Strona 3

T6: Technik żywienia

Pytanie 17
Siekaną polędwicę wołową przeznaczoną na befsztyk tatarski należy przechowywać w warunkach chłodniczych maksymalnie
2 godziny
1 dzień
8 godzin
2 dni
Pytanie 18
Która zmiana zachodzi w czasie przechowywania jaj?
następuj e powiększenie komory powietrznej
żółtko maleje i staje się wypukłe
skorupka staje się prześwitująca
białko uzyskuje galaretowatą konsystencję
Pytanie 19
Który system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności dotyczy analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?
GHP
GMP
HACCP
QACP
Pytanie 20
Podczas wydawania potraw nie mogą krzyżować się drogi
produktów z czystymi narzędziami pracy
wyprodukowanych potraw z czystą zastawą stołową
porcjowania i ekspedycji gotowych potraw
wydawania potraw z odbiorem brudnych naczyń
Pytanie 21
Której czynności oznaczonej znakiem zapytania brakuje w schemacie przedstawiającym technikę wykonania ziemniaków puree?
blanszowanie
drążenie
odcedzenie
chłodzenie
Pytanie 22
W kuchenkach mikrofalowych nie należy przeprowadzać obróbki cieplnej potraw w naczyniach
papierowych
porcelanowych
metalowych
szklanych
Pytanie 23
Utratę jędrności surówki z kapusty białej powoduje
maszynowe szatkowanie kapusty
szatkowanie za pomocą noża
zbyt wczesne dodanie soli i cukru
obecność musztardy i oleju
Pytanie 24
Z 500 cm3 mleka, 50 g cukru oraz 20 g żelatyny wykonano 4 porcje galaretki karmelowej. Ile poszczególnych surowców należy przygotować do wykonania 60 porcji galaretki?
B
A
D
C