Fiszki
Przed maturą: człowiek i układ pokarmowy
Test w formie fiszek budowa i funkcjonowanie ukł pokarmowego człowieka, składniki pokarmowe, trawienie, wchłanianie, choroby i zaburzenia
Ilość pytań: 21
Rozwiązywany: 1238 razy
Zaznacz nieorganiczne składniki pokarmowe
H2O
C2H5OH
C6H12O6
wit. PP
Mg
Na
Zaznacz źródło lipidów dla organizmu
Zaznacz źródło białka dla organizmu
jaja
smalec
gorczyca
pieczywo
Wskaż poprawne pojęcie: to związki, których organizm nie potrafi wytworzyć i przyjmuje je wraz z pokarmem
związki endogenne
związki egzogenne
Wskaż poprawną definicję pokarmu pełnowartościowego
pokarm, który zawiera w porcji elementy białka, tłuszczy i węglowodanów w odpowiednich proporcjach
pokarm, który zawiera potrzebne związki egzogenne
pokarm, który dostarcza odpowiednią liczbę kalorii (np.: 667kcal = 2000kcal / 3 posiłki)
pokarm, który zawiera potrzebne związki egzogenne
Oznacz prawda/fałsz
1. Kwas linolowy należy do tłuszczy NNKT
2. NNKT należą do grupy związków endogenicznych
3. Lipoproteiny HDL działają przeciw odkładaniu się lipoprotein LDL w świetle naczyń krwionośnych
1. Kwas linolowy należy do tłuszczy NNKT
2. Lipoproteiny HDL działają przeciw odkładaniu się lipoprotein LDL w świetle naczyń krwionośnych
Niedobór witamin w organizmie w granicy normy określa się mianem
hipowitaminozy
awitaminoza jest stanem braku witamin w organizmie
Wskaż witaminy rozpuszczające się w wodzie
Uszereguj elementy układu pokarmowego zaczynając od *odbytu*
dwunastnica
przełyk
jama ustna
gardło
j. grube (odbytnica)
j. cienkie (czcze)
j. cienkie (kręte)
j. grube (okrężnica)
żołądek
odbyt
Wskaż prawidłowy wzór zębowy u człowieka (kolejność zapisu: siekacze, kły, przedtrzonowce, trzonowce)
Połącz funkcję z odpowiednim elementem budującym ścianę ukł. pokarmowego
produkcja kwasu solnego
wchłanianie produktów trawienia / synteza HCl
przesuwanie pokarmu i produktów trawienia
oddzielenie układu od reszty organizmu
błona śluzowa
błona podśluzowa
błona mięśniowa
błona surowicza
produkcja kwasu solnego
błona śluzowa
wchłanianie produktów trawienia / synteza HCl
błona podśluzowa
przesuwanie pokarmu i produktów trawienia
błona mięśniowa
oddzielenie układu od reszty organizmu
błona surowicza
Podaj rodzaje 2 z 3 ślinianek występujących u człowieka
Skąd dostarcza krew żyła wrotna?
Połącz w pary enzymy z rozkładanymi przez nie związkami
pepsyna
lipaza
amylaza ślinowa
białka
tłuszcze
polisacharydy
amylaza ślinowa
polisacharydy
Żółć jest płynem użytecznym w procesie trawienia. Przyporządkuj miejsca z działaniem żółci.
miejsce syntezy
miejsce działania
trawienie grupy związków
miejsce działania
dwunastnica
trawienie grupy związków
białek
Przyporządkuj odpowiednie glikozydazy do procesu trawienia
amylaza ślinowa
amylaza trzustkowa
disacharydaza
np. polisacharydy -> dekstryny + maltoza
np. dekstryny -> maltoza
np. maltoza -> glukoza
amylaza ślinowa
np. polisacharydy -> dekstryny + maltoza
amylaza trzustkowa
np. dekstryny -> maltoza
disacharydaza
np. maltoza -> glukoza
Podaj nazwę struktury, która transportuje w limfie tłuszcze
chylomikron
Jaki związek reguluje hormon gastryny w żołądku?
kwas solny
Brak tolerancji na gluten to
celiakia
sepsa
cukrzyca
żadne z powyższych
bulimia
Choroba, przy której głównym objawem jest brak uczucia łaknienia, to
sepsa
cukrzyca
żadne z powyższych
bulimia
celiakia