Fiszki

BIOFIZYKA

Test w formie fiszek biofizyka kosmetologia
Ilość pytań: 59 Rozwiązywany: 7186 razy
W celu ograniczenia wpływu błędów przypadkowych na pomiar
a) stosujemy najlepszy przyrząd pomiarowy
b) wykonujemy kilka pomiarów
c) kalibrujemy urządzenie pomiarowe na wzorzec
d) przeprowadzamy pomiar w krótkim odcinku czasowym
b) wykonujemy kilka pomiarów
Precyzję metody pomiarowej określamy na podstawie
a) powtarzalności pomiaru
c) wielkości błędu systematycznego
d) stosunku wielkości błędu przypadkowego do wielkości zmierzonej
b) odtwarzalności pomiaru
d) stosunku wielkości błędu przypadkowego do wielkości zmierzonej
3. Rozkład wartości pomiarowych w postaci krzywej Gaussa charakteryzuje się tym, że 95,5% wyników znajduje się w przedziale
c) x + 2SD
a) x + 1SD
d) x + 4SD
b) x + 3SD
c) x + 2SD
Według teorii falowej Huygensa światło w wodzie rozchodzi się:
d) szybciej niż w próżni
b) wolniej niż w powietrzu
a) szybciej niż w powietrzu
c) tak samo szybko jak w powietrzu
b) wolniej niż w powietrzu
Szczegółowa teoria względności Einsteina podaje związek
a) energii fotonu z masą
c) rozkładu energii w widmie promieniowania z rodzajem atomu
b) prędkości fali elektromagnetycznej z przenikalnością elektryczną próżni
d) między częstotliwością fali elektromagnetycznej a jej prędkością rozchodzenia
a) energii fotonu z masą
Zasada nieoznaczoności Heisenberga mówi że:
a) nie można oznaczyć masy fotonu poruszającego się z 0.1 prędkości światła b) im dokładniej oznaczymy położenie cząstki tym mniej dokładnie można określić jej d) oznaczając położenie atomów w krysztale nie można jednocześnie wyznaczyć kąta załamania światła przechodzącego przez kryształ
c) oznaczając energię kolizji dwóch elektronów nie można wyznaczyć energii z przed zderzenia
b) im dokładniej oznaczymy położenie cząstki tym mniej dokładnie można określić jej pęd
a) nie można oznaczyć masy fotonu poruszającego się z 0.1 prędkości światła
b) im dokładniej oznaczymy położenie cząstki tym mniej dokładnie można określić jej pęd
Prędkość przepływu płynu przez naczynie jest:
c) odwrotnie proporcjonalna do pola przekroju poprzecznego naczynia
a) wprost proporcjonalna do pola przekroju poprzecznego naczynia
d) zależna od temperatury płynu
b) nie zależy od pola przekroju poprzecznego naczynia
c) odwrotnie proporcjonalna do pola przekroju poprzecznego naczynia
Liczba Reylnolds’a określa
a) lepkość płynu
d) zależność ciśnienia płynu od przekroju naczynia
b) rodzaj przepływu (laminarny, burzliwy)
c) zależność lepkości od temperatury
b) rodzaj przepływu (laminarny, burzliwy)
Przemiana izobaryczna to taka podczas której:
b) dochodzi do zmiany temperatury
d) nie dochodzi do zmiany temperatury
a) dochodzi do zmiany ciśnienia
c) nie dochodzi do zmiany ciśnienia
c) nie dochodzi do zmiany ciśnienia
Pierwsza zasada termodynamiki określa:
b) zasadę zachowania energii w układach zamkniętych
d) kierunek przebiegu procesów związanych z wymianą energii
a) zależność zmiany energii wewnętrznej układu od entropii
c) zależność między procesami odwracalnymi i nieodwracalnymi
b) zasadę zachowania energii w układach zamkniętych
Druga zasada termodynamiki określa:
c) kierunek przebiegu procesów związanych z przemianą energii
b) stan standardowy układu nieograniczonego
d) rodzaj oddziaływań cząstek w przemianie izochorycznej
a) warunki osiągnięcia stanu równowagi w izobarycznym układzie zamkniętym
c) kierunek przebiegu procesów związanych z przemianą energii
Reakcja chemiczna podczas przebiegu której układ oddaje ciepło do otoczenia to
c) reakcja egzotermiczna
a) reakcja endotermiczna
d) reakcja konwekcyjna
b) reakcja egzofilna
c) reakcja egzotermiczna
Ciśnienie osmotyczne to
b) ciśnienie, które w stanie równowagi hamuje transport osmotyczny rozpuszczalnika
a) ciśnienie osiągane w stanie równowagi gazowej
c) ciśnienie, które w stanie równowagi hamuje transport osmotyczny substancji rozpuszczonej
d) ciśnienie, które w stanie równowagi zwiększa transport osmotyczny rozpuszczalnika
b) ciśnienie, które w stanie równowagi hamuje transport osmotyczny rozpuszczalnika
Entropia dojrzałego organizmu niezmieniającego swojej biomasy
b) maleje w czasie
d) jest równa zero
c) nie zmienia się w czasie
a) rośnie w czasie
c) nie zmienia się w czasie
Potencjał elektrodowy to
a) różnica potencjałów elektrycznych jonów elektrolitu
b) różnica potencjałów elektrycznych metalu i elektrolitu
d) różnica potencjałów półogniw w ogniwie stężeniowym
c) różnica potencjałów elektrochemicznych jonów elektrolitu
b) różnica potencjałów elektrycznych metalu i elektrolitu
Jednostką informacji jest
a) jeden kit
d) jeden deg
b) jeden lit
c) jeden bit
c) jeden bit
Pojemność informacyjna łącza to
d) ilość bodów informacji na jednostkę powierzchni łącza
c) maksymalna ilość informacji przepływającej przez łącze w jednostce czasu
a) ilość informacji przepływającej przez jednostkę przekroju łącza
b) ilość informacji przepływającej przez dany przekrój w jednostce czasu
c) maksymalna ilość informacji przepływającej przez łącze w jednostce czasu
Redundancja to
a) zmniejszenie kodowanej informacji
d) zjawisko sprzężenia zwrotnego
b) obniżenie progowej czułości receptora
c) nadmiarowość kodowanej informacji
c) nadmiarowość kodowanej informacji
Aminokwasy egzogenne to:
c) aminokwasy których organizm nie syntetyzuje w wystarczającej ilości i muszą być dostarczone z pożywieniem
d) aminokwasy syntetyzowane przez florę bakteryjną jelit i wchłaniane z przewodu pokarmowego
a) aminokwasy tworzące domeny funkcyjne położone na zewnętrznej stornie białka
b) aminokwasy eksportowane z jednej tkanki do drugiej
c) aminokwasy których organizm nie syntetyzuje w wystarczającej ilości i muszą być dostarczone z pożywieniem
Białka u ssaków zbudowane są z
c) L-aminokwasów
a) D-aminokwasów
b) R-aminokwasów
d) Zarówno z D jak i L aminokwasów
c) L-aminokwasów

Powiązane tematy

#kosmetologia #biofizyka

Inne tryby