlega kontroli układu nerwowego
ewaporacja zachodząca przez skórę i płuca jest wynikiem ciągłej dyfuzji cząsteczek wody i nie podlega kontroli
Wielkości związane z wydatkiem energetycznym
Ekwiwalent (równoważnik) metaboliczny MET to uśredniona wartość spoczynkowego zużycia O2 przez dorosłego człowieka w przeliczeniu na 1kg masy ciała i 1 godzinę
Koszt kaloryczny aktywności to ilość kalorii zużyta podczas wykonywania danej czynności w jednostce czasu w przeliczeniu na 1 kg masy ciała
Koszt kaloryczny aktywności to ilość kalorii zużyta podczas wykonywania danej czynności w jednostce czasu
Ekwiwalent (równoważnik) kaloryczny to ilość kilokalorii uzyskana podczas utleniania substratów energetycznych przy użyciu 100 ml O2
1 MET = 5mL O2/ kg m.c./ min
Koszt kaloryczny aktywności to ilość kalorii zużyta podczas wykonywania danej czynności w jednostce czasu w przeliczeniu na 1 kg masy ciała
Koszt kaloryczny aktywności to ilość kalorii zużyta podczas wykonywania danej czynności w jednostce czasu
Anapireksja
stan tak zwanego “zera fizjologicznego”
przegrzanie organizmu spowodowane wysoką temperaturą środowiska w którym znajduje się organizm
Podwyższenie temperatury ciała spowodowane uruchomieniem podwzgórzowych mechanizmów termoregulacyjnych
skrajne wychłodzenie organizmu spowodowane niską temperaturą środowiska w którym znajduje się organizm
obniżenie temperatury ciała spowodowane uruchomieniem podwzgórzowych mechanizmów termoregulacyjnych
obniżenie temperatury ciała spowodowane uruchomieniem podwzgórzowych mechanizmów termoregulacyjnych