Strona 1

BIOFIZYKA

Pytanie 1
W celu ograniczenia wpływu błędów przypadkowych na pomiar
d) przeprowadzamy pomiar w krótkim odcinku czasowym
a) stosujemy najlepszy przyrząd pomiarowy
c) kalibrujemy urządzenie pomiarowe na wzorzec
b) wykonujemy kilka pomiarów
Pytanie 2
Precyzję metody pomiarowej określamy na podstawie
d) stosunku wielkości błędu przypadkowego do wielkości zmierzonej
b) odtwarzalności pomiaru
a) powtarzalności pomiaru
c) wielkości błędu systematycznego
Pytanie 3
3. Rozkład wartości pomiarowych w postaci krzywej Gaussa charakteryzuje się tym, że 95,5% wyników znajduje się w przedziale
a) x + 1SD
b) x + 3SD
c) x + 2SD
d) x + 4SD
Pytanie 4
Według teorii falowej Huygensa światło w wodzie rozchodzi się:
c) tak samo szybko jak w powietrzu
b) wolniej niż w powietrzu
d) szybciej niż w próżni
a) szybciej niż w powietrzu
Pytanie 5
Szczegółowa teoria względności Einsteina podaje związek
c) rozkładu energii w widmie promieniowania z rodzajem atomu
b) prędkości fali elektromagnetycznej z przenikalnością elektryczną próżni
a) energii fotonu z masą
d) między częstotliwością fali elektromagnetycznej a jej prędkością rozchodzenia
Pytanie 6
Zasada nieoznaczoności Heisenberga mówi że:
c) oznaczając energię kolizji dwóch elektronów nie można wyznaczyć energii z przed zderzenia
a) nie można oznaczyć masy fotonu poruszającego się z 0.1 prędkości światła b) im dokładniej oznaczymy położenie cząstki tym mniej dokładnie można określić jej d) oznaczając położenie atomów w krysztale nie można jednocześnie wyznaczyć kąta załamania światła przechodzącego przez kryształ
a) nie można oznaczyć masy fotonu poruszającego się z 0.1 prędkości światła
b) im dokładniej oznaczymy położenie cząstki tym mniej dokładnie można określić jej pęd
Pytanie 7
Prędkość przepływu płynu przez naczynie jest:
a) wprost proporcjonalna do pola przekroju poprzecznego naczynia
b) nie zależy od pola przekroju poprzecznego naczynia
d) zależna od temperatury płynu
c) odwrotnie proporcjonalna do pola przekroju poprzecznego naczynia
Pytanie 8
Liczba Reylnolds’a określa
a) lepkość płynu
c) zależność lepkości od temperatury
b) rodzaj przepływu (laminarny, burzliwy)
d) zależność ciśnienia płynu od przekroju naczynia

Powiązane tematy

#kosmetologia #biofizyka