Strona 2

T15: Technik żywienia

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 9
Koszt sporządzenia 1,0 kg frytek wynosi 10,00 zł, a marża gastronomiczna 100%. Oblicz cenę netto jednej porcji frytek o wadze 100 g
2,00 zł
3,00 zł
1,00 zł
4,00 zł
Pytanie 10
HACCP to
norma jakości żywności
amerykańska ustawa żywnościowa
organ normalizacyjny
system bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
Pytanie 11
Przy układaniu jadłospisów mleko może być zastąpione
serem
wieprzowiną
rybami
drobiem
Pytanie 12
Które menu obiadowe zaplanowano zgodnie z zasadami układania jadłospisu?
Botwina, duszona pierś z kurczaka, ryż ziołowy, mizeria, kompot
Zupa wiśniowa, naleśniki z jagodami, surówka z marchwi i jabłek
Halibut w cieście, medaliony cielęce, placuszki jabłkowe, kompot
Sałatka drobiowa, kremowa zupa drobiowa, stek z piersi kurczaka
Pytanie 13
Dieta laktoowowegetariańska oprócz produktów pochodzenia roślinnego, zezwala na spożywanie mleka i jego przetworów oraz
drobiu
podrobów
jaj
ryb
Pytanie 14
Organizacja którego przyjęcia wymaga nakrywania stołów konsumenckich bielizną i zastawą stołową?
przyjęcie koktajlowe
lampka wina
uroczysty obiad
przyjęcie typu stół angielski
Pytanie 15
Rozwojowi próchnicy zębów, oprócz złej higieny jamy ustnej, sprzyja w codziennej diecie
niedobór żelaza
nadmiar wapnia
nadmiar potasu
niedobór fluoru
Pytanie 16
Dekoracja z kwiatów i wstążek, w kolorze białym i różowym, wskazana jest do przygotowania stołu
na przyjęcie oficjalne państwowe
na przyjęcie cocktailowe
na konferencję
na przyjęcie rodzinne zasiadane