Fiszki

BIOFIZYKA

Test w formie fiszek biofizyka kosmetologia
Ilość pytań: 59 Rozwiązywany: 7183 razy
W celu ograniczenia wpływu błędów przypadkowych na pomiar
b) wykonujemy kilka pomiarów
a) stosujemy najlepszy przyrząd pomiarowy
d) przeprowadzamy pomiar w krótkim odcinku czasowym
c) kalibrujemy urządzenie pomiarowe na wzorzec
b) wykonujemy kilka pomiarów
Precyzję metody pomiarowej określamy na podstawie
c) wielkości błędu systematycznego
a) powtarzalności pomiaru
b) odtwarzalności pomiaru
d) stosunku wielkości błędu przypadkowego do wielkości zmierzonej
d) stosunku wielkości błędu przypadkowego do wielkości zmierzonej
3. Rozkład wartości pomiarowych w postaci krzywej Gaussa charakteryzuje się tym, że 95,5% wyników znajduje się w przedziale
c) x + 2SD
d) x + 4SD
a) x + 1SD
b) x + 3SD
c) x + 2SD
Według teorii falowej Huygensa światło w wodzie rozchodzi się:
b) wolniej niż w powietrzu
c) tak samo szybko jak w powietrzu
a) szybciej niż w powietrzu
d) szybciej niż w próżni
b) wolniej niż w powietrzu
Szczegółowa teoria względności Einsteina podaje związek
b) prędkości fali elektromagnetycznej z przenikalnością elektryczną próżni
d) między częstotliwością fali elektromagnetycznej a jej prędkością rozchodzenia
a) energii fotonu z masą
c) rozkładu energii w widmie promieniowania z rodzajem atomu
a) energii fotonu z masą
Zasada nieoznaczoności Heisenberga mówi że:
b) im dokładniej oznaczymy położenie cząstki tym mniej dokładnie można określić jej pęd
a) nie można oznaczyć masy fotonu poruszającego się z 0.1 prędkości światła
c) oznaczając energię kolizji dwóch elektronów nie można wyznaczyć energii z przed zderzenia
a) nie można oznaczyć masy fotonu poruszającego się z 0.1 prędkości światła b) im dokładniej oznaczymy położenie cząstki tym mniej dokładnie można określić jej d) oznaczając położenie atomów w krysztale nie można jednocześnie wyznaczyć kąta załamania światła przechodzącego przez kryształ
b) im dokładniej oznaczymy położenie cząstki tym mniej dokładnie można określić jej pęd
Prędkość przepływu płynu przez naczynie jest:
c) odwrotnie proporcjonalna do pola przekroju poprzecznego naczynia
a) wprost proporcjonalna do pola przekroju poprzecznego naczynia
b) nie zależy od pola przekroju poprzecznego naczynia
d) zależna od temperatury płynu
c) odwrotnie proporcjonalna do pola przekroju poprzecznego naczynia
Liczba Reylnolds’a określa
c) zależność lepkości od temperatury
a) lepkość płynu
b) rodzaj przepływu (laminarny, burzliwy)
d) zależność ciśnienia płynu od przekroju naczynia
b) rodzaj przepływu (laminarny, burzliwy)
Przemiana izobaryczna to taka podczas której:
d) nie dochodzi do zmiany temperatury
a) dochodzi do zmiany ciśnienia
b) dochodzi do zmiany temperatury
c) nie dochodzi do zmiany ciśnienia
c) nie dochodzi do zmiany ciśnienia
Pierwsza zasada termodynamiki określa:
a) zależność zmiany energii wewnętrznej układu od entropii
d) kierunek przebiegu procesów związanych z wymianą energii
b) zasadę zachowania energii w układach zamkniętych
c) zależność między procesami odwracalnymi i nieodwracalnymi
b) zasadę zachowania energii w układach zamkniętych
Druga zasada termodynamiki określa:
d) rodzaj oddziaływań cząstek w przemianie izochorycznej
b) stan standardowy układu nieograniczonego
c) kierunek przebiegu procesów związanych z przemianą energii
a) warunki osiągnięcia stanu równowagi w izobarycznym układzie zamkniętym
c) kierunek przebiegu procesów związanych z przemianą energii
Reakcja chemiczna podczas przebiegu której układ oddaje ciepło do otoczenia to
a) reakcja endotermiczna
d) reakcja konwekcyjna
b) reakcja egzofilna
c) reakcja egzotermiczna
c) reakcja egzotermiczna
Ciśnienie osmotyczne to
d) ciśnienie, które w stanie równowagi zwiększa transport osmotyczny rozpuszczalnika
b) ciśnienie, które w stanie równowagi hamuje transport osmotyczny rozpuszczalnika
c) ciśnienie, które w stanie równowagi hamuje transport osmotyczny substancji rozpuszczonej
a) ciśnienie osiągane w stanie równowagi gazowej
b) ciśnienie, które w stanie równowagi hamuje transport osmotyczny rozpuszczalnika
Entropia dojrzałego organizmu niezmieniającego swojej biomasy
b) maleje w czasie
d) jest równa zero
c) nie zmienia się w czasie
a) rośnie w czasie
c) nie zmienia się w czasie
Potencjał elektrodowy to
a) różnica potencjałów elektrycznych jonów elektrolitu
d) różnica potencjałów półogniw w ogniwie stężeniowym
b) różnica potencjałów elektrycznych metalu i elektrolitu
c) różnica potencjałów elektrochemicznych jonów elektrolitu
b) różnica potencjałów elektrycznych metalu i elektrolitu
Jednostką informacji jest
c) jeden bit
a) jeden kit
d) jeden deg
b) jeden lit
c) jeden bit
Pojemność informacyjna łącza to
d) ilość bodów informacji na jednostkę powierzchni łącza
a) ilość informacji przepływającej przez jednostkę przekroju łącza
c) maksymalna ilość informacji przepływającej przez łącze w jednostce czasu
b) ilość informacji przepływającej przez dany przekrój w jednostce czasu
c) maksymalna ilość informacji przepływającej przez łącze w jednostce czasu
Redundancja to
c) nadmiarowość kodowanej informacji
d) zjawisko sprzężenia zwrotnego
b) obniżenie progowej czułości receptora
a) zmniejszenie kodowanej informacji
c) nadmiarowość kodowanej informacji
Aminokwasy egzogenne to:
d) aminokwasy syntetyzowane przez florę bakteryjną jelit i wchłaniane z przewodu pokarmowego
a) aminokwasy tworzące domeny funkcyjne położone na zewnętrznej stornie białka
b) aminokwasy eksportowane z jednej tkanki do drugiej
c) aminokwasy których organizm nie syntetyzuje w wystarczającej ilości i muszą być dostarczone z pożywieniem
c) aminokwasy których organizm nie syntetyzuje w wystarczającej ilości i muszą być dostarczone z pożywieniem
Białka u ssaków zbudowane są z
d) Zarówno z D jak i L aminokwasów
c) L-aminokwasów
a) D-aminokwasów
b) R-aminokwasów
c) L-aminokwasów

Powiązane tematy

#kosmetologia #biofizyka

Inne tryby