Strona 3

Biotechnologia 2

Pytanie 17
Który z poniższych produktów jest otrzymywany wyłącznie drogą biologiczną?
wszystkie wymienione
kwas octowy
etanol
kwas cytrynowy
Pytanie 18
Cechą charkterystyczną bakterii wchodzących w skład nitraginy lub azotobakteryny jest..
zdolność do wytwarzania sideroforów
obecność reduktazy azotanowej
zdolność do wiązania azotu atmosferycznego
zdolność do mineralizacji organicznych połączeń azotu
Pytanie 19
Mutanty idioforowe wykorzystuje się do otrzymywania nowych:
aminoglikozydów
karbapemów
cefalosporyn
monobaktamów
Pytanie 20
. Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
im wyższa alkaliczność resztkowa tym większy wpływ twardości węglanowej na proces produkcyjny i wyższe pH brzeczki przy zacieraniu
beta-kwasy świadczą o starzeniu się chmielu
pektyny z chmielu odgrywają rolę koloidu ochronnego
chmiel zbierany jest przed osiągnięciem dojrzałości fizjologicznej, aby nie tracił na wartości
Pytanie 21
Guma ksantanowa to typ polimeru:
rozgałęziony homopolisacharyd
prosty heteropolisacharyd
anionowy homopolisacharyd
rozgałęziony heteropolisacharyd
Pytanie 22
Spośród podanych niżej antybiotyków wybierz ten który ma strukturę monocykliczną.
tienamycyna
nokardicyna A
cefamycyna
kwas klawulanowy
Pytanie 23
Związek 4-węglowy, produkowany m.in przez przez Leuconostoc, podstawowy czynnik aromatu śmietany to..
lakton
metyloketon
aldehyd octowy
diacetyl
Pytanie 24
. Flavobacterium arborescens jest wykorzystywany w biotechnologii
jako producent antybiotyków cytotoksycznych
do otrzymywania preparatów izomerazy glukozy
do produkcji kwasu glukonowego
. do produkcji rolniczych szczepionek wzbogacających

Powiązane tematy

#biotechnologia