Fiszki

Budowa i rola układu pokarmowego

Test w formie fiszek Test z budowy i funkcji układu pokarmowego, składników odżywczych.
Ilość pytań: 35 Rozwiązywany: 117923 razy
Dopasuj liczby do organów
1-żołądek,2-jelito grube,3-jelito cienkie,4-woreczek żółciowy,5-wątroba
1-wątroba,2-trzustka,3-odbytnica,4-jelito cienkie,5-jelito grube
1-żołądek,2-jelito cienkie,3-jelito grube,4-wyrostek,5-wątroba
1-żołądek,2-trzustka,3-jelito grube,4-jelito cienkie,5-wątroba
1-żołądek,2-jelito grube,3-jelito cienkie,4-woreczek żółciowy,5-wątroba
Który enzymy występuje w jamie ustnej(ślinie)?
ptialina
pepsyna
podpuszczka
lipaza
ptialina
Gdzie wytwarzane są hormony takie jak insulina czy glukagon?
żołądek
trzustka
wątroba
jelito cienkie
trzustka
Jakie zęby występują u dorosłego człowieka i jaka jest ich liczba?
30 zębów,10-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
16 zębów,6-trzonowe,4-przedtrzonowe,2-kły,4-siekacze
32 zęby,12-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
34 zęby 12-trzonowe,9-przedtrzonowe,4-kły,9-siekacze
32 zęby,12-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
Ułóż w kolejności elementy przewodu pokarmowego
żołądek
przełyk
jama ustna
gardło
jelito cienkie
jelito grube
1
jama ustna
2
gardło
3
przełyk
4
żołądek
5
jelito cienkie
6
jelito grube
Do funkcji siekaczy należy:
rozcieranie pokarmu
rozgryzanie pokarmu
trzymanie pokarmu
wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
rozgryzanie pokarmu
Tzw.choroba brudnych rąk.Do zakażenia tą chorobą dochodzi w wyniku nieprzestrzegania higieny osobistej i higieny otoczenia
tasiemczyca
próchnica
włośnica
owsica
owsica
Zaznacz części wchodzące w skład budowy zęba.
szyjka
korona
korzeń
trzon
pień
szyjka
korona
korzeń
Wyróżniamy 3 rodzaje dużych ślinianek.Jakie?
przyuszne
podżuchwowe
podjęzykowe
przyszczękowe
zauszne
przyuszne
podżuchwowe
podjęzykowe
Co jest na zdjęciu?
trzustka
wyrostek
jelito grube
jelito cienkie
trzustka
Jakie składniki pożywienia stanowią podstawowy budulec dla organizmu?
cukry
węglowodany
białka
tłuszcze
białka
Cukier złożony, będący materiałem zapasowym u zwierząt to:
skrobia
glikogen
celuloza
glikogen
Ile wody uzyskuje się ze spalenia 1 g tłuszczów?
1,02 g
1,07 g
1,1 g
1,07 g
Nadmiar których witamin powoduje groźne zatrucia i uzzkodzenia wątroby?
rozpuszczalnych w tłuszczach
rozpuszczalnych w wodzie
rozpuszczalnych w tłuszczach
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Powinniśmy regularnie spożywać warzywa i owoce, gdyż dostarczają":
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
cukrów prostych, które są długo trawione i dają uczucie sytości
pełnowartościowych białek niezbędnych do budowy tkanek organizmu
aminokwasów, które są szybko wykorzystywane jako źródło energii
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
Zaznacz argument, który uzasadnia słuszność spożywania pełnoziarnistego makaronu.
Zawiera cukry proste, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zawarte w nim związki od razu trafiają do krwi i są zużywane najszybciej
Cukry proste zawarte w pełnoziarnistym makaronie szybko zaspokajają potrzeby energetyczne organizmu
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. Cukrem zapasowym roślin jest:
glikogen
celuloza
glukoza
skrobia
skrobia
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Używanie oliwy do przygotowywania potraw jest słuszne, ponieważ jest ona źródłem":
soli mineralnych niezbędnych do życia
kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych
witamin regulujących pracę układu pokarmowego
wszystkich niezbędnych składników do budowy białek organizmu
kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych
Osteoporoza, krzywica są skutkiem niedoboru witaminy:
A
D3
K
B12
D3
Niedobór żelaza powoduje:
próchnicę zębów
krzywicę
niedokrwistość
zaburzenia wzrostu, choroby ukłądu nerwowego
niedokrwistość