Strona 2

T6: Technik żywienia

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 9
Który zestaw urządzeń służy do rozdrabniania surowców?
spulchniacz do mięsa, ubij arka
młynek do kawy, maszyna do krojenia frytek
młynek do mielenia cukru, dozownik do napojów
wałkownica do ciasta, kostkownica
Pytanie 10
Kawę po irlandzku należy wykonać z dodatkiem
żółtka i winiaku
mleka
cynamonu
whiskey
Pytanie 11
Która metoda utrwalania ryb, przeprowadzana na zimno lub gorąco, nadaje im charakterystyczny zapach i smak?
peklowanie
suszenie
marynowanie
wędzenie
Pytanie 12
Ile dni maksymalnie należy przechowywać wyprodukowane potrawy schłodzone w czasie 90 min. do temperatury 3°C?
7 dni
3 dni
9 dni
5 dni
Pytanie 13
Magazyny środków spożywczych w zakładzie gastronomicznym należy wyposażyć
w schładziarki szokowe
w witryny chłodnicze
w komory chłodnicze i zamrażalnicze
w stoły chłodnicze i mroźnicze
Pytanie 14
Które warzywo strączkowe zawiera najwięcej białka?
soczewica
soja
ciecierzyca
groch
Pytanie 15
Niezbędnym warunkiem skuteczności łańcucha chłodniczego jest
zachowanie ciągłości prawidłowej temperatury
zamrożenie produktów na początku łańcucha do minus 40°C
niska temperatura w poszczególnych jego ogniwach
powolne zamrażanie produktów na początku łańcucha do minus 20°C
Pytanie 16
Do porcjowania surowego drobiu należy używać deski koloru
czerwonego
żółtego
niebieskiego
brązowego