Strona 2

Biotechnologia 2

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 9
Które z poniższych związków chmielu charakteryzują się największą trwałością?
garbniki chmielowe
. beta-lupulon
alfa-humulon
myrcen
Pytanie 10
Proces produkcji etanolu z melasy trzcinowej obejmuje następujące etapy
melasa, fermentacja, destylacja
słodowanie, melasa, scukrzanie, fermentacja, destylacja
melasa, scukrzanie, fermetacja, destylacja
melasa, upłynnienie, scukrzanie, fermentacja , destylacja
Pytanie 11
W przypadku geminalnej terapii genowej ...
zmiana zachodzi w komórkach wątroby
leczenie ma charakter zachowawczy
pierwotny defekt genetyczny nie jest usuwany
zmiana jest dziedziczna
Pytanie 12
Nadprodukcja lizyny wymaga kontroli w komórce trzech enzymów są to....
kinaza glutaminianowa, syntaza dimetoksypikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
syntaza asparaginianowa, kinaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
. kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrataza homoserynowa
Pytanie 13
Kwas klawulanowy jest metabolitem...
grzybów
promieniowców
grzybów niższych
bakterii
Pytanie 14
System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli jest
. systemem badania jakości produktów spożywczych
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
sposobem badania składu mikroflory produktów i surowców wykorzystywanych w technologiach spożywczych
procedurą kontroli jakości wody
Pytanie 15
Metodę infuzyjną stosuje sie podczas
warzenia piwa, jest metoda zacierania
produkcji kwasu cytrynowego metoda powierzchniową
produkcji octu metoda generatorową
podczas produkcji napojów niskoalkoholowych, jest to metoda słodowania
Pytanie 16
W zakwasie maślankowym przeważają
Lactobacillus
Leuconostoc
Bifidobacterium
Lactococcus