Strona 2

Wstępny

Pytanie 9
stosowanie syntetycznych substancji słodzących jest ograniczone w przemyśle spożywczym ze względu na ich:
potencjalną szkodliwość
negatywny wpływ na zdrowie
nieznajomość ewentualnych powikłań
Pytanie 10
Przykłady środków słodzących;
Sorbitol
Awannitol
Aspartam
Akritol
Mannitol
Pytanie 11
Aspartam charakteryzuje się:
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
200 razy słodszym smakiem od glukozy
100 razy słodszym smakiem od sacharozy
Pytanie 12
Miód naturalny jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z:
nektaru roślin
nektaru zwierząt XD
nektaru i spadzi
spadzi
Pytanie 13
Miody nektarowe w większości są
pośrednie
ciemne
jasne
Pytanie 14
Miody nektarowe dzieli się ze względu na:
rodzaj kwiatu (gryczany, spadziowy, lipowy)
barwę (jasne, ciemne)
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
Pytanie 15
miody wrzosowe, lipowe, akacjowe, rzepakowe, gryczane to miody:
wielokwiatowe
jednokwiatowe
Pytanie 16
miody spadziowe mają barwę:
ciemno- brunatno żółta
jasno- brunatno zielona
mniej mdłe niż miody kwiatowe
bardziej mdłe niż miody kwiatowe

Powiązane tematy

#uek #wstepny #exam