Fiszki

Przed maturą: człowiek i układ pokarmowy

Test w formie fiszek budowa i funkcjonowanie ukł pokarmowego człowieka, składniki pokarmowe, trawienie, wchłanianie, choroby i zaburzenia
Ilość pytań: 21 Rozwiązywany: 1238 razy
Zaznacz nieorganiczne składniki pokarmowe
H2O
C2H5OH
C6H12O6
wit. PP
Mg
Na
H2O
Mg
Na
Zaznacz źródło lipidów dla organizmu
makaron
mięso
mleko
tran
tran
Zaznacz źródło białka dla organizmu
jaja
smalec
gorczyca
pieczywo
jaja
Wskaż poprawne pojęcie: to związki, których organizm nie potrafi wytworzyć i przyjmuje je wraz z pokarmem
związki endogenne
związki egzogenne
związki egzogenne
Wskaż poprawną definicję pokarmu pełnowartościowego
pokarm, który zawiera w porcji elementy białka, tłuszczy i węglowodanów w odpowiednich proporcjach
pokarm, który zawiera potrzebne związki egzogenne
pokarm, który dostarcza odpowiednią liczbę kalorii (np.: 667kcal = 2000kcal / 3 posiłki)
pokarm, który zawiera potrzebne związki egzogenne
Oznacz prawda/fałsz
1. Kwas linolowy należy do tłuszczy NNKT
2. NNKT należą do grupy związków endogenicznych
3. Lipoproteiny HDL działają przeciw odkładaniu się lipoprotein LDL w świetle naczyń krwionośnych
1. Kwas linolowy należy do tłuszczy NNKT
2. Lipoproteiny HDL działają przeciw odkładaniu się lipoprotein LDL w świetle naczyń krwionośnych
Niedobór witamin w organizmie w granicy normy określa się mianem
hipowitaminozy

awitaminoza jest stanem braku witamin w organizmie

Wskaż witaminy rozpuszczające się w wodzie
B5
A
B1
K
C
D3
B5
B1
C
Uszereguj elementy układu pokarmowego zaczynając od *odbytu*
dwunastnica
przełyk
jama ustna
gardło
j. grube (odbytnica)
j. cienkie (czcze)
j. cienkie (kręte)
j. grube (okrężnica)
żołądek
odbyt
1
odbyt
2
j. grube (odbytnica)
3
j. grube (okrężnica)
4
j. cienkie (kręte)
5
j. cienkie (czcze)
6
dwunastnica
7
żołądek
8
przełyk
9
gardło
10
jama ustna
Wskaż prawidłowy wzór zębowy u człowieka (kolejność zapisu: siekacze, kły, przedtrzonowce, trzonowce)
2 1 3 2
2 1 2 3
1 2 2 3
2 1 2 3
Połącz funkcję z odpowiednim elementem budującym ścianę ukł. pokarmowego
produkcja kwasu solnego
wchłanianie produktów trawienia / synteza HCl
przesuwanie pokarmu i produktów trawienia
oddzielenie układu od reszty organizmu
błona śluzowa
błona podśluzowa
błona mięśniowa
błona surowicza
produkcja kwasu solnego
błona śluzowa
wchłanianie produktów trawienia / synteza HCl
błona podśluzowa
przesuwanie pokarmu i produktów trawienia
błona mięśniowa
oddzielenie układu od reszty organizmu
błona surowicza
Podaj rodzaje 2 z 3 ślinianek występujących u człowieka
Skąd dostarcza krew żyła wrotna?
z serca
z żołądka
z jelita
z jelita
Połącz w pary enzymy z rozkładanymi przez nie związkami
pepsyna
lipaza
amylaza ślinowa
białka
tłuszcze
polisacharydy
pepsyna
białka
lipaza
tłuszcze
amylaza ślinowa
polisacharydy
Żółć jest płynem użytecznym w procesie trawienia. Przyporządkuj miejsca z działaniem żółci.
miejsce syntezy
miejsce działania
trawienie grupy związków
wątroba
dwunastnica
białek
miejsce syntezy
wątroba
miejsce działania
dwunastnica
trawienie grupy związków
białek
Przyporządkuj odpowiednie glikozydazy do procesu trawienia
amylaza ślinowa
amylaza trzustkowa
disacharydaza
np. polisacharydy -> dekstryny + maltoza
np. dekstryny -> maltoza
np. maltoza -> glukoza
amylaza ślinowa
np. polisacharydy -> dekstryny + maltoza
amylaza trzustkowa
np. dekstryny -> maltoza
disacharydaza
np. maltoza -> glukoza
Podaj nazwę struktury, która transportuje w limfie tłuszcze
chylomikron
Jaki związek reguluje hormon gastryny w żołądku?
kwas solny
Brak tolerancji na gluten to
celiakia
sepsa
cukrzyca
żadne z powyższych
bulimia
celiakia
Choroba, przy której głównym objawem jest brak uczucia łaknienia, to
sepsa
cukrzyca
żadne z powyższych
bulimia
celiakia
żadne z powyższych
Masz uwagi do testu? Napisz pod [email protected]
Dobrze!
Dobrze!