Strona 2

T4: ZSZ Cukiernik

Pytanie 9
Która grupa składników oprócz cukru kryształu wchodzi w skład masy grylażowej?
orzechy i jaja
migdały i jaja
orzechy i tłuszcz cukierniczy
migdały i tłuszcz cukierniczy
Pytanie 10
Ile sztuk jaj należy użyć do wykonania 3 strucli makowych, jeżeli do wykonania jednej strucli potrzeba 300 g jaj, a 1 jajo waży 50 g?
16 sztuk
12 sztuk
10 sztuk
18 sztuk
Pytanie 11
Na podstawie danych zawartych w normatywie oblicz, ile cukru potrzeba do wykonania 2 kg pomady wodnej.
1,17 kg
1,95 kg
1,56 kg
0,78 kg
Pytanie 12
Którą grupę surowców oprócz masła i mąki należy użyć do sporządzenia ciasta na faworki?
jaja, śmietana, spirytus
żółtka, śmietana, spirytus
śmietana, jaja, drożdże
bakalie, jaja, amoniak
Pytanie 13
Do produkcji tortów marcello należy przygotować blaty
kruche z dodatkiem orzechów
biszkoptowe z dodatkiem kakao
biszkoptowo-tłuszczowe z makiem
biszkoptowo-tłuszczowe z owocami
Pytanie 14
Drożdże jako biologiczny środek spulchniający wywołują fermentację
mlekową z wydzieleniem alkoholu etylowego
propionową z wydzieleniem dwutlenku węgla
octową z wydzieleniem alkoholu metylowego
alkoholową z wydzieleniem dwutlenku węgla
Pytanie 15
Który surowiec należy przechowywać w magazynie o wilgotności względnej ok. 60% i temperaturze 10-14°C?
masło
mąkę
owoce
twaróg
Pytanie 16
Których operacji technologicznych, oznaczonych X,Y, brakuje w zamieszczonym schemacie produkcji kremu russel grzanego?
X - chłodzenie, Y - mieszanie
X - chłodzenie, Y - ubijanie
X - ogrzewanie, Y - chłodzenie
X - ogrzewanie, Y - ubijanie

Powiązane tematy

#t4 #cukiernik #zszcukiernik