Fiszki

Budowa i rola układu pokarmowego

Test w formie fiszek Test z budowy i funkcji układu pokarmowego, składników odżywczych. Przygotowany na podstawie podręcznika wydawnictwa Nowa Era.
Ilość pytań: 35 Rozwiązywany: 142903 razy
Dopasuj liczby do organów
1-żołądek,2-trzustka,3-jelito grube,4-jelito cienkie,5-wątroba
1-żołądek,2-jelito grube,3-jelito cienkie,4-woreczek żółciowy,5-wątroba
1-wątroba,2-trzustka,3-odbytnica,4-jelito cienkie,5-jelito grube
1-żołądek,2-jelito cienkie,3-jelito grube,4-wyrostek,5-wątroba
1-żołądek,2-jelito grube,3-jelito cienkie,4-woreczek żółciowy,5-wątroba
Który enzymy występuje w jamie ustnej(ślinie)?
pepsyna
podpuszczka
ptialina
lipaza
ptialina
Gdzie wytwarzane są hormony takie jak insulina czy glukagon?
trzustka
jelito cienkie
wątroba
żołądek
trzustka
Jakie zęby występują u dorosłego człowieka i jaka jest ich liczba?
16 zębów,6-trzonowe,4-przedtrzonowe,2-kły,4-siekacze
32 zęby,12-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
34 zęby 12-trzonowe,9-przedtrzonowe,4-kły,9-siekacze
30 zębów,10-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
32 zęby,12-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
Ułóż w kolejności elementy przewodu pokarmowego
jelito cienkie
przełyk
gardło
jama ustna
jelito grube
żołądek
1
jama ustna
2
gardło
3
przełyk
4
żołądek
5
jelito cienkie
6
jelito grube
Do funkcji siekaczy należy:
wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
trzymanie pokarmu
rozgryzanie pokarmu
rozcieranie pokarmu
rozgryzanie pokarmu
Tzw.choroba brudnych rąk.Do zakażenia tą chorobą dochodzi w wyniku nieprzestrzegania higieny osobistej i higieny otoczenia
próchnica
tasiemczyca
owsica
włośnica
owsica
Zaznacz części wchodzące w skład budowy zęba.
korona
szyjka
trzon
pień
korzeń
korona
szyjka
korzeń
Wyróżniamy 3 rodzaje dużych ślinianek.Jakie?
podżuchwowe
przyszczękowe
zauszne
podjęzykowe
przyuszne
podżuchwowe
podjęzykowe
przyuszne
Co jest na zdjęciu?
jelito grube
jelito cienkie
trzustka
wyrostek
trzustka
Jakie składniki pożywienia stanowią podstawowy budulec dla organizmu?
węglowodany
tłuszcze
białka
cukry
białka
Cukier złożony, będący materiałem zapasowym u zwierząt to:
celuloza
skrobia
glikogen
glikogen
Ile wody uzyskuje się ze spalenia 1 g tłuszczów?
1,02 g
1,1 g
1,07 g
1,07 g
Nadmiar których witamin powoduje groźne zatrucia i uzzkodzenia wątroby?
rozpuszczalnych w wodzie
rozpuszczalnych w tłuszczach
rozpuszczalnych w tłuszczach
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Powinniśmy regularnie spożywać warzywa i owoce, gdyż dostarczają":
aminokwasów, które są szybko wykorzystywane jako źródło energii
pełnowartościowych białek niezbędnych do budowy tkanek organizmu
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
cukrów prostych, które są długo trawione i dają uczucie sytości
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
Zaznacz argument, który uzasadnia słuszność spożywania pełnoziarnistego makaronu.
Zawiera cukry proste, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Cukry proste zawarte w pełnoziarnistym makaronie szybko zaspokajają potrzeby energetyczne organizmu
Zawarte w nim związki od razu trafiają do krwi i są zużywane najszybciej
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. Cukrem zapasowym roślin jest:
skrobia
glukoza
celuloza
glikogen
skrobia
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Używanie oliwy do przygotowywania potraw jest słuszne, ponieważ jest ona źródłem":
soli mineralnych niezbędnych do życia
kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych
wszystkich niezbędnych składników do budowy białek organizmu
witamin regulujących pracę układu pokarmowego
kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych
Osteoporoza, krzywica są skutkiem niedoboru witaminy:
D3
A
B12
K
D3
Niedobór żelaza powoduje:
próchnicę zębów
niedokrwistość
krzywicę
zaburzenia wzrostu, choroby ukłądu nerwowego
niedokrwistość